|
![]() |
#1 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
USB 3.0 utori prestali raditi nakon reinstala Windowsa
Konfa je: 970 Extreme3 R2.0 8GB Ram FX 6300 SSD Samsung EVO 500GB Cooler Master rs-520-asaa-a1 GTX 1660 Radilo je normalno i onda sam: 1. zamijenio SSD umjesto 240GB stavio 500GB 2. zamijenio grafu, umjesto neke pasivne 2GB stavio GTX 1660 (u sklopu ovoga sam naručio s Aliexpressa 6pin to 8pin kabel koji mi je trebao za grafu) 3. Reinstalirao Windows 10 (malo sam se namučio s time jer me UEFI boot nešto zezao, ali sam uspio, rekao bi da je prije bio legacy boot, a sad sam stavio UEFI pa je možda to problem?) U biosu isto ne rade jer sam probao instalirati Windowse preko tog USB utora i nije mi prikazivalo ništa u biosu. Što se tiče drivera, instalirao sam prije bilo čega ovaj All in one: https://www.asrock.com/mb/AMD/970%20...x.asp#Download Skinuo sve update-e od Windows 10 da automatski povuče ako nešto nije bilo u ovom All in one driveru. Instalirao ovo: https://drivers.softpedia.com/get/MO...r-100118.shtml (našao na nekom reddit postu od lika koji ima isti problem, ali i dalje ne radi).
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Stavi neki live Linux. Ako rade, onda je do softvera - W10 ili driveri. Ako ne rade, onda je hardverski problem.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Mirko, a ne Harry
|
Citiraj:
Nisam nikad tako nešto radio pa znači samo ovako nešto pratiti: https://www.youtube.com/watch?v=Ojg8ZnA0ph4
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Bzvz kompliciraju. Skini Ubuntu/Wubuntu/MintLinux/.. i *.iso obliku i skini Rufus. Pokreni Rufus, odaberi iso, odaberi usb stick i pusti da Rufus odradi svoje. Ubodi takav stick u komp, u BIOS-u odaberi da je to boot. Kada se boota nemoj odabrati instalaciju na hard već Live instalaciju da probaš kako radi.
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Ukratko - Wubuntu ni za zivu glavu. @Mirko > nemoj instalirat one drivere stare - stavi bios na default > UEFI boot ukljucis, Secure i Fast boot > off. Skines Win10 direktno sa MS sajta , Rufusom drmnes na Stick po izboru > bootaj, klik klik next > spoji na net > pusti ga da se updejta i povuce sve drivere. Ako ti mreza ne radi onda instaliraj samo TAJ driver ali nista vise. I to ti je to. Na kraju (opisan proces traje ovisno o brzini interneta) provjeri u device manageru dal je sve instalirano ili imas kakav usklicnik (sto bi bilo dobro da sam provjeris prije daljnjeg kemijanja). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Mirko, a ne Harry
|
Citiraj:
Ma znaš šta, prečudan mi je i bio taj all in one driver, krenuo sam ga instalirati i vidim gore AMD piše, a ispod toga tekst da instalirava drivere za "grafičku", a meni u PC-u Nvidia pa mi ništa nije bilo jasno, ali to je jedini driver za matičnu koji postoji na netu. Isprobat ću ovaj Linux da vidim za USB utore pa možda onda ponovno roknem reinstall i napravim tako kako si rekao.
![]() |
![]() |
#7 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Usput, nece skoditi probati, iskljuci kabel od kompa iz struje, stisni power tipku par puta pa vrati kabel u struju i kresni ga normalno. Ne bi bilo prvi put da se aktivirala zastita na napajanju pogotovo ako si nesto cackao na zivo.
![]() |
![]() |
#8 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
- 1 x USB 3.1 Gen1 header (supports 2 USB 3.1 Gen1 ports) (Etron EJ188H) Probaj tražiti baš za njega drivere. Njih ti i ponude na stranici od MBO kad staviš Windows 8 umjesto 10, samo ne znam hoće li raditi (vjerojatno hoće): https://download.asrock.com/Drivers/...B3(v0.118).zip |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Korak 1: provjeri device manager - dali imas uredaja gdje fali driver ili imas usklicnik kod drivera? Ako da skini SDIO i istaliraj kaj fali Korak 2: Ako korak 1 ne pomogne bootaj neki Live Linux (Ubuntu/Fedora) i vidi jel tamo radi Korak 3: javi rezultate povratno na forum. Idemo od jednostavnih stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Mirko, a ne Harry
|
Evo odradio sam za sad Ubuntu, kad ukopčam USB u 3.0 utor ništa, kad ga uključim u bilo koji drugi radi normalno. Edit: što se tiče Device managera, nema nikakvih uskličnika, sve izgleda kao da su svi driveri instalirani. Edit2: probao i ovaj driver od tikija, ništa
Hala Madrid! Zadnje izmijenjeno od: Mirkopoter. 01.07.2024. u 17:49. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
E onda je vrlo vjerojatno hardwerski problem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Jedan reset bios postavki s vađenjem baterije ne bi bio na odmet. Dakle, iskopčaš komp iz struje, otvoriš kućište, izvadiš cmos bateriju, stisneš i držiš tipku za paljenje par sekundi, i onda iste te radnje ponoviš unatrag.
![]() |
#15 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Onaj Etron EJ188H koji je tiki66 linkal i spomenul je to kaj mu treba, ali nažalost nemre instalirati, ako su mu USB 3.0 portovi u BIOS-u isključeni. Citiraj:
![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 01.07.2024. u 20:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
@Mirko > pa nisi valjda disejblao USB 3 portove na MBO u BIOS-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Ne mora biti da je, ali prebacivanje na UEFI odradi reset postavki, pa nek samo provjeri i sve vezano za USB stavi na Enabled.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Mirko, a ne Harry
|
Probat ću još napraviti reset koji je mkey preporučio. Što se tiče Etron EJ188H drivera, njih normalno instaliram, ali se ništa ne popravi. 3.0 su u BIOS-u na "Enabled".
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ako imaš neku USB lampu uštekaj je u port, upali komp. Ako se lampa ne pali kad upališ komp znači da port ne daje 5V i neće to driveri riješiti. Možeš umjesto lampe spojiti i mobitel da vidiš je li počinje punjenje. Ako nemaš 5V na portu vidi zašto nemaš, možda je loše uštekan neki od konektora, možda je izgorila zaštita porta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Citiraj:
Također stavi default postavke u UEFI/BIOSu. W10 instalaciju si radio preko onog Microsoft creation toola ili? Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|