|
![]() |
#1 |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
Zamjena kondenzatora na epox-u
Ima li netko iskustava sa promjenom kondenzatora na epoxicama? Imam problema sa podizanjem sistema i mislim da je stvar u ploči jer sam vidio čak 7 (sedam) nabubrenih kondenzatora. Onako, ona folija na vrhu im je rascvjetana... Uglavnom se nalaze oko memorijskih slotova... Tako da bih se ja ulovio lemilice i to malo...je l... ![]() ![]() Eh sad, pitanja... Postoji li realna opasnost da šta skurim? (imam lemilicu 15W sa dosta tankim vrhom i sisaljku za lem) Mislim da je alat odgovarajuć. A drugo pitanje je, mogu li se ti kondenzatori uopće kupiti u chipoteci? Riječ je o dva 1500 mikro F 6,3 V i pet 1000 mikro F 6,3 V. Nije neki bad ako šta i skurim, kupiti ću si ASRokicu i imati zvijer od ploče. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
chipoteka, tvtron. mozda ima jos ducana.. Trebalo bi bit za kupit tih kondenzatora, skutit neces nista ni sa jacom lemilicom.treba pazit samo na polaritet kondenzatora , da novi ne okrenes naopacke. DAkle + stavis di je bio i prije. vecinom je na tim kondicima oznacen samo -. Treba dovoljno zagrijat tak da nozica ispada sama van, za kondice u principu pumpica i ne treba.
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
She`s back...
|
: axeman : <----------epox(EP-8KTA3PRO) -->
: goood : Hvala ti
![]() Valjda će biti dovoljno promijeniti samo ove koji su vidljivo nabubreni... U svakom slučaju... I`m gonna have me some fun !!! ja----------> : axeman : <----------epox(EP-8KTA3PRO) : goood : |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
napon mora biti isti, kapacitet moze drugaciji ali samo veci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
She`s back...
|
Nisam siguran samo ima li toga u chipoteci...ako ne, ima još par lokalnih trgovina u Rijeci, pa bum nešto našao. E, ovo za kapacitet nisam znao da može i veći...ali ne previše, je l da? Pretpostavljam da se time povećava kapacitivni otpor...ne znam točno kakvog to utjecaja ima u krugu istosmjerne struje...da sam bar više pazio na satu elektrotehnike : bonker2 ![]() Hvatam se knjige... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
mfarada sa 2200 mf samo sto ti je manji kapcitet ti je jeftiniji kondic.... inace ne mora kondic biti napuhnut kako nebi radio, moze se on i zasusiti, postoji instrument za mijerenje kapaciteta samo je dosta skup. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
She`s back...
|
Najbolje bi ih bilo sve promijeniti...ali hebi ga... Nemam baš toliko volje ![]() Inače kažu da epoxima zna elektrolit iscuriti...a ja nisam vidio na ploči nikakvih flekica...čak ni u vidu osušenih tragova... Probati ću s ovima, pa vam javim kako je bilo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Pogledaj u Holex-u na zametu (Dražička 21). Ja sam tamo kupovao kondenzatore za svoju epoxicu. Možeš slobodno staviti i za veći napon samo nemoj za manji. I pripazi na promjer kondenzatora jer ako su naslagani na ploči jedan do drugog a kupiš deblje bit će ti tijesno.: sweating |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ne nemozes staviti kondenzatore veceg napona jer ce davati veci napon a to bas i nije zdravo, a moze da i ne prooscilira a ako stavis manji napon eksplodirat ce. Zadnje izmijenjeno od: pava. 22.02.2006. u 12:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Ako nađeš kupi Rubycon kondenzatore
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Evo sad sam isao sefa zvat znaci poslje malo pljuvanja veli i jednop i drugo moze biti vece ali za napon postoje pravila, ovisi cemu on sluzi u ovom slucaju je izgleda filtr pa moze biti vece i jedno i drugo. Ali kapacitet uvijek moze biti vec. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
She`s back...
|
@gonzo Ja sam gotov! ![]() ![]() ![]() Tražio sam danas, i imaju samo te sa većim naponom. A ne da mi se eksperimentirati... Prepuštam to gonzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
OT: Kolko dođe neki malo kvalitetniji multimetar? Trebam nešto iz iskustva. Imao sam neko jeftino smeće pa je prdnuo...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
She`s back...
|
Ti treba digitalac ili analogni? Mislim da za 150-200 kn imaš sasvim solidni instrumentić. Za svojega sam platio 35.000 lira (dok su još lire svijetom hodale) ![]() ![]() Ako nisi neki profić, ne isplati ti se zabijati neke grde pare u to... Mislim da nećeš njime raditi laboratorijska mjerenja, right? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne treba za ništa profesionalno, tu i tamo sredit koje napajanje, ploču i ostalu elektroniku. Svejedno jel analogni ili digitalni, bitno da pokazuje kolko tolko točno. Cijena - do nekih 200 kn.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
PC Ekspert
Datum registracije: Jan 2004
|
kondici
Mogu se koristiti i kondici vecih napona, do 16 volti bi ja isao jer dalje se probije vrijednost napona od 25V , a to su oni mali kondenzatori koji su spojeni tik do samog konektora na ploci iz napajanja. iako su naponi koji su dostupni znamo svi 12, 3, 5 volti pa to nema nikakve veze , samo da nije manje od 6.3 i vece od 16. dakle do 16 volti, a kaj se tice farada, mozes koristiti i vece vrijednosti, samo ne manje radi interne arhitekture maticne ploce koja ocito zahtjeva takve vrijednosti kapaciteta. ja ih imam doma i lako se mogu nabaviti u Zagrebu u Elmatisu www.elmatis.hr To ti je kod Fera pise sve na njihovim stranicama . Mogu ti poslati i postom Imaju 1500, 1000 i 2200 mikro farada na 10 i 16 volti . POZOR jos jedna stvar koja se nigdje ocito ne spominje je i temperatura na kojoj oni mogu raditi. Postoje dvije vece grupe , oni do 85 stupnjeva i oni do 105 stupnjeva. Bolje je uzeti one na 105 stupnjeva radi duzeg vijeka rada. . A ima i u Ozaljskoj jedan ducan zove se Elektro shop žuti izlog blizu Ciboninog tornja. pozdrav
Soltek SL-K8AN-RL@A64 3000+ GeForce FX-5950 Ultra@500/950 512 MB Apacer CL3 160 GB PATA@Seagate Baracuda Asus DRW-160P Xerox XL775 LCD - 17 SUN GDM20D10 - 20 DAT - Archive Pyhton SCSI CHIEFTEC BIG TOWER DA-D1WD COOLERMASTER 550W - RS-550-ACLY UPS - Best Power Server Fortress 2KVA |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
S frendom sam na Epox 8rda+ zamijenio gotovo sve kondezatore oko CPU socketa, Dimm utora i AGP slota i nijedan nije bio po naponu i kapaciteti jednak onome koji je zamijenjen. Ploca je prije zamjene radila na 212MHz FSB-a max a poslije promjene je radila na 262MHz!!!! Naponi su postali stabilniji i ploca je PUNO bolje radila!
![]() |
#24 |
PC Ekspert
|
jaca konda bolje se trci
Sigurno su bili jaci , pa je i stabilnost porasla a s time i mogucnost overclocka.
Soltek SL-K8AN-RL@A64 3000+ GeForce FX-5950 Ultra@500/950 512 MB Apacer CL3 160 GB PATA@Seagate Baracuda Asus DRW-160P Xerox XL775 LCD - 17 SUN GDM20D10 - 20 DAT - Archive Pyhton SCSI CHIEFTEC BIG TOWER DA-D1WD COOLERMASTER 550W - RS-550-ACLY UPS - Best Power Server Fortress 2KVA |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
DAkle, ako je elektrolit u funkciji filtriranja napona, onda moze bit i veci kapacitet. ali u pravilu treba stavit kondenzatore istog kapaciteta (micro, mili farad) Napon kondenzatora koji se mjenja moze biti isti ili veći od kondenzatora unutra taj napon označava napon kod kojeg elektrolit neće probiti, dakle u principu moduće je zamijeniti kondenzator npr 16 V sa kondenzatorom 100V, ništa se neće promijeniti. Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
PC Ekspert
|
100v
Da, ali bi ipak trebalo se ostati u okviru do 25 volti za maticne ploce . 100 V je ipak nesto sasvim drugo po pitanju potencijala i dogadjaju se neke neobicne stvari kod propaljivanja procesora u procesu ukljucivanja racunala . Isprobano : CoolRamb
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
She`s back...
|
Zapanjujući obrat se dogodio...ploča je ok, grafička mi je u banani : bonker : Naime, moja pouzdana Inno vision MX 440 ima nekakvih problema(cooler joj se ne vrti...ili se vrti slabo)... Nakon što sam stavio drugu kartušinu, komp se boota otprve! :clap: Kondići na ploči izgledaju ko noge moje none, ali ploča i dalje radi.... bravo Epox! :clap: (ujedno se ispričavam svima što sam pljuvao po ovoj firmi...umjeće je napraviti dobar proizvod čak i uz usrane kondenzatore) Eh, da...kartica koja je zamjenila moju pouzdanu MX 440 je... voodoo 3 2000 AGP :clap: Bože blagoslovi 3dfx! |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
She`s back...
|
Ma zamijeniti ću ja i nju...a ne samo kondenzatore ![]() Odlična socket A ASRockica u HG-spotu košta 333kn ![]() ![]() A za "Akciju 939" trebam još tisućicu dvije noFaca...tako da će kondenzatori pružiti svoj maximum ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|