|
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Ima bratić...Nema šta, zvuči jako dobro... Al moj prijedlog: ak ćeš pretežito muziku slušat, rađe idi na stereo! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#7 |
fanATIčni AMDovac
Datum registracije: Jun 2005
|
neznam bas... za 3000kn mozes kupiti: Sony STR-598(6.1recevier) ~1300kn + Jbl Stupovi(neznam koji je tocno naziv modela...) 150w 6 ohma ~ 1600kn i sa time imas osnovu za odlican sistem koji se moze upgradeat kad god hoces i pojacalo ima sve zive zvucne codece i ima brdo prikljucaka... imho mislim da ti logitechovi zvucnici nebudu za party-e jer oni nebudu mogli dugo raditi na 80%-100% glasnoce zbog pregrijavanja... Pitaj Renesisa ![]() A i ovi jblovi stupovi ce proizvoditi kvalitetniji zvuk a neces biti zakinut niti za bas ![]()
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
teta Mraz
Datum registracije: Apr 2006
|
...od z5500 do jbl stupova..., uglavnom, slažem se sa ovim jbl, pa nebuš valjda sa logitechom radio tulum u kući, mene bi bilo sram po malo, ne znam stvarno što na tim z5500 košta toliko, za mene bačen novac, micekov prijedlog je sasvim na mjestu, iako tu još ima dosta mjesta za raspravu, no dva floorstanding zvučkasa i kasnije jedan sub su odlično riješenje
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
Za ovo prvo troje-četvero bi Logi bio naj izbor .. može svirat umjereno glasno, a da ne iskrivi zvuk. I što se tiče surrounda u igrama/filmovima je odličan. .. inače logi = 25cm bass (cca 150W) + 5x7,5cm srednje/visoki (cca 25W svaki) VS (npr.) YAMAHA (5x110W) + 4x Home BOX8 (www.dobar-zvuk.hr) = 4x 20cm bass + 4x horna (cca taman koliko pojačalo može tjerat ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
fanATIčni AMDovac
|
Inace dDario pojacalo od 110w moze bez beda tjerati i zvucnicke kutije od 250w... Optimalno je da ako je pojacalo 110w da zvucnik bude oko 150w jer onda je najbolje iskoristenje pojacala. Mislim da je jbl bolje rjesenje jer ima kvalitetniji zvuk, dobar bas a izgleda predobro
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
A daj mi reci po kojoj to formuli ti računaš najbolje iskorištenje pojačala? Mislim da to baš nema direktne veze sa snagom. Zapravo ne znam ni ja točno, nagađam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
fanATIčni AMDovac
|
pametnjakoviću, kakvi mrtvi kompjuterski zvucnici?!? Ja tu savjetujem jbl, jedan od najboljih svjetskih marki za zvucnike za koje pouzdano znam da oni u specifikacijama spustaju snagu za kojih 15 % dolje...znaci ako je zvucnik 150w potegao bi nekih 165-170w ako imas takvo pojacalo...
![]() |
#15 |
fanATIčni AMDovac
|
nisu cudna nego logicka razmisljanja... a posto se bavim jedino time i kompovima mislim da imam pravo ako nist drugo izjasniti moja iskustva i misljenja...U praksi se pokazalo da je uvijek bolje kupiti neki 5.1 ili 6.1 reciver i kvalitetne stupove pa poslije nadograditi nego kupovati neke kompjuterske zvucnike jer: 1.Rekao je da on hoce zvucnike za TULUME a to logitechi nisu sigurno jer ce se pregrijati nakon nekog vremena i onda ce biti tulum gotov.. 2.Ja ih osobno nebi kupio zato jer su ono "Najjaci i najskuplji" kompjuterski zvucnici 3.lakse je postaviti ove jbl-e za tulum nego razmjestati 5 zvucnika i za***avati se sa zicama 4.Jbl-i ce sigurno dati bolji zvuk nego ovaj "surround" sustav 5.Uz ovakvu kupnju puno je lakse poslije kupiti jos neke kvalitetnije zvucnike za ostatak sistema dok ovaj Logitech sistem nemozes nadograditi... Mislim da sam sve potrebno rekao... ![]()
![]() |
#16 |
Premium
|
Slažem se ja sa svim točkama koje si naveo. Nisam ni rekao da su ti čudna razmišljanja u smislu jel bolje kupit odvojene komponente ili komp. zvučnike. Tu si u pravu. Bolje je kupit odvojeno pa kasnije nadograđuješ. Nego, ja htjedoh reć da su ti čudni ovi pogledi na odnos snage zvučnika i pojačala. Ne možeš to tako odredit koja je snaga zvučnika najbolja za koju snagu pojačala. Ima tu i drugih stvari koje treba uzeti u obzir. Nije sve u snazi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Sve štima, osim .. računica da na 110W pojačalo idu 150W zvučnici - za jake zvučnike pokrenut treba i jako pojačalo .. i što je pojačalo jače, bolje bude tjeralo zvučnike. Jedino je problem ako se takav komplet jakog pojačala i srednja klasa zvučnika na tulumu malo previše navine ![]() A što se tiče Logitech vs JBL vs ostali. U ovom slučaju i jedni i drugi imaju svoje predosti i nedostatke. Logitech ima THX certifikat i za filmove/gaming je bolji od bilo kakvog stereo kompleta ili "home brewed" surrounda. Dok bi za tulume bio bolji komplet sa što više snage. i BTW: JBL je ok, ali ovi zvučnici na koje ti misliš micek_kc ako se ne varam imaju 16cm basove, a to i "jaki bas" nejde zajedno.
![]() |
#19 |
Unregistered User
Datum registracije: Jun 2002
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Unregistered User
|
Bit cu malo brzi od miceka. Prvo. Pojam glasnoca se izrazava u decibalima dB. I objasnit cu to onako banalno otprilike da se lakse shvati poanta. Kod odnosa glasnoce i potrosnje zvucnika se gleda dBi osjetljivost. Koliko decibela proizvede zvucnik na pobud od 1 watt na udaljenost od 1 metar. I recimo primjer, imas zvucnik sa specifikacijom od 86 dB spl (sound pressure level). Sa 1 watt snage ce proizvesti zvuk jacine 86 dB sto je zvuk normalne glasnoce. Ako pojacas zvuk onako da se osjeti i dodes do 89 dB, za to ti treba 2 watta. Ako pojacas zvuk da ti bude glasan, sve cujes odlicno, treba pojacati do 96 dB i za to ti treba 10watta. A za pojacati do stvarno glasno cca 106 dB (sto je kad se slusno usporeduje sa 96 dB, duplo glasnije) ti treba 100watta. Za 116 dB (moguca ostecenja sluha) ti treba 1000W. Imas i ohme u igri. 100watta sa 6 ohma je isto sto i 75w sa 8ohma. E sad ides kupovat zvucnik. Ne jednom na kutiji pise 100w 8ohma i ima osjetljivost od 89dB a na drugom 150w 4ohma i ima osjetljivost od 86dB. Koji bi kupio?? Pa normalno da onaj prvi, oba handlaju 100w na 8ohma ali prvi ima osjetljivost od 89dbi i treba mu manje snage da proizvede glasniji zvuk. No to ne znaci da je drugi zvucnik los. Samo mu treba jace pojacalo. Zasto sam rekao, ne znaci da je drugi los? Jer tu nismo ubacili faktor tipa i kvalitete zvuka. Imas toliko razliciti zvuk od zvunicka do zvucnika i od pojacala do pojacala, sa istim specifikacijama da mislis da to nemoze bit. Ista pjesma na 3 razlicita zvucnika ti moze zvucati, tupo,nezanimljivo i zamorno; ili poletno, leprsavo pre mekano; ili pak u jbmti koji sound to je ono sto trazim. Zato kad kupujes takvo nesto prvo sto obavljas je slusni test, znaci da li se tebi svida taj zvuk a tek onda gledas specifikacije kako bi ti na sto pasalo. I taj tip i kvaliteta je najbitniji faktor kod odabira zvucnika. Ali pisanje o kvaliteti bi zahtjevalo jos 3x duzi post od ovoga. Mogu ti samo napraviti banalnu usporedbu, recimo: imas zvucnik klase 500kn 5.1, zvuk wow, ima basa al cujes da zvuk izlazi onako iz tih sicusnih plasticnih kutijica. Zvucnika klase logitech 2500kn, zvuk jos veci WOW, mislis si ovo je sound za mene. Nabavis reciver i stavis neke JBL, mission, tannoy i osjecas odjedamput kak je zvuk u sobi, soba ispunjena zvukom, detalji visokih tonova, bla bla. Preporodio si se i shvacas kako logitech i creative zgrce masnu lovu na kvazi soundu. Nabavis HIFI sistem i kad slusas mjuzu sa dobre snimke i pravog izvora zvuk ti bude toliko realan da te zavara. Mislis da ne izlazi iz zvucnika nego da je tu! (To i jesti cilj HIFIa, prenjeti stage u svoj home, sto realnije) Nije djaba: Kolko para tolko muzike. Uvijek bilo, uvijek ostalo. Zato mi se digne kosa na glavi kad pricamo o zvucnicima i kad velim kolko sam ja svoje platio. Wow! Kolko to watta ima? Ja velim 100. Sta sam tak malo? (ono neka crap faca) Pojacalo mi ima 75w, samo sam ga jednom pojacao do pola, znaci recimo da sam pustio macku nekih 37w. Postane toliko glasno da vrlo brzo smeta usima. Kad stojis na laminatima u susjednoj sobi osjeca se podrhtavanje poda, trese se kupaona. Nekome treba jace? Ako ima netko strucniji slobodno neka me ispravi u stvarima ako grijesim, pisem ovo nakon neprospavane noci zbog kolokvija ![]() I dDario ce naci neke odgovore. p.s. neznam ako sam ikada napisao duzi post... ali jednostavno morao sam |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
@musso Svaka čast na objašnjenju. Ovo je jedan od boljih postova u ovom podforumu. Konačno da je netko spomenuo neka druga mjerila u audiu, a da nisu watti. Preporučam da svi pročitaju ovaj post. Jednostavno je sve objašnjeno i mogu reć da se slažem sa svim. Možda tada više ne bude besmislenih postova tipa: "pojačalu od 110W najbolje leži zvučnik od 150W" A baš me zanima micek-ov odgovor na pitanje jel glasniji 100 ili 200W zučnik : evil : |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
musso svaka časta na entuzijazmu, ali ono pitanje je bio sarkazam... još sam i dvoumio oko smajlića ![]() p.s. zvučnici imaju dinamički otpor kroz cijelu frekvencijsku krivulju, tako da proizvođači na kutije stavljaju neke srednje vrijednosti koje pojačalo "vidi" kao opterećenje na svom izlazu. što je manji otpor, pojačalo mora davati više snage i obrnuto... tako da nemreš reć tolko watta na tolko ohma je isto što i tolko na tolko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
musso - svaka čast, ja nemam strpljenja pisati tako nešto. Ali si sve dobro napisao. A pustimo ove neupućene neka misle da puno watti valja, i da je LOGI car za zvučnike ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Ako mislis pretezno slusat glazbu, za 3k kn zaboravi na bilo koje pc zvucnike. Prvo, nemoj davat veliku lovu za zvucnu karticu, tu dajes 90% love za marketing, ako se ne bavis obradom muzike. Sto se tice same kvalitete zvuka, razlika izmedu audigy 4 i neceg ugradenog na ploci i nije bas velika... Za 3k kn mozes u oglasniku (uz malo trazenja i srece) kupit fenomenalnu kombinaciju stereo zvucnika i pojacala, recimo ja sam nasao za 800kn Maranz pm 66 SE pojacalo, i Bowers & Wilkins dm 601 zvucnike za jos 800... Zapravo, jednom sam pisao neki tekst bas o ovoj temi, samo da ga nadem... Aha, evo ga: http://www.geocities.com/balrogjenaj...fi_sustav1.doc Ako ne zeli otvorit u IE ic ce u Mozilli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
fanATIčni AMDovac
|
ispricavam se sto nisam reagirao odmah ali moram reci da te fore tipa 100w i 200w koji je glasniji opce necu komentirati....i moram komentirati, ali bas moram ovu izjavu : " kako moze jbl sa 16cm membranom proizvoditi bas" Mislim dDario ocito se vidi da se ne znas...(ti si sto posto jedan od onih koji postuju logitecha kao boga)pitaj musso-ja koliko on cm membranu ima... Da ponovim: NI PROMJER MEMBRANE NI SNAGA U WATTIMA NEMAJU toliko vaznosti koliko osjetljivost,materijal i kvaliteta izrade membrane i skretnice...A musso-ju zahvaljujem sto je reagirao umjesto mene.... a sto se tice "thx certifikata" to ima svaki malo bolji receiver.... dDario dok cujes takvog jednog jbl-a kako radi vise neces htjeti ni pogledati Logitech vec mi je fakat dosta rasprave s ljudima koji nemaju blage o muzici i onda zjake tu prodaju ![]() ![]() ![]()
![]() |
#28 | |
Unregistered User
|
Citiraj:
![]() Dok sam gledao specifikacije jednih creativeovih zvucnika po 2k kn... 10% THDa : lol2 : |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
Ako imaš sobu 3x3 naravno da nećeš kupovati samostojeće zvučnike (tipa navedeni JBL), najjednostavnije rečeno - što veća soba, veći zvučnici i obratno. Nadalje, odluči šta ti je važnije: reprodukcija glazbe ili filmovi i igre. Ako više slušaš glazbu, preporučam kombinaciju reciever+stereo zvučnici (vidim da nemaš nekakvih audiofilskih pretenzija pa će bilo koji jeftiniji reciever tipa yamaha dobro odraditi posao), ako je soba manjih dimenzija uzmi bookshelf zvučnike sa izraženim bas područjem (najbolje bi bilo da osobno poslušaš modele koje koji su ti na raspolaganju), ako je soba veća uzmi floorstandere/samostojeći poput navedenih JBL-a. Ako više gledaš filmove i igraš se, onda uzmi sustav 5.1 za komp. E sad, za tvoje razuzdane tulume: ovisi koliko uzvanika posječno bude na tulumu, ako se radi o pijanki sa 7-8 ljudi onda će i logitech poslužiti. Ako su to veći tulumi sa 20-30 duša onda ti ne ginu veći zvučnici. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
fanATIčni AMDovac
|
e musso daj mi reci sto mislis o Focal Profile 918? ako nisi vidio napisi na google-u pa mi reci... jest da je puno para ali vrijedi stedjeti ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|