|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Hlađenje cijele kištre HELP
ovako, več lagano imam kronično ludilo...naime, komp u sigu mi se u zatvorenom kučištu grije dost jako, čitaj u win 48 stupnjeva... jest da zalman radi na 50%, ali ja patim na tišinu. Čim maknem stranicu, temp. padne za 10 stup.! E ovako nemam nikakvi protok zraka, cijela šuma kablova, pa evo kak to izgleda: ![]() ![]() Vašu pomoč trebam da mi velite koje ventove da stavim i gdje...ak treba primil bum se ubodne pile i rezal, bušil, lemil, whatever, u tom područiju ne kužim se baš preveč, pa dajte pomozite jer me komp izluđuje. E da, na prednjoj maski sam si zmontirao 3 potenciometra, tak da si fino mogu regulirati buduče ventiče. P.S. Pošto patim na tišinu, preporučite neke ventove koji imaju visoku protočnost zraka na niskim okretajima tnx.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
evo ovako... provjeri si dimenzije ventova, mislim da ti odozada ide 80mm i tu stavis glacialtech vent dođe cca 25kn a ima dobar protok a nije glasan, naprijed isto tako, stvais da ti upuhuje zrak, i ako ti se da izreži si na bočnoj stranici rupu za 92/120mm vent i napravis si blowhole do procesora, kablove malo sredi, imat ces bolji protok zraka unutar kučista |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
sprijeda bi ja stavil 120mm, a i straga bi izrezal rupu za 120-tku umjesto 80mm. Disk bi trebalo stavit ispred te 120-tke (ja sam ga npr. za podnicu zasarafio preko distancera za maticnu, skida 10c). kabele treba svakako srediti, a mislim da su ti dva optikanera dovoljna, treci izbacis i dobijes na redu i prostoru. sve nepotrebne kabele zaguraj iznad optikanera... straga su rupice za ispuh zraka od 80mm venta jaako male i to je ogranicavalo protok ![]() Ako bude i dalje problema s temp, onda tek blowhole...za pocetak ne trebas ni vent na blowholeu, samo da zalamn dobiva friski zrak... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
ja ti imam ovog Silent bladea ![]() malo je prašnjav ![]() @Matesonik Iza za 120mm nemam njesta, jedva zguram ovu 80-tku, kaj da onda probušim ove rupe, tj napravim ha malo deblje, a da naprijed zbušim 120 tku? mislim da bi naprijed išla. e ili da stavim samo iza, a napravim blowhole iznad proca sa 120-tkom? P.S. pošto sam u Vž, jedini dučani kaj bi imali nekaj je Ve-mil ili Hgspot, vidim da u Ve-milu imaju Chieftec AF-1225S, 120mm hladnjak za kućište, crni i Thermaltake A1927D, 120mm...pa sad kaj bi bilo bolje? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Thermaltake nemoj nikako, ima protok al je bolesno glasan, sa chieftecom se nisam susreo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
da. otraga probusi vece rupe ili cak skini kompletnu mrezicu. steta kaj 120mm ne stane. sprijeda se mozes poigrati i ispiliti/odsarafiti kavez za diskove... ja sam nasrecu kod sebe samo one najdonje nosace izvan kaveza morao ![]() ![]() sprijeda mozes izbusiti rupe po donjoj strani fronte i na bez dijelovima oko onog plavog di su tipke... meni se taj blowhole ne svidja tolko jer on samo popravlja stanje proca, a ostali dijelovi su i dalje zaguseni u vrucini, ako ne i jos zaguseniji jer blowhole smeta protoku... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Imaš u Linksu case A-plus CS-185A za 180Kn. Ima mjesta za 2x120mm - jedan ispred diskova, jedan u ravnini s procom. I uzmeš u ve-milu 120mm Glacialtech
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Dario, ne živim u zg, tak da nebrem kupiti kaj se tiče blowhola, nebi stavio onako tubu prema procu, nego bi samo vent usmjerio prema procu, kužiš? tak da bi proc dobivao friški zrak i ostatak kompa a mogu i ja stavit 120 dolje, samo koliko god rupa izbušio mislim da mi neče vuči dosta zraka.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Dostave ti ga za 50Kn. Inače otraga rupu izbušit što više, i ako možeš 92mm (ili 2x80 ili 2x92). Napred ako možeš masku sa donje strane razrezat da tu vuče zrak prednji vent i stavit što veći vent. HDD na elastike spustit na sredinu venta. I kablove provest uz bočnu stranu između HDD i optike i matične, a višak iznad optike. A blowhole si ostavi za kraj jer je tiši komp bez, a IMO ti možda i nebi trebala uz ovakav raspored.
![]() |
#14 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Je, najlakše je kupiti novo kučište... ![]() Uglavnom, pantera - kako ti je matesonik lijepo rekao, izreži cijeli onaj metal na stražnjoj rupu. Protok ti je zbog toga patio, a i glasnije ti zbog tih minimalističkih rupa. Lagano staviš iza neki grill ako ti je ružno ![]() I oko sljedećega ti je matesonik najbolje pomogao. Višak kablova od napajanja, staviti na CD-ROM, a koliko vidim, i sa tri optike imaš gore još jednu rupu pa to tamo strpaj. Nadalje, makni kavez od diskova i nekako skombiniraj da ti je disk skroz dole. Stavi ga popreko u spužvu (samo po stranama i da bude odmaknut od poda za kojih 1-2cm) i nekako ga zaveži za dno (probuši na dnu 4 rupe male da moš neku špagu ili ja ti koristim od starih mp3 slušalica gumene one kablove) i onda stavi ispred njega ventilator, jer ovako sa ventom gore na HDD-u dobivaš jako, jako malo (elektronika dole je puno važnija za hladiti). Ako ne možeš staviti napred ventilator, a case ti nije u nekoj preskučenoj rupi u stolu, onda si bočno pukneš 120-ku (zbuši rupu za nju i obloži spužvom po rubovima rupe iznutra - moš i onu za pranje čopit staroj ![]() Ventilator s prijeda nije važan. Puno su važniji ovi odozada jer oni izvlače topli zrak. Vent s prijeda je koristan za HDD i eventualno chipset ako je na dobrom mjestu (da nema prepreka do njega s prednje strane). A kako ti nemožeš bušiti napred za 120-tku, moja preporuka ti je da napred ništa ne diraš. Ostavi one rupe napred, jer kako ćeš imati za 80mm vent + napajanje, kroz te rupe napred će ti ulaziti hladni zrak (pod pretpostavkom da ti kučište nije prerupičasto). HDD sredi kako sam ti rekao - nije važno da taj vent koji ga hladi da baš i on mora imati izvor hladnog zraka izvana, samo neka taj vent puše po tom HDD-u. P.S. Jel ti stane iza, di je rupa od 80mm venta, još jedan 80mm ili 92 mm vent? Mislim, imam ideju, da ne bušiš rupu baš tamo di je predviđeno za tog jednog 80mm vent, već da ti sam napraviš 2 rupe ako stanu (znači, počneš bušit rupu što niže možeš). Malo izmjeri stvar pa javi kako ide. I kablove obavezno nekako srediti. No to ti je najbolje svu periferiju zvadit van i onda jedno po jedno trpati unutra, nekim redosljedom koji bio bio najbolji. EDIT: Dok sam ja pisao, neki su ti već rekli slično mojemu. Što se tiče napred rupe, ili ne diraj ništa ili zbuši rupu no onda obavezno neki filter napred, jer inače ćeš imati kaj za delati svaka 2 mjeseca oko prašine.
![]() |
#16 |
Moderator
|
Pantero, ja ti imam disk u stiroporu. Sredio sam ga na jako ružan način, ali pošto nemam pleksi na bočnoj, to me ne dira previše. Uglavnom: Imaš HDD, ja sam ti dobio u jednom PC shopu đabe one thumbscrew-ove za kučišta i vidi vraga, nisu išli u rupe na mom kučištu (pregusti navoj) ali na rupe od HDD su savršeno ušli ![]() Tako da su ti thumbovi virili bočno od HDD jedno 1-1.5cm. Zbušio rupu u stiroporu (točan razmak među rupama) i utaknuo HDD u stiropor. Onda sam ti svezao taj stiropor popreko da se ne može HDD izvuči iz toga. I onda sam taj cijeli kuršlus zavreza sa špagom za kučište. Uglavnom, ne miče se kada diram kučište, no nemreš ga baš fiksirati da moš bacat ili okretat kučište naopačke a da se HDD ne makne. I kao što rekoh, odvojiš HDD stiroporom od poda kojih 2 cm (da može zrak od venta strujit ispod) ili manje ali onda moraš okrenuti HDD naopako.
![]() |
#17 |
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Datum registracije: Oct 2006
|
Prvo nabavi 2 ili 3 120 mm thermaltakeova ventilatora 2 stavi na bočnu stranicu da upuhuju zrak a jedan stavi na zadnju stranicu kućišta ta ispuhuje zrak! Ali ako već patiš od Tišine kupi Themaltakeovo vodeno hlađenje nema zime a dobro hladi imam ga ja! Barton (2500+) klokon na 3200+ radi ko zmaj i u idile modu je teperatura je 42 C a kad ga opteretim 100% ne prelazi 48C i nema buke a ventilator na vodenom hlađenju se vrti na 950 O/min |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Također, 120-tku kao ispuh bi mogao staviti i na gornju ploču kučišta. No ako ne središ kablovinje, nema neka korist od njega. Također, nemoj sada natrpati kučište ventilatorima, jer se onda moš oprostit od tišine. Pažljivo odaberi di bi ih mogao staviti, mislim, dovoljan ti je samo jedan na ispuhu od 80mm na 7V dati padne temperatura za 5-6°C (govorim iz osobnog iskustva ![]() Ja bih kod tebe, ili stavio 2x80 iza kao ispuh (+ napajanje) ili 80mm + 120mm (gornja strana kučišta). Napred, ne bih stavljao ništa osim vent da pirka po HDD-u (ali velim, on ne treba biti pričvršćena za kučište, samo neka puše po HDD-u, pa makar zrakom koji je u kučištu).
![]() |
#19 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Tako je ![]() Stiropor (onaj obični) ti se mrvi, pa s njim moraš paziti. Imam doma i neku spužvu što sam dobio sa klimom, a i imam puno tvrđi, rozi stiropor koji se ne mrvi. Također, ako ćeš nešto raditi poput toga, moraš ćeš staviti nekaj limenog ili nekaj čvršćeg okomito na rubove HDD-a (između HDD i stiropora, okomito na tanju stranicu, što duži lim ali opet da ne dira pod; ja stavio ono kaj strgaš sa kučišta napred kada stavljaš 3.5" ili 5.25" uređaj), da ti stirotpor ne pukne kada ga ideš svezati sa štrikom. Ali uglavnom da sam ja crtao, ne bih to bolje napravio ![]() Ja sam si tako sredio svojeg Hitachija koji vibrira za konja ubit (normalan čovjek to ne čuje, ali strojar da ![]() Inače, ako imaš neki deblju i čvršću spužvu, onda moš i vijcima nju probuši pa odma i vent nataknut na to (s prijeda). Ako me kužiš ![]() EDIT: Inače, ja sada tražim šarafe koji su duži a da idu u bočne rupe na HDD-u, tako da se riješim te špage koja drži HDD i stiropor. Malo duži šaraf (naprema thumbscrew-u) + šira matica ili neki metalni limić i ne treba ta špaga popreko. No, opet moraš to sve nekako svezati za kučište. Crn je u svoj HTPC-u napravio sam svoj kavez novi, no ja se bojim da bi mi onda svejedno opet počelo vibrirat kučište.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|