|
![]() |
#1 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Što kupiti ?
Odustao sam od pravljenja wifihr yagi-ce jer je Srky bio u pravu i fakat nemam vremena za to. Moram kupiti neku usmijerenu antenu do cca 250kn. Na http://www.wi2in.com/ sam našao yagi-cu od 15dBi i biquad od 10dB za smiješnih 150kn. Ima i neka yagi-ca u Kvarku za cca 200kn ali nevjerujem da to išta valja jer je prejeftina. Može li mi tko objasniti razliku između biquada i yagi-ce i koja je bolja od ovih antena: -Wifihr hm yagi -Biquad tvornički od 150kn -Jeftina yagi-ca iz Kvarka Teoretski bi najbolji izbor bila hm yagi-ca ali ona je ipak hm i onih 12-17dBi što bi se mglo dobiti s tom antenom sada mi zvuci kao Sci Fi Puno hvala za svaku pomoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
A reci koja udaljenost je u pitanju na koju bi se spajao? Ako je nesto dalje onda ona yagica od 15dB ili sâm napravis pa ce ti bit jaka ovisno o tvojoj preciznosti u izradi iste, a ako je neka kraca udaljenost onda je onaj biquad sasvim doboljan. Razmisli dobro o kombinaciji sat biquad, to je strasna stvar ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Émile Flournoy
|
Udaljenost nije velika. 50m max ali bez LOS-a. Spajao bih se sa Edimax Ap-om u client modu na drugi ap. U slucaju prenamijene imam spreman sat. tanjur sa motorom koji mi je ostao od analog sat kompleta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
hmmm pusti yagi antenu nego baci se na amos antenu koja je jako jednostavna za napraviti treba nekih sat vremena i manje... Istina to je panel antena ali se pokazala puno bolja od usmjerene yagice a sada su napravljeni i bolji modeli...sa više elemenata.. Potrebno je malo bakrene žice ili žica od mesinga ( ona za spajanje mesinga ) reflektor se može od svačega napraviti pa čak i pertinaksa.. i izolatori ... Na ri-wirelessu se pokazala ok ... ![]() evo ti link http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm tu su ti i par primjera sa shemama... Yagi antene traže dobar los i treba ih se dobro usmjeriti dok ova hvata puno više.. iako je bilo primjera da ljudi bez los-a kroz zgrade dobivaju čudno odbijene signale i to dosta dobre.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Émile Flournoy
|
Hvala na infou ali ja bih najradije uzeo nešto tvornicko kao što je ovaj jeftini biquad. Da li mogu iskoristiti taj biquad u kombinaciji sa sat antenom jer sam negdje procitao da se to neradi sa bilo kojim biquad antenama zbog nekog feeda kod standardnih sat tanjura. Može malo pojašnjenje toga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
Istina postoje tanjuri tj. antene za wireless tvorničke koje koštaju od oko 600kn na dalje ( bar je tako bilo ne znam kako sad cijene stoje ).. Prve takve antene rađene su baš na sat tanjurima samo jedini problem kod toga je centriranje biquada prema centru tanjura što se najbolje radi običnim laserom. Biquad na sat tanjuru se obično koristi za veće udaljenosti i tu je jako dobra a kako se kod tebe radi o udaljenosti od samo 50-ak metara mogao bi imati lošije rezultate od očekivanih... Koristili smo je za udaljenost od nekih 300-ak metara sa čistim losom i pokazala se lošija od yagice..(usput je samo hvatala smetnje kako bi koji brod ušao u luku )... razlog je bio mala udaljenost. Ne znam zbog čega bi kupovni biquad bio bolji od onog ručno napravljenog ako je sve precizno napravljeno.. Moj savjet ti je i dalje izrada amosa ili neka dobra grid antena ako je uspiješ negdje nabaviti... Morati ćeš malo eksperimentirati jer ni ta kupovna antena nije garancija da će sve biti ok... Evo ti i dvije slike nečega što sam ja radio ...moja izvedba corner antene sa "specijalnim reflektorima" ![]() [img=http://img2.freeimagehosting.net/uploads/th.3c5950ea30.jpg] [img=http://img2.freeimagehosting.net/uploads/th.e179da2c16.jpg] |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Kolke je jacine to tvoje cudo sto si pravio? ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
pa koliko corner antena može dati nekih 12db minimalno... Ovu malu antenicu sam u početku držao na monitoru a poslije i kad sam napravio ovu probao sam s njom ali nakon par minuta sam počeo osjećati kako tuče u glavu te sam je maknuo s monitora ... mislim da imam čak negdje i sliku s net-stumblera gdje sam testirao yagi i ovu kartonsku antenu.. Ideja sa pločama od starog harda mi je pala slučajno na pamet i pokazala se kao dobra.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|