|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
RAID POLJE. pomoć
dobio sam 2 hdd caviar sata RE 160gb 16mb ( to su diskovi optimizirani za rad u RAID polju). Sada me zanima ako bi uzeo neki raid kontroler i to nekako pokušao instalirati win xp sp2 što dobivam ako imam raid polje i što gubim. da li u slučaju da jedan hdd ode ovaj drugi nastavlja raditi i sl. molio bi neki komentar za i protiv ugradnje raid kontrolera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
nemam kaj napisati
Datum registracije: May 2003
|
Redundantno polje nezavisnih diskova (Redundant Array of Independent Disks) RAID sustav koristi grupiranje standardnih diskova s RAID kontrolerom u svrhu stvaranja jedinice za pohranu podataka koja se ponaša kao jedan disk i omogućuje veću brzinu rada nego pojedinačni diskovi. Primarno dizajnirani za upotrebu s računalima, RAID sustavi nude vrlo velike kapacitete, velike brzine prijenosa i znatno veću sigurnost podataka, što je postignuto redunancijom, tako da se greške ili ispadi pojedinih diskova mogu otkriti i ispraviti. RAID konfiguracije se definiraju po razinama (level), počevši od nule. RAID 0: Bez redundancije – dobitak samo na brzini i kapacitetu – dobiva se kombiniranjem više diskova. RAID 1: Potpuno zrcaljeni sustav – dva skupa diskova čitaju i zapisuju iste podatke. Ovaj sustav ima osobine razine 0 uz sigurnost ostvarenu potpunom redundancijom – ali uz dvostruku cijenu. Neka poboljšanja svojstava mogu se ostvariti pri čitanju podataka budući da se mora čitati samo jedna kopija, tako da se mogu istovremeno vršiti dva čitanja. RAID 2: Polje od devet diskova. Svaki bajt se zapisuje na način da se piše jedan bit na svaki od osam diskova, a na deveti disk se zapisuje paritetni bit. Ovaj sustav se vrlo rijetko koristi. RAID 3: Polje od n+1 diskova koji zapisuju 512-bajtne sektore na svaki od n diskova radi stvaranja n×512 'super sektora' + 1×512 paritetni sektor na dodatnom disku koji se koristi za provjeru podataka. Minimalna jedinica prijenosa je cijeli 'superblok'. Ovo je najprikladnije za sustave u kojima se prenose velike količine uzastopnih podataka – kao npr. audio i video. Za tu namjenu ovo je najefikasnija RAID razina pošto nije potrebno čitati/mijenjati/pisati paritetni blok. Ovaj sustav je manje prikladan za pristup bazama podataka, pri kojemu se male količine podataka trebaju prenositi slučajnim redoslijedom. RAID 4: Isto kao razina 3, uz mogućnost prenošenja individualnih blokova. Prilikom zapisivanja podataka nužno je pročitati stari podatak i paritetne blokove prije samog pisanja novog podatka, kao i nove paritetne blokove, što umanjuje brzinu rada. RAID 5: Isto kao razina 4, ali se uloga paritetnog diska mijenja za svaki blok podataka. U razini 4 paritetni disk je jako opterećen za vrijeme pisanja, a uopće nije opterećen za vrijeme čitanja. U razini 5 opterećenje je raspodijeljeno na sve diskove. Soft RAID: RAID sustav ostvaren programski umjesto upotrebom RAID kontrolera. Iako omogućava uštede na opremi, ovaj sustav troši dio računalne snage.
ASUS A3500N Centrino 725 1.6GHz, 15"(1024x768), 4X +/- DVD-RW, HDD 60GB, DDR 512MB, Li, Fax/Mod, LAN, IEEE1394, 4xUSB2.0, 0.35 millijuna pixela integrirana video camera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Bran. 17.02.2006. u 08:51. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Re: RAID POLJE. pomoć
Citiraj:
u slucaju kreiranja RAID0 polja imao bis 320GB prostora i nesto vece brzine no u slucaju rusenja RAID polja ili otkazivanja jednog od diskov gubis sve podatke... u slucaju kreiranja RAID1 polja imao bis 160GB prostora a u slucaju otkazivanja jednog diska podaci ostaju sacuvani nadrugom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Re: RAID POLJE. pomoć
Citiraj:
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
865 gbfl intel , nema raid ali uzeo bih neki kontroler |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Baš sam te to htio pitat ako imaš Raid kontroler Ja imam u Raid0 2*160Gb Seagate 7200.9 SATA2 i rade odlično, nemam primjedbi na RAID
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|