Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.01.2006., 12:45   #1
shadow
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Angry Bios Cheksum Error

Evo prije dva dana upalim comp a ono Bios cheksum error
Award Bios
Bios Cheksum Error
Insert floppy and press any key to Start

Eto nakon toga sljedi akcija promjena baterije, opet ništa radi se o Gigabyte 8I875 Ultra ploči, nakon par gašenje i paljenja čuje se beep za memoriju i napokon se stroj pali.
Dignu se windozi spojim se na net i skinem i update-am novi Bios verzija F11, Load setup defaults, pa ga podesim te se comp restarta i sve na prvi pogled radi normalno još par puta restart i shutdown i radi. Ugasim ga negdje oko 22 te danas ujutro za nedaj bože ga probam kresnut i zamislite NE RADI opet Bios Cheksum error

E sad kaj da još probam napravit

evo konf ako nekome pomogne
P4 2.8 478 socket
Gigabyte 8I875 ultra
4x 512 DDR Kingmax
3x 120Gb Maxtor Sata
Toshiba DVD
Pioneer DVDRW 108
Gainward Golden Sample 6800GT
Fdd
Dodatni USB2.0 kontroler
SB 5.1 Live
Printer, Pioneer U88, Volan, IPAQ, Zip, USB Disk periferija na USB-u
Staro 26.01.2006., 13:28   #2
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Imam isti problem, radi se o Abit IC7 ploči, Pentium 4 2.8.

U čemu je problem, kako riješiti!?
frANZi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.01.2006., 13:47   #3
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
jel vam dobro podeshen datum, godina, vrijeme? evo bash sam danas imao isti problem sa jednom intelovom plochom (marke x), skocih u bios, promijenih vrijeme, iskljucih error reporting i sve ok.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2006., 13:58   #4
shadow
Premium

Citiraj:
Originally posted by atha
jel vam dobro podeshen datum, godina, vrijeme? evo bash sam danas imao isti problem sa jednom intelovom plochom (marke x), skocih u bios, promijenih vrijeme, iskljucih error reporting i sve ok.
Nema Bios-a tebi vjerojatno javi CMOS cheksum error press del ili F1 to enter setup
Staro 26.01.2006., 14:28   #5
dDario
Premium
Moj komp

dDario's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:
Originally posted by shadow
Nema Bios-a...
Kak misliš nema BIOSa???

IBM T43 > Centrino M750 > 2GB DDR2 > 60GB > DVD-RW > 14" XGA
Atom 230 > D945GCLF > 1GB Buffalo > 120GB > DVD-RW > HP L1940
Atom 330 > D945GCLF2 > 2GB G.SKILL > 160GB > DVD & DVD-RW > SM720N

E1400 > G31-M7 TE > GB DDR2 > 80GB > DVD & DVD-RW > SM720N
E1400 > G31-M7 TE > 2GB DDR2 > X1600Pro > 250GB > DVD & DVD-RW > SM932B

X4 9950 > AM2NF3-VSTA > 2x2GB G.SKILL > Parhelia 256 > 2x 640GB > DVD-RW > 2x SM205BW
E6300 > ASUS P5B > 2xGB kingmax > X1900AIW > 2x320GB > DVD-RW & DVD-RW > LG 194WT

dDario je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2006., 14:31   #6
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
zeli eci da ovo moje nije bios cheksum error, sto je i u pravu.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2006., 14:43   #7
shadow
Premium

Kod mene se ni ne dođe Bios- a nego u vrijeme njegova pozivanja očito dolazi do greške neznam da li je stvar možda u Eprom-u možda je on puko po šavovima ali ćemu onda gigabyt-ova hvala o dual bios-u
Staro 28.01.2006., 14:11   #8
shadow
Premium

Ajmo di je zapelo zar nema rješenja za ovaj problem, evo danas probao ponovo opet javi isto pa mu tutnem disketu sa bios-om a nakon toga javi da ne prepoznaje Flash memory-u
prava ludost prije 4 dana sam poslao i gigabytu post i još ništa e da nakon toga sam ga restarto jedno 3-5 puta i najedanput beep i evo broji memoriju komp se diže dok ga opet ne zgasim i sutra ga probam ponovo kresnut.

shadow
Staro 28.01.2006., 16:32   #9
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Pročitao sam na Internetu da može biti problem u nekakvom checksum kodu koji se provjerava pri svakom bootu, a riješenje toga je flashanje BIOS-a.

Ako to ne uspije, onda je najvjerojatnije fizički kvar i piše da se mora kupiti nova matična.

E sada, mene zanima kako flashati BIOS? Može li biti ikakvih nepovoljnih posljedica nakon te operacije (gubljenje podataka i sl.)?
Staro 28.01.2006., 18:57   #10
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Ovako, skinuo sam s interneta najnoviji bios i stavio ga na disketu. Upalim računalo i pita me za disketu, stavim je i on loada awdflash.exe. Uđe u sučelje i pita me da upišem fajl od biosa. Ja upišem fajl (IC7_28.bin u ovom slučaju) i pola sekunde nešto proradi, i dalje ništa. Jednostavno nema nikakvih znakova aktivnosti.

U čemu je problem? Je li crko čip od biosa?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2006., 19:32   #11
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Skinuo sam sada najstariju verziju BIOS-a, i napravio sve on programira memoriju BIOS-a, ali onda kad to odradi ponovno resetira računalo i onda ponovno to radi, i tako u nedogled.

Šta nema nitko tko je imao ovakav problem?
Staro 29.01.2006., 18:40   #12
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Stvarno ne mogu vjerovati, forum sa milijun članova, a nijednog odgovora. Pa nije valjda da nitko ne zna.
Staro 29.01.2006., 19:44   #13
zika
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
@ franzi
Ti to flashas abitcu? pa imas uz nju programcic flash menu i iz njega komotno iz windiwsa flashas bios. meni do sad nikad nije sjebo stvar a puno puta sma flasho bios.

a kaj se tice flashanja prek diskete nisam nikad radio pa mozda bubnem glupost al si izvadio disketu nakon flasha i restarta kompa? da ti ne boota stalno floppy
zika je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2006., 20:02   #14
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Ajde pročitaj o čemu se radi.

Kakav te windows snašao? Nema windowsa, nema bios-a, nema ničega! Ima samo crno i piše: "BIOS ROM checksum error" i da ubacim disketu na kojoj se nalazi awdflash.exe. Ja ubacim, nađe awdflash.exe i počne reprogramirati bios, ali kad se restartira, to uradi ponovno. Ako izvadim disketu, onda mi je opet traži. WTF?
Staro 29.01.2006., 20:06   #15
MRKONJA
M.U.P.

MRKONJA's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Ajde probaj jedan dobar ccmos napravit(jedno 5min)

Abit AX8 VIA k8t890//Venice 3000@2250//1x1gb PQI//POV 7600gs silent//Seagate 7200.10 250gb(16mb//sata)//Hitachi 7k160 120gb@mobile kučište//Seagate 7200.7 200gb
//Samsung SH-w163A//Seasonic S-12 380w//Sharkoon silvation

MRKONJA je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2006., 20:26   #16
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

da. i HLAAAADAAAN start (ostavi komp 15min istekan od svega)
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2006., 20:41   #17
shadow
Premium

HEJ Franzi jer ti piše možda prilikom paljenja
Award BiosBoot Log 1.0 ili tako nešto
Trying Boot from Hard Disk or Floopy

Jer meni se to javlja zadnjih par dana i sa par restarta mi se pojavi boot čak sam i uspio Flash-ati ali nakon par sati kad je PC zgašen opet isto bez obzira na uspješnost flashanja čak sam i bateriju mijenjao i ništa slao problem Awardu i Gigabytu i još ništa ako kaj saznam javim

Shadow
Staro 29.01.2006., 21:00   #18
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Citiraj:
Autor MRKONJA
E, kad bi ja znao to napraviti...

Isti slučaj i sa Matesonikovim postom... šta znači hladan start?

@shadow:
Točno to piše!
Staro 30.01.2006., 09:08   #19
shadow
Premium

Citiraj:
Originally posted by frANZi
Citiraj:
Autor MRKONJA
E, kad bi ja znao to napraviti...

Isti slučaj i sa Matesonikovim postom... šta znači hladan start?

@shadow:
Točno to piše!
Da li si dodavao neki hardware par dana prije ili samo od sebe
Staro 30.01.2006., 09:38   #20
shadow
Premium

Franzi našo sam nešto zanimljivo a tiće se Abit ploča

Iz windowsa napravi systemsku disketu makni config.sys koji je vjerojatno hiden zatim skopiraj Awdflash i xxxx.bin file na disketu napravi autoexec.bat sa jednom commandom unutra i to

AWDFLASH.EXE xxxxxx.BIN /CC /CD /CP /F /R /PY /SN

pazi na razmake iza Exe i Bin te na razmake prije svakog "/"

E da sad ono zanimljivo skini sa ploče sve diskove i CD/SVD osim floppy-a pa probaj Flash-ati
nakon što se pojavi POST stisni DEL i ugasi komp izvu ci naponski
pa Clear CMOS jumper (CCMOS1 na Abit-u)sa pin 1i2 na 2i3 ili izvadi bateriju. Zatim ga pali jedno 3-4 puta. Vrati Clear CMOS jumper na pin 1i2 reconnektaj hdd i DVD vrati naponski te upali stroj uđi u Bios Load setup Defaults (Load Optimized Defaults)

Postoji i drugi način za Abit-a nakon što se pojavi poruka sa BootBlock stisni ALT + F2 s time da se napominje kako neke Abit ploče zahtjevaju AwardFlash verziju 8.22a pa je probaj skinut

Javi ako proradi

Shadow
Staro 31.01.2006., 02:00   #21
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Nisam 100% siguran,ali ja mislim da vam je bios chip corrupted/crknut/neispravan. To nije nista novo,taj chip ipak samo jedan obican PLCC flash chip. I moze crknut bez problema. Abit ima jako puno problema s time jer je jedno vrijeme stavljao srot chipove (pogotovo od winbonda).
Gigabyte nema toliko problema ali eto,desi se. Onaj dual bios na Gigabyte-u je upravo to,mogicnost update-a novog bios a ko crkne stari. Inace da to nemate komp ne bi uopce bootao. vama treba jedan novi bios chip. Problem je samo u tome da nadjete pravi chip tj. morate znati da li je od 2mb ili 4mb. Meni je isto jednom crko chip na epoxu i kupio sam novi od cini mi se Rendule i poslije je sve sljakalo. Abit je malo teze popravit. Treba isfleshat uzivo tj. stavit ispravan chip,dignut PC i onda ubacit novi i isfleshat novii bios. Ako ne znate najbolje bi bilo da kontaktirate RAKA i lijepo vam sredi problem

P.S. Ima jedan caka kod Abit-a za fleshanje novog bios-a ali ne znam dali sljaka na svim Abiticama. Stisnes tipku INSERT i drzis je i probas uplait komp i cekas da ti napise nesto....
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2006., 10:34   #22
shadow
Premium

Citiraj:
Originally posted by Bruno_Rv
Nisam 100% siguran,ali ja mislim da vam je bios chip corrupted/crknut/neispravan. To nije nista novo,taj chip ipak samo jedan obican PLCC flash chip. I moze crknut bez problema. Abit ima jako puno problema s time jer je jedno vrijeme stavljao srot chipove (pogotovo od winbonda).
Gigabyte nema toliko problema ali eto,desi se. Onaj dual bios na Gigabyte-u je upravo to,mogicnost update-a novog bios a ko crkne stari. Inace da to nemate komp ne bi uopce bootao. vama treba jedan novi bios chip. Problem je samo u tome da nadjete pravi chip tj. morate znati da li je od 2mb ili 4mb. Meni je isto jednom crko chip na epoxu i kupio sam novi od cini mi se Rendule i poslije je sve sljakalo. Abit je malo teze popravit. Treba isfleshat uzivo tj. stavit ispravan chip,dignut PC i onda ubacit novi i isfleshat novii bios. Ako ne znate najbolje bi bilo da kontaktirate RAKA i lijepo vam sredi problem

P.S. Ima jedan caka kod Abit-a za fleshanje novog bios-a ali ne znam dali sljaka na svim Abiticama. Stisnes tipku INSERT i drzis je i probas uplait komp i cekas da ti napise nesto....

Nisi u pravu!!!!

Dual bios služi baš tome ako je Primary Bios corrupted da se boota sa secondary Bios-a a to u mom slučaju ne radi još je dobra stvar da možeš imati dvije verzije biosa radi provjere dali nova radi uredno ili ne ako da onda i novu prebaciš u secondary Bios.

Shadow
Staro 31.01.2006., 17:54   #23
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Originally posted by shadow
Nisi u pravu!!!!

Dual bios služi baš tome ako je Primary Bios corrupted da se boota sa secondary Bios-a a to u mom slučaju ne radi još je dobra stvar da možeš imati dvije verzije biosa radi provjere dali nova radi uredno ili ne ako da onda i novu prebaciš u secondary Bios.

Shadow

A sta sam ja napisao?

Citiraj:
Onaj dual bios na Gigabyte-u je upravo to,mogicnost update-a novog bios a ko crkne stari.
Znaci taj bios omogucuje da ploca radi dalje iako ti crkne primary bios. I sluzi tome da popravis/zamijenis/update-as primary bios ako pukne. Neces valjda stalno bootati sa secondary bios-a ako ti crkne primary,nego ces probati popraviti error.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2006., 20:26   #24
shadow
Premium

Citiraj:
Originally posted by Bruno_Rv
A sta sam ja napisao?

Znaci taj bios omogucuje da ploca radi dalje iako ti crkne primary bios. I sluzi tome da popravis/zamijenis/update-as primary bios ako pukne. Neces valjda stalno bootati sa secondary bios-a ako ti crkne primary,nego ces probati popraviti error.
"Inace da to nemate komp ne bi uopce bootao"

Evo to si krivo napisao Abit nema dual bios i boota tj pojavljuje se Award BootBlock 1.0 itd da sad ne pišem a ja ima gigabyte sa tzv dual biosom i kad bi trebao bootati sa drugog biosa on meni javi
Award BootBlock 1.0 pa zar su oba riknula ili je to samo mazanje očiju.

Shadow
Staro 31.01.2006., 20:29   #25
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Hvala puno shadow, popravih.

Naime, što sam učinio. Ugasio računalo, isključio hard i cd-rom iz matične, premjestio ccmos na 2i3 pin, upalio računalo, ugasio ga, sve natrag ušteko, upalio i radi. U bios-u sam namjestio Load setup defaults i sve radi normalno. Morao sam samo za zvučnu karticu instalirati driver, i sve je radi!

Puno hvala svima.
Staro 04.02.2006., 21:51   #26
shadow
Premium

Eto kod mene na gigabyte-u i dalje sve po starom nije valjda da ću ipak nakon dugo godina nešto morati vratiti u servis

Hvala Svima

Shadow
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno