Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.06.2008., 15:47   #1
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Program za izracunavanje povrsina nepravilnih tijela

Ovako, ponajprije isprike ako je ovo u krivoj temi. ne cini mi se kao tema za software rubriku, pa je zato u svastari.

Dakle, trebam izracunati 20-ak povrsina nepravilnog oblika. Sve su mi duljine stranica poznate, ali mi se ne da "razbijati" sve na cetverokute i torkute, pa onda racunati, pa bi mi bilo draze da se u neki program upisu duljine stranica, a ovaj izbaci povrsinu.

Radi se o tijelima s 4,5 pa do 10 stranica tak da, ono, mozd ima neke veze...

I pitanje za sto miliona maraka glasi: Postoji li takav program, i ako da kako se zove?

Unaprijed hvala na (mozebitnim) odgovorima i jos jednom isprike ako je u krivoj temi.
Kvaka22 je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2008., 21:15   #2
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
mozes u autocadu sa naredbom area ali moras nacrtati prvo
Problem je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.06.2008., 22:41   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Kvaka22 Pregled postova
Ovako, ponajprije isprike ako je ovo u krivoj temi. ne cini mi se kao tema za software rubriku, pa je zato u svastari.

Dakle, trebam izracunati 20-ak povrsina nepravilnog oblika. Sve su mi duljine stranica poznate, ali mi se ne da "razbijati" sve na cetverokute i torkute, pa onda racunati, pa bi mi bilo draze da se u neki program upisu duljine stranica, a ovaj izbaci povrsinu.
Cekaj cekaj cekaj malo? "Nepravilna" tjela a imas sve "stranice"? Radi li se tu o konveksnim poligonima kojim slucajem? Ako da, a znas duljine svih stranica, mozes napraviti sam program za to u nekom od tvojih omiljenih programskih jezika - koordinatiziraj poligon (uzmi proizvoljnu tocku kao ishodiste i jednostavno izracunaj udaljenosti susjednih tocaka te ponavljaj to dok ne dobijes sve tocke, jako jednostavno za implementirati) i nakon toga mozes racunati povrsinu ovako:

P=1/2sum(i:0~n-1)(x_i*y_i+1 - x_i+1*y_i) (s time da pretpostavis da je n-a, tj. zadnja tocka jednaka pocetnoj).

Ako su pak ta "nepravilan tijela" nekakve zatvorene krivulje, tu ces se morat gombati sa diferencijalnom geometrijom...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2008., 00:00   #4
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

@Problem: Hmmm, autocad... nije problem prekopirati 8-stranicno tijelo u njega. Svakako cu probati i tu ideju.

@Bubba: Konkretno se radi o raznim parcelama zemlje. Gradilista, parkovi, poljoprivredne povrsine...

Postoji nacin da se svaka parcela prekopira na papir, i da se podijeli na trokute i pravokutnike, te da se racuna povrsina svakog zasebno, te da se povrsine zbroje, kako bi se dobila povrsina cijelog tijela...

O programiranju pojma nemam, nikad to radio nisam, a kako mi se cini da niti necu...

Ako vec za ovaj nacin rijesavanja moram precrtavati tijelo i racunati sve posebno, lakse bi mi bilo da ga prekopiram u autocad i kliknem par puta.

Moram "kupiti" neki autocad, pa vam javim je li uspjelo ili nije...

Posto se tu ne radi o tijelima koja imaju pravilne, ravne stranice, vec krivulje, odstupanja ce se pojavljivati unutar max5m2, a to je prihvatljiva "preciznost"

Hvala na odgovorima, a ako itko ima kakvo kreativno rijesenje, neka javi, jer ce mi ovo trebati i u buducnosti, tak da, ono...
Staro 19.06.2008., 00:14   #5
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
krivulje? tocno bi racunao pomocu integrala, ali bi vjerojatno opet morao
rastavljat. a malo manje tocno - milimetarski blok. nacrtas parcelu i brojis
kockice
a ako je za neki ozbiljan posao mozda imas i broj katastarske cestice ili lista
pa odes na http://www.katastar.hr/dgu/ind.php i imas izracunato.........
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2008., 02:29   #6
mcclarion
Premium

mcclarion's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
autocad frende ..
ako ćeš imat pitanja ili problema pm-nime
mcclarion je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2008., 23:31   #7
Kvaka22
Registered abuser
Moj komp

Radi se i o ozbiljnom poslu, ali ne toliko ozbiljnom

Puno mi je AutoCad pomogao. Gdje imam katastarske cestice takodjer i ovaj link pomaze UVELIKE, posto za to prije nisam znao...

Svima hvala na prijedlozima i pomoci, sto se mene tice moze pod KLJUC.

Lijep pozdrav do iduci puta
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno