|
![]() |
#1 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Prasina i rjesavanje iste
kako sam jedan od onih koji jednostavno mrzi prasinu u kompu, kupio sam filtere za prasinu. e sad me zanima kako se to mora okrenuti jer je na jednoj strani tog filtera zalijepljena naljepnica na kojoj pise na njemackom: Lüfter zugewandte Seite, pa kako nisam bas vican tom jeziku ako neko moze prevest. molio bi i sve preporuke o suzbijanju prasine da ude u komp...
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Ventilatoru okrenuta strana. Što se tiče preporuke, najbolje je maknuti komp sa poda na neko više mjesto. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Guest
|
Pojma nemam, ja sam samo preveo ono što si rekao. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
zippo61_junior
Datum registracije: Oct 2005
|
Ako ti je komp na podu onda koristi tu spužvu a ako je na nekoj višoj poziciji onda ti ni netreba |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2006
|
Sto god pokusao prasine ce uvijek bit! Mozda mozes malo suzbit onim sprejevima (pronto ili tak neke se zovu) za ciscenje prasine.
![]() |
#8 |
zippo61_junior
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
zippo61_junior
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
̣
Datum registracije: Feb 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
the luda ribetna
Datum registracije: Aug 2004
|
prasine se citaj MOZE rijesit u kompu(estetika je onda u muskom spolnom organu)...cak i sa ventovima(doduse tad nije 100% vec ima nes sitno...i opet je upitna estetika)evo slagali smo moj komp neki dan...i pitajte fishera kolko je prasine unutra ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
imate sticky ciscenje i odrzavanje racunamla. rak je rekao da on ulazi u kadu sa svojim kucistem. to se pokazalo sporom ali efikasnom metodom ![]() ukratko-zacepi sve bespotrebne rupe, a filtre mozes kupit ili koristit zensku najlonku... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
Za borbu protiv prašine nije dovoljno samo staviti usisne filtere, uz to najbolje je napraviti još i tkz.pozitivan pritisak u kučištu. Naime ako je jači isis nego usis stvara se tkz.negativan pritisak koji usisava zrak kroz sve otvore i procijepe na kučištu uključujuči i CD/DVD uređaje, floppy uređaje, prednje panele... jer u praksi je ipak nemoguće hermetički izolirati kučište tako da se bez obzira na filtre kučište puni prašinom više nego bi trebalo. Konkretno, ako imate jedan 120mm naprijed i jedan 120mm nazad - što se prašine tiče - uvijek je bolje da onaj naprijed malo jače upuhuje zrak nego što ga onaj nazad ispuhuje jer na taj način koliko toliko kontrolirate da većina zraka prolazi kroz filter. Naravno da s omjerima usisa/ispuha ne treba pretjerivati jer ako vam je isis osjetno slabiji doći će do zadržavanja vrućeg zraka u kućištu i temperature će porasti. U pravilu negativan pritisak inače hladi kučište nešto bolje jer se zagrijani zrak brže izbacuje van iz kučišta a pozitivan pritisak drži kučište čiščim (a neki kažu u konačnici i hladnijim zbog manje prašine) tako da svatko treba sam izabrati što mu je važnije ili pokušati naći neki kompromis između prašine i hlađenja... Osobno na stackeru imam 3 ista 120mm venta - 2x120mm naprijed i 1x120mm nazad (sve smanjeno na min) - svi otvori viška koje je bilo moguće zatvoriti su zatvoreni a prednji usisi imaju filtere. Kučište je na podu i nakon 6 mjeseci jedva da imam što ispuhati iz njega a temperature su minimalne...
![]() |
#14 |
Avocado
|
pozitivan pritisak me ne brine, dva 120mm blowholea usisavaju a jedan 80mm isisava, tak da s tim nece bit problema. stvarno ne vidim razliku poviseno-nepoviseno, jer ionako imam puno prasine, imam velku sobu 2 kompa koji rade, i brdo svakakvih stvari, sto bi da idem cistit trajalo godinama. ovak posaugam svaki tjedan pa je ok... ali daj ti imaj 120mm vent koji se vrti na kojih 3k okretaja... prasine kolko oces, pogotovo na 7000cu zalmanu
![]() |
#15 |
Guest
|
Ista stvar je kod mene kao i kod crn-a. Isto nemam problema s prašinom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Doktor znanosti!
Datum registracije: Apr 2005
|
Hm..ja sam prije držao Pc na podu u kutu i bio je pun prašine.:Svaka 2 mjeseca čiščenje. A sada mi je na stolu usredini sobe I ima lufta, otvorena mu je bočna stranica, i tako već 2mjeseca još nema naznaka prašine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium moderator
|
Možeš li reći gdje si kupio filtere? I meni prašina predstavlja veliki problem, još u sobi imam neke stare tepisone a komp je na podu. Filter od grafe se zaštopa svakih tjedan-dva ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
Samo na ulazne (osim ako ne misliš koristiti PC kao pročistač za prašinu u stanu ![]()
![]() |
#22 |
Avocado
|
prvi problem vec pri postavljanju ![]()
Spoiler alert! Zadnje izmijenjeno od: De5tr0yer. 27.10.2007. u 22:26. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas