|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2006
|
Pomoc - procjena konfiguracije
Bok svima! Kupujem nakon dugo, dugo vremena novi komp, a kako nisam upucen u sve tajne, trebam vase savjete, kritike, prijedloge... Dakle, treba mi komp za gledanje divx-a, ugodno surfanje, povremeno igranje (uglavnom simulacija), snimanje TV programa, a i zelja mi je da bude dovoljno jak za nove windows vista. Nekakvo overklokanje me ne zanima, buduci da mi ne trebaju visoke performanse, a i moje informaticko znanje je skromno. Citajuci razne reviewe i domace casopise, slozio sam sljedecu konfu: CPU AMD Athlon64 X2 3600+ BOX, dual core, Sck AM2 MB ASUS Socket AM2 M2N-E, nForce570 Ultra MCP, PCI-E, DDR, support max. 8GB DDR2 800/667/533 ECC and non-ECC, un-buffered memory Point of view GF 7600 GT, 256MB, PCI-E, TV-out, 2 x DVI HDD SATA300 250 GB WD Caviar 7200rpm, 16MB WD2500KS DVD+RW/-RW/RAM NEC ND-4570ABL,bulk Leadtek DT2000 H, Hibridna TV kartica Chieftec power supply 450W, ATX 2.0, 2×12V Ovo sve je cca 5000 kuna. Ostaje jos otvoreno pitanje kucista i RAMa. Kuciste mi stvarno nije bitno kak izgleda, glavno da radi. Sto se tice RAMa, znam samo da bi uzeo 1GB i to na 800Mhz. Kod nas se nude plocice od Kingmaxa, Supertalenta CL5, Goodram PRO i Patriot. Koju da uzmem? Ideja mi je uzet jednu plocicu od 1GB, makar svi savjetuju 2x512, samo zato da ostavim slobodne slotove za buduce nadogradnje. Dali mi je 1GB uopce dovoljno? Mozda 2GB? Ne bih zelio dati ekstra novce, pogotovo sad kad je memorija skupa, za nesto sto mozda necu ni osjetit. Treba li mi kakvo ekstra hladjenje? Da li da uzimam sve komponente od jednog trgovca? Koja je prednost toga? Hvala svima unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Koliki ti je limit? Inace, nije ti potrebna memorija na 800 MHz, Kingmax 667 ce ti biti dovoljan...ako uzmes 2x512 MB rama, onda ce ti memorija raditi u dual-chanellu, ali ako mislis skoro kupiti jos 1 GB, onda ti je bolje sad uzeti samo 1 GB. Ako kupujes kod jednog trgovca, slozit ce ti besplatno, a ako uzimas kod vise njih onda prodjes jeftinije. Netreba ti ekstra hladjenje (dobiti ces ventilator s kucistem i to ti je dovoljno). Iako, ja bi radje isao na opciju sa Core 2 Duo procesorom, pa te zato i pitam koji ti je limit? ![]() eh, da, dobro dosao na forum ![]() EDIT: evo par promjena, izbaci Nec i stavi ovog LGa (DVD-RW), memorija Kingmax, izbaci napajanje i stavi ovo kuciste s napajanjem (isto chieftec i bit ce ti dovoljno ![]() DDR2 1GB PC5300 (667MHz) Kingmax Chieftec midi tower DG-01B-D-U, 400W, crno, USB, Fire wire DVD+RW/-RW/RAM LG GSA-H10, Dual Layer, 16x, black, bulk
Zadnje izmijenjeno od: Mr. M. 20.10.2006. u 12:57. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Slazem se sa Mr. M-om... Jedino nisam siguran za maticnu...taj nf570 se nije bas pokazao kao neki chipset, musice i to....ali ako si procitao u review-ima da je ok, onda uzmi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2006
|
Hvala na dobrodoslici! pa nemam neki definirani limit, ali recimo 5, 5.5 tisuca. razmisljo sam i o core 2 duo procesorima, ali su dosta skuplji. znam da su superiorniji u performansama, samo mi se cini da mi ne treba toliko jaki procesor. a imate li kakvu alternativu za chipset, odnosno maticnu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
nema neke alternative, tj. nitko nema puno doticaja s AM2, ali ako pitas servisere po forumu, tesko da ce ti itko moci reci da je neka odredjena ploca sigurno dobra. A s druge strane, moze se pretpostaviti da je 570 chipset manje musicav od 550, koji je bio katastrofa (problemi s memorijom). A imas jos izbor nF 4 seriju chipseta (DFI ploce) ili nf 590 (najnoviji chipset, ali se to vidi i po cijeni).
![]() |
#6 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Mislim da ima Asusovih ploca M2N sa nforce 430 (=nf4) chipsetom... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|