|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2024
|
Što koristiti nakon prestanka podrške za Windows 10?
Pozdrav svima, Razmišljam o alternativama za Windows 10 jer podrška za ovu verziju traje do listopada 2025., a moje računalo nije kompatibilno s novijim verzijama Windowsa. Računalo je i dalje sasvim funkcionalno za sve što mi treba, pa mi je žao baciti ga. Imate li preporuke za neki dobar operativni sustav koji bih mogao instalirati? Preferiram nešto što je slično Windowsu, ali otvoren sam i za druge prijedloge. Hvala puno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Nema nista "slicno Windowsu". Ili koristis Windows ili ga ne koristis. Windows 10 nece prestat radit iduce godine samo nema vise sluzbenih updejtova. Ajmo najprije koje je racunalo u pitanju i sto radis na istom pa cemo dalje.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2017
|
Koja je uopće razlika između 11 i 10? Ak su ti win10 ok zašto 11 ne bi bili? Stvarno ne razumijem čemu ljudi drame oko "gašenja" desetke. To da ti komp nije kompatibilan sa 11 je čista nebuloza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
i koliko vidim, windows 11 je prominija listu compatibility uređaja....tako da se svašta tu da složiti. napiši nam koju mašinu imaš, za što je koristiš i koliko si informatički potkovan, pa ćemo lako dati prijedlog.
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
@mama Nije li bilo rečeno da W11 bez nekih default opcija neće biti moguće updateati velikim zakrpama.
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
jer ih nemozes instalirat na uređaje bez onog nekog tpm il nešto tako čipa... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Doma za svoje kompove dobrim dijelom još koristim Windows7 i ništa mi ne fali. Microsoft još izbacuje security patch svaki mjesec. Tako da vjerujem da će i Desetka raditi još barem 5 godina iza 2025., vjerojatno će se zvati Embedded, IoT ili nekako slično kao što se danas Win7 zove Embedded, ali je u biti normalni Pro. Jedini problem sa starijim OSevima je što se za noviji hardver ne mogu naći driveri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Spajati Windowse direktno na net bez NATa i firewalla je inače jako loša ideja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Postoji verzija Windowsa 10 koja ima podršku do 2032, zove se Windows 10 IOT LTSC, pošalji mi PM ako si zainteresiran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Potpis, lagano IOT LTSC i prst u uho. Ako si ovisan o drugom jeziku umjesto engleskom (IOT je kao instalacija dostupan samo na engleskom), onda instalirati LTSC s jezikom kojeg zelis pa promjeniti digitalnu licencu na IOT LTSC (genericki key dostupan na netu). Punica vrti W7 bez ikakvih updejtova, nista. Long story short, njen komp ima vlastiti subnet.
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
![]() |
#18 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Nisam baš dobro bio pročitao, mislim da zapravo @kopija hoće reći da je punica već odavno dio botneta pa samo čeka naredbu da udari ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Linux 0 bodova?! Stavi si Linux Mint koji je jako sličan windowsima i vj naj bivši win user friendly linux. Ovisno samo o tome da li na W10 koristiš nešto čega na linuxu nema.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Istina, ali ti Windowsi su bili prilagođeni tabletima ne samo u sučelju, nego i ispod haube, tak da su fantastično optimizirani u potrošnji resursa, bateriji, performansama itd. Gušt za koristiti. Čak i sa start menu zamjenom da izgleda ko Win7, iako meni taj start screen nikad nije smetal. Bolje to nego danas kad pol aplikacija je prepakirani google chrome koji je sam po sebi težak.
![]() |
#27 |
Premium
|
Decki mislim da pricamo sa zidom, OP ne daje nikakav feedback ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() Šteta što je nekad teško natjerati drivere da rade za mašine koje su napravljene za Windows 10 i iznad. Jedan screenshot sa drugog threada, usporedite ovo sa Windows 11 i njegovih 150+ procesa raznog smeća ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Sve poslije XPa je spyware a od 10-tke je teški spyware. Like… who cares. Nove distribucije Linuxa mogu imati više vulnerabilityja nego stara potpuno parchirana 7-ica. Radimo scanove i pen testove gdje radim pa… Linux kao desktop mi je ok za babe i dedeke da dignu Firefox i Chrome najčešće na outdated hardwareu. Samim time se eliminira 90%+ gadarija koje ulaze u komp kroz browsere. Ja bi najradije ostao na 7-ici |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
kako to? ![]() ovo je instalirano prije... jedno valjda 6-7 godina. mašina je 24/7 upaljena i na netu, sa svim i svačim gore. port forwardi, ptp servisi, self hosted cloudi i hrpa toga se na tome vrti i eto, niš joj nije. win update servis izbrisan prvog dana, firewall ugašen, av ugašen. ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|