|
![]() |
#1 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
FSB ili sabirnica?
dakle, suocio sam se s jednom nejasnoco prijatelj me pita koju memoriju da kupi sa sljedecim everest izvjestajem: Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
ne vidim kaj tu nije jasno : stoopid imaš osnovni takt sabirnice (FSB-a) od 133MHz efektivni takt je 133x4 dakle 533MHz a takt memorijske sabirnice je 166MHz (167) a efektivni je 2x166 dakle 333DDR dakle potpuno normalna stvar kao i kod svih računala današnjice npr s939 ima FSB (HTT) 200MHz osnovno tj 1000MHz efektivno (200x5) a mem je na 200MHz osnovno tj 2x200 => DDR400 efektivno ono gore je jedino zbrkano jer RAM ne radi na 1/1 sa sabirnicom već na 5/4 tj radi brže od sabirnice (166MHz naspram 133MHz) a to dobiš ovom računicom FSB*5/4 dakle 133x5/4=166 dakle taj 5/4 je mem djelitelj sve piše samo treba sa razumjevanjem čitati ![]() dakle tvom prijetelju treba bilokakav DDR jer u sinhrionom radu (dakle 1/1) memorija će raditi na 133MHz (DDR266)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#5 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Čekaj, čekaj... Wolv. je sve lijepo objasnio no ne shvaćam ovaj dio Citiraj:
E sada, ima i drugih načina, ovisi o ploči. Npr. na mojoj se proc može strappati kao PSSB 800,FSB667 i 533 te tako namjestiti različite omjere koji će utjecati na frekvenciju memorije bez diranja u takt FSB-a.
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 20.11.2006. u 21:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
sabirnica fsb je 133mhz, dakle ako bi rami bili 1:1 (sinhronizirani sa fsbom), radili bi na 266mhz (zbog toga sto su to DDR rami, DDR - double data rate), dakle ako rami rade na 333mhz znaci da su brzi od fsb-a, to je onda 4:5 (iliti 5:4 kad ides racunat) omjer bilokakvo dizanje FSB-a je overclockanje proca konacna racunica: FSB*2*1 = brzina rama na 1:1 omjeru FSB*2*(5:4) = brzina rama na 5:4 omjeru . . . sabirnica se automatski povecava porastom FSB-a, ako imas npr. P4 norty/pressy onda ti je sabirnica quad pumpana, znaci Sabirnica = FSB * 4, u tvom primjeru Sabirnica = 133 * 4 = 533mhz, dizanjem FSB-a na npr. 150mhz bi rezultiralo povecanjem sabirnice na 600mhz dovoljno jasno? Zadnje izmijenjeno od: Astral. 21.11.2006. u 00:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium moderator
|
Ili sam krivo shvatio da si me ispravio to što sam rekao FSB procesora je 533 MHz. Pa FSB Front Side Bus i je sabirnica kao što naziv govori, fizička veza između procesora i memorije koje je QP : stoopid Mislim sve je to o.k. ali ne razumijem zašto si me ispravio (jedino ako sam krivo protumačio) ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Bus speed ti je 133mhz, to je pravi FSB i kad ces ic prckat po biosu, pisat ce ti za FSB 133mhz druga stvar je ''Rated FSB'' koj je 533mhz (FSB*4) ma sve je to ok, al ljudi cesto pisu...FSB mi je 1000mhz yay! al nije neg je 250mhz i onda se bune kad racunaju brzinu rama itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium moderator
|
Da, tako je ![]() Heh, očito čovjek ne razmišlja dovoljno o nekim stvarima ![]() Prije sam pisao FSB 133, a BUS speed 533 MHz no onda sam vidio da svugdje stavljaju FSB 533 pa sam pomislio da krivo radim. Ubuduće ću naglasiti rated FSB ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Ultrabitchinfast
Datum registracije: May 2006
|
Po meni je uvijek FSB ona manja vrijednost, realna, a ne quad pumpana. I meni idu na zivce ljudi koji pisu da im je fsb 800 ili tako nesto, ma daj, fsb ti je 200. pozdrav
![]() |
#12 | |
Premium
|
/signed Citiraj:
ma to su sve krivi ducani kad na site napisu da prodaju npr. 2.8ghz, FSB 800mhz...to ti je ona filozofija, sto veca brojka, to bolje prodaja isto kad su negdje napisali da dual core 1.86ghz zapravo radi na 3.72ghz...lol al dobro...ja sam se naviko na takve gluposti pa mi nije bed skuzit o cem se radi, al onaj koj nije upucen nece ni pomislit da bi mozda u ducanu malo krivo napisali ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|