|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
GandCrab Ransomware
Pozdav, Jučer u 14.46 sati koristeći Google Chrome, naletio sam na stranicu koja je u pozadini aktivirala lažni Google Update i pokrenula GandCrab Crypto Virus. Trebalo mi je 9 minuta da ga skužim i deaktiviram. U tih 9 minuta, napravio mi je dosta štete, ubio preko 450 GB podataka. Bol u grudima, neopisiva. SDD, HDD i mrežni diskovi bili su zahvaćeni. Da, srećom ostalih 11TB podataka je bilo još uvijek u redu, ali i ovih pola TB sadržavalo je nekoliko desetaka tisuća važnih datoteka, projekata, slika, filmića. Jedino što je radio bio je MP3. Iz nekog nepoznatog razloga, micanjem "crypto" extenzije, mp3 datoteke su i dalj svirale. No nebitno sad... Nakon višesatnog poručavanja, Googlanja, ovako - onako, ništa nije pomagalo. Uspio sam na kraju konačno shvatiti o kojem Crypto virusu se radi (GandCrab) i shvatio da ne mogu ništa. Napravio sam backup svih podataka. Zatim sam skinuo od Bitdefendera Tool GandCrab Decryption Tool i probao s njime, također ništa. Poslao sam mail Bitdefenderu, sa desetak encryptanih fajlova i već drugi dan (danas), javili su mi da mi je sretan dan, jer da su upravo danas objavili update za svoj tool. Update možete skinuti ovdje: https://labs.bitdefender.com/2018/10...new-decryptor/ Skinuo sam najnoviju verziju njihovog alata, pokrenuo i momentalno je dekriptirao nekoliko fajlova koje sam mu zadao za test. Zatim sam bez problema otključao najvažniji file koji mi je trebao i nakon toga bez straha pokrenuo tool da skenira cijeli sistem. Bez greške, sve fajlove mi je otključao i vratio. Stoga, dijelim ovo ovdje, da ako još netko pokupit ovo smeće, da proba s Bitdefender GranCrab Decryption Tool-om.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Svaka čast! Ovakvih lijepih priča nam treba više na forumu. Čisto za info, smijemo znati o kojoj stranici se radilo? I kako si ga skužio? (Hardovi roštali, visoko zauzeće proca...?) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Srećom, radio sam nešto na kompu i primjetio čudne TXT fajlove, trebalo mi je par sekundi dok nisam shvatio i povezao što se dogodilo/događa. Nadalje, trebalo mi nekih 45 min da ručno popratim i očistim što i gdje je sve napravio i kako se uspio filtrirati, čak sam mislio da sam ga uspio zaustaviti dok se indexirao, no prokletstvo brzog kompa i SSDa je imalo svoj danak u tih 9 minuta. Nakon tih 45 min, što mi je trebalo da budem ziher da sam ga iskorjenio i izbrisao nekih 12.000 TXT fajlova, skoro sam od šoka pao, doslovno, u nesvjest shvativši da cijeli projekt u koji sam uložio cca 100 sati rada, 12.000 fajlova, 80GB i 60GB gotovo, rendanog proizvoda u 4K je otišlo. Plus razne druge stvari koje od šoka nisam imao snage ni pregledavati. Sve u svemu, neopisiva bol i osjećaj. Paraleno, svjestan si da ti suze na očima radi jedinica i nula ![]() ![]() Također od tog istog šoka, odreagiraš sat i pol kasnije da isključiš Synology replikaciju. Da sam se tog sjetio, cca 30% datoteka bi mogao jednostavno vratiti, ovako su mi se kriptirani fajlovi replicirali na Synology. Da ne pričam pomišljanja plaćanja $500 dolara otkupnine, koju bi i platio da postoji 100% garancija za vraćanje datoteka. Sve u svemu, dečki iz Bitdefendera uskrsnuli kako mene tako i moje fajlove ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Ma svaka čast BitDefenderu, imam jedan drugi proizvod kupljen, ali sad razmišljam o njihovom Anti-crap softwareu. Uf da, tvoj slučaj me podsjeća na ono što mi moj mali mozak već dugo govori "nemoj imati jedno računalo za rad i sve ostalo... odvoji ih... kupi drugo, makar slabije..." "ma šta ti znaš, gluposti, it's gonna be all right... it's gonna be all right..." |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
The Pirate Bay (1 - 2) je općenito sreća od web-stranice, tak da si još relativno dobro i prošel. Jednostavno ga zaobilazi u širokom luku, jer to odavno nije The Pirate Bay kakav možda pamtiš iz nekih drugih vremena. Nađi si neki pošteni ad-block dodatak, mada bilo koji moderni web-preglednik mora biti u stanju blokirati pop-up smeće, tak da je pitanje kaj točno se još možda vrti u pozadini, obzirom da mnoga smetja prvo skrše web-preglednik, pa tek onda prelaze na ostatak sustava. Primjera radi, hpHosts skripta je već integrirana u uBlock Origin, a ako ti taj ad-blocker ne odgovara, lako ručno upogoniš istu stvar pomoću HostsMan i sličnih alata. Naposljetku, stranice poput BleepingComputer, Cisco Talos Group, Malwarebytes Labs, Kaspersky Secure List, BitDefender Labs, My Online Security, Krebs on Security i ESET NOD32 WeLiveSecurity su pune korisnih informacija, pa mogućnost kojekakvih zaraza možeš svesti na minimum. Isto tak, za razno razna isprobavanja diljem Interneta, pri ruci imaj virtualne mašine. ![]() Rađe si kupi još jedan Synology za te nofce, jer od njega čak i imaš neku korist, dok od plaćanja otkupnine samo postaješ još jedna u nizu statistika u kojima se navodi broj nasamarenih korisnika. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|