Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.02.2006., 08:04   #1
roko5
Premium

roko5's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
RAID POLJE. pomoć

dobio sam 2 hdd caviar sata RE 160gb 16mb ( to su diskovi optimizirani za rad u RAID polju).
Sada me zanima ako bi uzeo neki raid kontroler i to nekako pokušao instalirati win xp sp2 što dobivam ako imam raid polje i što gubim.
da li u slučaju da jedan hdd ode ovaj drugi nastavlja raditi i sl.

molio bi neki komentar za i protiv ugradnje raid kontrolera.
roko5 je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2006., 08:40   #2
Bran
nemam kaj napisati

Bran's Avatar

Datum registracije: May 2003
Redundantno polje nezavisnih diskova
(Redundant Array of Independent Disks)

RAID sustav koristi grupiranje standardnih diskova s RAID kontrolerom u svrhu stvaranja jedinice za pohranu podataka koja se ponaša kao jedan disk i omogućuje veću brzinu rada nego pojedinačni diskovi. Primarno dizajnirani za upotrebu s računalima, RAID sustavi nude vrlo velike kapacitete, velike brzine prijenosa i znatno veću sigurnost podataka, što je postignuto redunancijom, tako da se greške ili ispadi pojedinih diskova mogu otkriti i ispraviti.
RAID konfiguracije se definiraju po razinama (level), počevši od nule.

RAID 0: Bez redundancije – dobitak samo na brzini i kapacitetu – dobiva se kombiniranjem više diskova.

RAID 1: Potpuno zrcaljeni sustav – dva skupa diskova čitaju i zapisuju iste podatke. Ovaj sustav ima osobine razine 0 uz sigurnost ostvarenu potpunom redundancijom – ali uz dvostruku cijenu. Neka poboljšanja svojstava mogu se ostvariti pri čitanju podataka budući da se mora čitati samo jedna kopija, tako da se mogu istovremeno vršiti dva čitanja.

RAID 2: Polje od devet diskova. Svaki bajt se zapisuje na način da se piše jedan bit na svaki od osam diskova, a na deveti disk se zapisuje paritetni bit. Ovaj sustav se vrlo rijetko koristi.

RAID 3: Polje od n+1 diskova koji zapisuju 512-bajtne sektore na svaki od n diskova radi stvaranja n×512 'super sektora' + 1×512 paritetni sektor na dodatnom disku koji se koristi za provjeru podataka. Minimalna jedinica prijenosa je cijeli 'superblok'. Ovo je najprikladnije za sustave u kojima se prenose velike količine uzastopnih podataka – kao npr. audio i video. Za tu namjenu ovo je najefikasnija RAID razina pošto nije potrebno čitati/mijenjati/pisati paritetni blok. Ovaj sustav je manje prikladan za pristup bazama podataka, pri kojemu se male količine podataka trebaju prenositi slučajnim redoslijedom.

RAID 4: Isto kao razina 3, uz mogućnost prenošenja individualnih blokova. Prilikom zapisivanja podataka nužno je pročitati stari podatak i paritetne blokove prije samog pisanja novog podatka, kao i nove paritetne blokove, što umanjuje brzinu rada.

RAID 5: Isto kao razina 4, ali se uloga paritetnog diska mijenja za svaki blok podataka. U razini 4 paritetni disk je jako opterećen za vrijeme pisanja, a uopće nije opterećen za vrijeme čitanja. U razini 5 opterećenje je raspodijeljeno na sve diskove.

Soft RAID: RAID sustav ostvaren programski umjesto upotrebom RAID kontrolera. Iako omogućava uštede na opremi, ovaj sustav troši dio računalne snage.

Zadnje izmijenjeno od: Bran. 17.02.2006. u 08:51.
Bran je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2006., 15:11   #3
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Re: RAID POLJE. pomoć

Citiraj:
Originally posted by roko5
dobio sam 2 hdd caviar sata RE 160gb 16mb ( to su diskovi optimizirani za rad u RAID polju).
Sada me zanima ako bi uzeo neki raid kontroler i to nekako pokušao instalirati win xp sp2 što dobivam ako imam raid polje i što gubim.
Da nadodam...
u slucaju kreiranja RAID0 polja imao bis 320GB prostora i nesto vece brzine no u slucaju rusenja RAID polja ili otkazivanja jednog od diskov gubis sve podatke...
u slucaju kreiranja RAID1 polja imao bis 160GB prostora a u slucaju otkazivanja jednog diska podaci ostaju sacuvani nadrugom...
Staro 17.02.2006., 18:41   #4
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Re: RAID POLJE. pomoć

Citiraj:
Originally posted by roko5

molio bi neki komentar za i protiv ugradnje raid kontrolera.
Koju ploču imaš???
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2006., 19:02   #5
roko5
Premium

roko5's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
865 gbfl intel , nema raid ali uzeo bih neki kontroler
roko5 je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2006., 14:26   #6
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Baš sam te to htio pitat ako imaš Raid kontroler

Ja imam u Raid0 2*160Gb Seagate 7200.9 SATA2 i rade odlično, nemam primjedbi na RAID
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno