|
|||||||||||
|
|
#1 |
|
Guest
|
Dali smijem spojiti DC motor na veću voltažu ?
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Tih 0.6V više nebi trebalo predstavljati problem, dobit ćeš samo malo već br. o/min. Vidi koja je struja specificirana za taj motorić, pa se po tome može pratiti (mjerenje) šta se dešava. Drugo pitanje je, šta sad klepaš tj. hoće li motorić raditi povremeno i kratko ili će raditi dugo ? U prvom slučaju nema problema a u drugom treba pratiti temperaturu motorića ... U krajnjem slučaju možeš u + granu staviti diodu koja će napraviti pad napona za cca 0.7V (za struje do 1A iz 1N400x serije a za do 3A iz 1N540x serije). |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Dobiješ veću brzinu vrtnje. To sam radil još ko klinac... Rastavljal sve žive igračke, vadil elektromotore van (obično su bili predviđeni za 3V) i spajal na više baterija u seriji... Ne znam do koje sam najveće voltaže došao ali dosta ih je prdnulo nakon takvih eksperimenata 🤣 3,6V ne bi trebalo predstavljati neki problem ako ti ne smeta viša brzina vrtnje... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guest
|
hehe ![]() ovog puta želim napraviti watch winder: bio sam siguran da imam 3V adapter, ali na kraju je ispalo da nemam ![]() i sad imam taj 3.6V a što se tiče motorića, ovaj konkretno ima brzinu 7 okr u minuti. ako bude bila brzina malo veća, to mi ne smeta. jedino da za svaki slučaj kupim diodu. |
|
|
|
#5 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2014
|
Ubaciš diodu ili reg LM2596 DC DC Step Down Converter Voltage Regulator LED Display Voltmeter 4.0~40 to 1.3-37V Buck Adapter Adjustable Power Supply ![]() ili gotovi za cca 30 USD ebay, aliexpress i sl. https://tinyurl.com/4apy6vt3 Zadnje izmijenjeno od: ICT Avatar. 02.09.2023. u 21:25. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guest
|
znam, budem sada probao sa diodom ![]() |
|
|
|
#7 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Stavi schottky diodu, ona će ti taman dropati nekih 0.5-0.6V, pazi samo da je odgovarajuće amperaže. Sa silicijskim (1n4007 i slične) ćeš vjerojatno imati veći drop pa ćeš doći ispod 3V. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guest
|
super je video ![]() hvala ![]() |
|
|
|
#10 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Čudi me da budala nije išao do 100V, barem. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Datum registracije: Apr 2022
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Znam da kasnim godinu dana... Ali... Ako sam 2002 mogao overvoltati 12V fan da radi na 24V, mislim da se tom tvom motoricu od 3V koji bi trebao raditi na 3.6V nece bas nista desiti... ![]() https://www.overclockers.com/24v-cooler-overvolting/
|
|
|
#13 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Vrtit će se brže i više će se grijati pogotovo pod opterećenjem a tek pogotovo ako ga nešto zaustavi dok je pod naponom (EM kratki spoj). |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Premium
|
Ako motorić od 3V spoji na 12V može da do kraja dana spremiti u elektronički otpad. Izgoriti će mu četkice ili namotaji sigurno. Na 3.6V vjerojatno neće biti problema. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
I da, na 3.6V mu nece biti nista... ![]()
|
|
|
|
#17 |
|
Premium
|
Igrao sam se i ja, zato i govorim. Ovisi o specifikaciji motora, ako je netko 6V motor stavio u igračku od 1.5V onda ga je u biti downvoltao da dobije manje okretaja i okretnog momenta. Kad se takav motor spoji na 9V vjerojatno će preživjeti. Ali ako motor koji je dizajniran za 1.5V spojiš na 9V onda neće dugo potrajati. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Meni neki motorići nisu preživjeli višestruko veći napon. Dok su to malo radili proizvodili su zanimljiv zvuk i miris (četkica) koje su jednom prilikom spektakularno iskrile ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|