|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Trajnost medija CD -DVD
Ovak, imam neku kutiju u kojoj su mi pohranjeni stari CD-i i neki dan uzmem jedan i pokušam ga očitat a ono - ništa Kolika je trajnost sprženih CD-a i DVD-a ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Ima svakakvih teorija i izjava proizvodjaca, od 20tak do 100 godina. Zivi bili pa vidjeli ![]() Meni se je to do sad desilo samo sa jednim medijom davno sprzenim, dok jos ja nisam ni imao przilicu, stavio sam ga samo jednom u PC, i negdje nakon 1-2 godine izvadio van , to je bio najocuvaniji medij kojeg sam ikad imao, i vise se nije dao ocitat, al fakat nije, jer probao sam na barem 5 čitača.(Bio neki blank medij bez natpisa) najstariji princo sprzeni kod mene su oko od 7-8 godina, svi rade kao prvi dan.
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Najvise ovisi kak postupas s njima, znači držanje u kutiji tralala i kvaliteta samog medija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
A istodobno imam jedan CD (traxdata) star i više, pa ga sve optike bez problema čitaju..... Sve mi se više čini da ima i razlike u tome, s kojom pržom je sniman medij.... U svakom slučaju definitivno se kvalitetniji mediji (ili ti skuplji), nakon nekog vremena čitaju "bolje" nego neki "divlji"...ili su barem moja iskustva takva! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Ja imam uglavne one stare Gold Traxdate...ti su bili legendarni....sto god radio s njima, uvijek rade!! Stari su ~ 6.god Edit: Da nadodam, imao sam legendarnu SCSI Yamahu 4-4-16....ta je przila sve...jos mi je zao nje ![]() Zadnje izmijenjeno od: nicko. 20.10.2006. u 11:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
overpowered
Datum registracije: Mar 2006
|
Belive it or not imam jedan nonjemac(blank) cd s crnim "pjegicama" po njemu(da imam digitalku sliko bi) i još radi : lol2 : Inače bi ti cd-i trebali trajat duže od tebe,ali ovisi kako koji,a da ne govorim o ogrebotinama i zloglasnom cyclic redundancy erroru ![]() za dvd-e,neznam kolko bi trebali trajat al većinu njih čim takneš dobiješ crc ![]() najbolje bi bilo da ih staviš u vakum i nek miruju...
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
Neš si mislim kupit jedan HD koji bi povremeno dopunio važnim stvarima i onda izvadio - jel to dobro rješenje ? kolko vidim sve je to nažalost lutrija ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Ako malo računaš, vidjet ćeš kako ti praktički ispadne jednak trošak pržit na cd ili arhivirat na hard, budući da 250GB hard košta koliko i ekvivalentan broj CDa (DVD-i su doduše jeftiniji u konačnici). Što se tiče samih CD-a / DVD-a, vijek trajanja ovisi o dosta faktora. Ovisi o samoj kvaliteti medija, zatim o načinu čuvanja, kao i o kvaliteti samog snimača. Svi snimači s vremenom degradiraju kvalitetu snimanja, tako da je uvijek poželjno imati posebno čitač i posebno snimač medija (za 100-150 kuna kupiš DVD-ROM i mirnije spavaš). Ja sam imao razna iskustva s medijima, i moram priznati kako mi ih je dosta otišlo kvragu. Jedna cijela serija u arhivi mi je ili nečitljiva, ili jedva čitljiva, budući da sam kupio spindle od 100 kom. nekih no name blank cd-a, i ispostavilo se kako su užasno loše kvalitete. To mi je bila škola, i od onda kupujem samo Trax Date, koje su se pokazale pouzdanima. Ako imaš neke važnije podatke, bilo bi bolje da ih ne držiš u spindlu, već svaki u vlastitoj kutiji, da ih ne čitaš prečesto, pažljivo rukuješ njima i pripaziš na sunce i atmosferske prilike. Meni se dogodilo da su neki mediji propali nakon što sam se vratio s mora - po njima su se stvorile točkaste mrlje i postali su nečitljivi. Mediji su bili loše kvalitete, i kako sam ih na moru slušao u mp3 discmanu, očito ih je nagrizla sol iz zraka, te uništila (znači nisu došli u direktan dodir s morskom vodom, već sam ih naprimjer imao 5-6 na otvorenom, i 3 tjedna vlažnog morskog zraka im je gadno naškodilo). Mislim da je za važne podatke idealno rješenje dodatni hard diskovi, i povrh toga povremeni backup najvažnijih podataka na DVD-e. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
jel normalno da DVD bude malo ogrecan nakon snimanja, onako lagano (ne kružno), pržilica je NEC 4550, probao sam pržiti na kvarkove i TDK ali na svima bude tako malo ogrecano, jel to normalno? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|