|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
nadogradjujem pc, help
Pozdrav, brijem si pocet kupovati novi hardver, ali ne sve odjednom, nego "mic-po-mic" pa bih zamolio pomoc u koracima. Sto se novaca tice, mogu kupovat skoro pa samo komad hardvera za pocetak, onda cijena i nije toliko bitna jer zelim za par mjeseci slozit dobru masinu. Trenutno imam MBO Soltek 85ERV, CPU celerona na 1.70 ghz (socket 478), 256 MB RAM, HDD Maxtor 60GB P-ATA Kuzite i sami da to treba sve izmjenit. E ovako, posto mi najhitnije treba RAM, odustao sam od savjeta da kupim prvo neki procesor jer onda moram trazit neki koji maticna podrzava, pa tu onda dolazi i ram i ostalo (a nemam trenutno sada pare), tako da sam odlucio kao prvo uzeti Kingmaxov modul od 512 DDR 400 (na ovoj maticnoj ce raditi na 333 brijem). Posto mi je i disk pri kraju, mislio sam nakon ram-a uzeti SATA disk koji bi onda na maticnu isao preko kontrolera jer brijem da maticna podrzava samo paralelno sucelje (koji kontroler i koji hdd od 200gb bi bili najbolji?). Zatim ide ostatak - mbo, cpu i ostali hardver. Dakle kao sto vidite, trebam naci najbolje rjesenje da uzmem RAM I HDD koji cu moci privremeno koristiti uz ovu konfiguraciju, a koji ce moci i na novu maticnu. Sorry sto pisem ovako dugacak post, mogao sam to pitati i bilo koga, ali brijem da je lakse otipkati to, a nadam se da ce netko pomoci tako da znam otici i kupit. Ma smao da se skrpam ova 2 mjeseca, a za MBO & ostatak je lako. ![]() Tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
-nVidiot-
Datum registracije: Aug 2005
|
Disk koji god kupiš teško da buš fulal. Pošto nisi navel koje je glavna uloga kompa nemogu ti preporučiti MBO, proc... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Mislim da ti se ne isplati kupovati sata kontroler i sata disk. Na sve nove ploce mozes spojiti pata disk tako da kupi: -HDD 200.0 GB SEAGATE, 8MB cache, 7200.8 Plus 717 Kn -Mozes Kingmax DDR400 makar je DDR433 samo 12Kn skuplji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Kao prvo, hvala svima na pomoci .... Skuzio sam da mogu pata disc spojiti i na novije maticne, ovo da bi kupio sata sam napisao zato sto cu uskoro kupiti i novu mbo i cpu pa cisto da imam sav noviji hardver, a i brzi su valjda (e sad ne znam koliko kostaju kontroleri, ak su neka sica, nije frka). Sto se RAM tice, nije mi frka odvojiti vise para za DDR 433, ali pitanje je hoce li to raditi na maticnoj koju sada koristim. I ako da, da samo u BIOS ostane podeseno na automatski jel. Sto se namjene tice, ne namjeravam se baviti nikakvim overklokiranjima i djindjama, trenutno samo zbog posla, muzike, standardnih aplikacija prosjeckog korisnika - dakle ne trebaju mi vrhunske performanse, ali se mislim malo baviti elektronskom glazbom (mixanje i produkcija) pa bi kasnije ulozio u dobru zvucnu .... zato polako i kupujem noviji hardver. Igrice ne igram tako da bi o grafickoj kasnije razmisljao, uzeo bih neku srednje klase, no o tom jos ne razmisljam Ma samo da se sredim tih par mjeseci, sorry na gnjavazi ljudi, kad gledam da prodjem sto bolje a da ne dajem odjednom vecu svotu |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Takozvani influenser
Datum registracije: Jun 2005
|
sto se rama tice, sve iznad ddr400 su zapravo ddr400 moduli koji su testirani na vecim brzinama, a deklariraju se prema najvecem stabilnom taktu koji su u tvornici postigli, tako da svaki ram od ddr400 nadalje radi u tvojoj ploci |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
-nVidiot-
|
Glede RAM-a nebi trebalo biti problema. Samo ti upikni kingmaxa na staru ploču. Pošto ti OC nije bitan onda ovu pločicu: ASROCK 939Dual-SATA2, ALi 1695, DDR, zvuk, S-ATA, LAN, AGP i PCI-E, s. 939 488,38Kn (Bing) Zgodna pločica jer ima i AGP i PCI-E tak da možeš neko vrijeme koristiti staru grafu i onda kasnije piknuti neku novu. (PCI-E naravno) Procesor: Athlon64 3000+ (Venice core) TRAY 917,00Kn (Ve-mil) + neki ventilator tipa Zalman, Freezer64... (Kombinacija Zalman + Athlon tray dođe MANJE nego da kupuješ BOX Athlona) Grafička: GF6800 (ima u Ve-milu od Leadteka za ~1500Kn), Radeon X800GT (u Ve-milu od PowerColora ~1300Kn) ili Radeon X800 (u Ve-milu od Gigabytea ~1600Kn). Možeš uzeti u toj klasi i 6600GT ali ona ima samoi 128Mb memorije 128-bitnu sabirnicu. (sve ostale imaju 256/256) Pošto se glazbom ne bavim tu ti neznam kaj napisati... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Sve 5, hvala jos jednom, bitno je da imam malo bolju orijentaciju, a sada laksi dio - koji su sve ram moduli od 512 MB na ponudi, tj. koji bi bilo najbolje uzeti? Posto sad koji dan kupujem modul pa mi sad nije frka platiti vise posto se radi samo o jednom komadu hardvera pa se ne isplati stedjeti nego kupit odmah pravu stvar |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
-nVidiot-
|
Za uredske poslove je Kingmax čisto ok. Za clockanje ti treba neki "brži" ram. Ako misliš kupiti Athlona onda uzmi neki ram koji radi na ultra niskim latencija jer Athlon profitira od niskih latencija. Iz Ve-milu SuperTalent C2 bil bi dobar odabir. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Daj mi, molim te, reci šta će mu ijedna od onih gore grafičkih kartica? To je i meni previše koji se igram, a kamoli njemu koji se ne igra, samo će pljunut lovu bezveze. Nek ostane na tome na čem je sad ili nek ubode X300, X550, 6200, 6600,... Dovoljan mu je taj Kingmax, u normalnom radu neće ni osjetit razliku. *ebalo vas benchanje i niske latencije...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Nisam jos u fazi razmisljanja o grafickoj, mada je dobro vidjeti sve opcije koje stoje, jer posto cu kupovati dio-po-dio, moci cu uloziti i u nesto bolje. Dobro je sto cu staru AGP moci na novu maticnu, tako da cu novu grafu (PCI) kupiti tek nakon maticne i procesora , tako da mi to stvarno nije problem. Naravno da se ne isplati pljunuti pare za nesto sto necu iskoristiti, no to cu vidjeti tek kada dodje do kupovine toga. Sve ovisi o parama, a vjerujem da cu si ipak uzeti jaci hardver jer tko zna na sta sve mogu zabrijat za par mjeseci. Dakle uzimam Kingmaxov modul od 512, imaju u ve-mil na ponudi za manje od 400 kn. HDD jos ne znam isplati li se vise uzeti pata ili sata + kontroler ..... Mozda bolje sata jer ovaj pata koji sad koristim mislim ionako maknuti kad kupim novi jer je malo dotrajao .... pa da odmah imam novije sucelje koje cu lako na novu maticnu i neka vrti. (200 giga naravno, imam muzike pun q** koja ce mi trebat na disku za mixanje) Jos me jedino zanima koliko kosta kontroler jer ako je nes sitno, nije frka, a ukoliko su komplikacije u pitanju, pricekao bih. Jedan frend mi je rekao da je kupio kontroler jos davno i da mu nesto nije radilo .... A glede maticne i procesora, to je posebna prica, kada kupim sada ovo sto mi bas nuzno treba onda cu oko ovoga obratiti posebnu paznju, mozda otvoriti novi topic gdje cu vidjeti sto je sve na ponudi i odluciti. U svakom slucaju dobra ideja sto sam se ovdje javio, pomogli ste mi da sredim shemu u glavi. ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
-nVidiot-
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Takozvani influenser
|
sto se tice cijena, neka ti www.nabava.net bude neka vodilja za odokativnu procjenu cijena |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
E vidio sam sada u nekom drugom topicu raspravu o pata i sata diskova i (ne)isplativosti kupovanja kontrolera. Ovako, ukoliko kupim neki pata disk, mogu ga spojit na bilo koju novu maticnu, jel ....... i ako nakon nekog vremena uzmem sata disk, hoce li sve normalno sljakat (sata bi stavio kao mastera, +windowse). I jos cisto informativno ako mi netko moze ukratko objasniti SATA II, koja je razlika izmedju tog i obicnog sata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Takozvani influenser
|
1) sata1= 150MB/s toretska propusnost, sata2= 300MB/s -II- 2) da pata diskovi ce ti normalno raditi na novim plocama |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|