Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.11.2006., 20:49   #1
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Chieftec problem?

Evo kupio sam polovnog Chiefteca GPS-450AA-101A 450W, napajanje ima još 3mj. garancije i izgleda kao da skoro nije korišteno. Do sada sam koristio napajanje iz siga. Uglavnom lijepo ja njega spojim u kantu 20 pinski konektor i onaj mali 4 pinski što je uz njega, pritisnem Power na kučištu, kad ono ništa, nikakvih znakova. Pomislim hebi ga stvarno nemam sreće, napajanje ne radi. Provjerim da li je onaj mali prekidač iza prebačen na 1, uglavnom sve sam lijepo spojio i ništa. Ujutro mi vrag nije dao mira, i spojim kratko zelenu i crnu na 20 pinskom konektoru, kada ono vent se vrti.
Danas popodne opet vrati napajanje u kantu, i opet ista stvar, nikakvih znakova života. Onda onako iz očaja iskopčam onaj mali 4 piski konektor sa matične i probam upaliti komp, kad ono normalno sve ide kako treba i napajanje radi normalno, ali bez tog malog 4 pinskog konektora koji je slevan zajedno uz 20 pinski konektor. Zanima me smije li komp raditi a da on nije prikopčan, i može li biti kakvih posljedica. Eh da još nadodam, ima još jedan 4 pinski konektor posebno koji ide iz napajanja, samo su mu žice crne i žute boje. Možda njega treba spojiti?
Jablan je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2006., 20:53   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Da, njega trebaš spojiti, taj kaj ima samo crne i žute žice...

I dobro da ti se nije upalilo, jer ti si spojio nastavak za 24-pinski konektor, a ne dodatni +12V konektor. Kužiš?

Napajanje ti ima 24-pinsko napajanje za novije ploče (koje se ovisno o matičnoj može rastaviti na 20+4) + dodatni 4-pinski +12V konektor (taj kojega si ti trebao uštekati).

Tko zna što bi se dogodilo da se to upalilo, ali fala Bogu, očito ima neki "osigurač" za takve stvari...
Oglas

Oglas
Staro 06.11.2006., 21:12   #3
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Hvala na pomoći Vuco, idem odmah spojiti taj drugi konektor sa crnim i žutim žicama pa ću javiti rezultat.
Staro 06.11.2006., 21:28   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Fora ti je u tome, kaj matične mogu imati 20 ili 24-pinski konektor. U oba slučaja konektor je od jednog dijela (2 puta po 10 ili po "rupa"). Dodatno napajanje, +12V, je dosta često odvojeno od toga 20/24-pinskog konektora, no ima i matičnih kod kojih je to dosta blizu, pa se dogodi to što se tebi dogodilo.

Zato i postoji manual matične, da se pogleda kaj je koji konektor...
Staro 06.11.2006., 22:09   #5
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Dobro je da nije ništa riknulo, izgleda da ipak postoji nekakva zaštita za one koji ne gledaju baš puno po uputama . Evo spojio sam onaj drugi sa žuto-crnim žicama i sve štima. Hvala na brzoj i učinkovitoj pomoći : cheers2
Staro 06.11.2006., 22:48   #6
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Nema problema...
Staro 20.11.2006., 20:27   #7
smoks1
Guest
Moj komp

smoks1's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Lijepo si to spojio :clap:
Imas srece da ti se niej nesto spalilo : bonker :
smoks1 je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2006., 18:45   #8
Buraz84
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2006
Koliko sam primjetio ti si kupio ATX2 napajanje, a maticna ti je ATX1.1.
Fora ti je sto 4-pinski stabilizacijski vod kod ATX napajanja ima 2 pina +12V i 2 pina uzemljenje, dok ATX2 +12,+5,+3,3 i uzemljenje. Znaci, imash srece sta nisi nesh spalio
Mene sad muci da li se smije brikat crna i zuta zica na maticnu s napajanja
Jer ne znam koliko opterecenje ima ATX maticna, a koliko moze podnest ATX2 napajanje na tom vodu.
Neke maticne mogu funkcionirat i bez 4-pinskog, samo sto to kod mene nije slucaj
Buraz84 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno