Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.11.2005., 21:54   #1
rprivrat
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Kako utvrditi što je sa diskom - dijagnoza

Imam problem sa HDD-om.

Kad se boot-a PC stigne do HDD-a i ne digne Windowse već u onom crnom ekranu nakon svih onih podataka iz bios-a piše YoYo. I tako stoji....

Probao sam bootati sa cd-a i nema problema. Problem je u disku. Sa Ultimate Boot CD-om i dijagnostikom za Seagate ( taj disk je Seagate Baracuda ) dijagnostika na Quick i Advanced prolazi bez problema, a na File Structure Test-u puca i izbacuje me van. Kad disk testiram na drugom kompu sa NOD32 antivirusom ovaj kaže da nema virusa. Testovi kažu da je medij 100% bez bad sektora i sad nisam pametan što se događa. Windowsi se ne mogu reparirati, stanu na pola puta i tu čekaju ...... Pomaže samo da se disk pometla do kosti i da se sve ponovo instalira. Pošto mi se to dešava po drugi put u sedam dana neda mi se sad sve ispočetka raditi, te postavljam pitanje:

Dali postoji način da nekako elegantno izbjegnem svu tu proceduru reinstalacije, dali postoji neki utility koji je pametan pa da mi napiše što se točno događa, jer ovi postojeći ili kažu da je sve u redu ili pucaju, a meni treba ipak neki konkretan podatak da znam koji se vrag to događa.

Dakle ako netko ima koju ideju nek napiše

Hvala svima na odgovorima
rprivrat je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2005., 22:46   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Meni to smrdi na grešku s MBR-om ili se možda kakav virus zavuko u BIOS.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.11.2005., 08:54   #3
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
moguće da je i virus zahebo mbr...

ako nije u biosu virus, probaj napravit zero fill...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2005., 11:42   #4
rprivrat
Premium

Virusa nema, ali ....

Citiraj:
Originally posted by nicko_029
moguće da je i virus zahebo mbr...

ako nije u biosu virus, probaj napravit zero fill...

Antivirus programi kažu da virusa nema, isprobao sam na više računala sa tim diskom i na svim računalima nakon skaniranja nema ničega. Koristio sam NOD32 zadnji update i McAfee Stinger.

Zero fill neću napraviti jer bi to sigurno rješilo problem, ali ja želim znati što se desilo - znači neki program propustiti koji će mi reći da se desilo to i to. Za zero fill uvijek ima vremena, ali ako ne skužim što se dešava onda ću zerofilati jednom sedmično i tu nema kraja.

Kao što sam napomenuo u prijašnjem postu to mi se već desilo prije sedam dana, i ništa nije pomoglo nego format diska i sve nanovo. Nakon toga sve dijagnoze uredno javljaju da je sve u redu, dok se nešto ne desi što zezne stvar. Zato mi je jako bitno saznati što je to. Da disk nije u klincu znam pouzdano, jer mi je i na drugom disku kojeg sam prije imao i prvi put mi se to desilo, bio isti simptom. Nakon formata tog diska i on je bio u redu - fizički. Sumnjam da nešto programski zezne stvar, i želim saznati što. Jer ipak to je nesvakidašnja greška, možeš misliti kad pomaže jedino zero fill ili format.
Staro 28.11.2005., 16:45   #5
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
možda, makar ne vjerujem, je ušao virus u bios....
btw, nisam skužio (kad brzopleto čitam) da si isto imao takvih problema već prije...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2005., 17:30   #6
illusion
Banned

illusion's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
virus u biosu

iskljuci u bios S.M.A.R.T. pa probaj onda ako ti onda digne win disk ti je u "banani"
illusion je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2005., 18:51   #7
rprivrat
Premium

Nama SMARTA u biosu to je ploča od prije 3 godine

Citiraj:
Originally posted by illusion
virus u biosu

iskljuci u bios S.M.A.R.T. pa probaj onda ako ti onda digne win disk ti je u "banani"

Nema SMART-a u biosu to je neka stara ploča od prije 3 godine, nije za baciti i što je najbolje sve je godinama šljakalo dok nisam instalirao USB router za ADSL.

Na netu sam našao informaciju da neki ljudi imaju problema sa nekim USB routerima za ADSL tj da im zna totalno sje**ti MBR na disku. Ali još mi je teško povjerovati u to, još se nadam da nije do toga.

Sa čime da provjerim dali je neki virus uvučen na sam disk - čip na disku. NOD o ostala kompanija to ne mogu skužiti. Dali postoji neki software koji to kontrolira - pronalazi.
Staro 28.11.2005., 19:05   #8
rprivrat
Premium

Dakle da ponovim

Imam Celeron 1300 sa 512 MB SDRAM-a, WinXP Pro SP2, NOD32,

To računalo radilo je besprijekorno sa diskom od 40 GB ATA 100 Maxtor sve dok nisam instalirao USB router za ADSL. Onda počinju problemi. Završna faza je da se komp neće dignuti već ide u plavi ekran sa porukom o ozbiljnoj greški.

Testiranjem diska utvrđeno je da je disk u redu, chkdsk iz repair konzole sve uredno prođe jedino na nekom mjestu od recimo 63% zna čekati po sat vremena i onda ide dalje da bi nakraju rekao da je sve OK sa diskom. Slično i ostali programi za dijagnozu. Kad pokušam reparirati , Repair nakon početnog kopiranja fajli za setup i prvog restarta ostane zblesiran, tj plavi ekran ili slično. Znači repair windowsa nije moguć. Kad se instaliraju windowsi na novo, tj napravi se ponovo particija, formatira se i onda instalira - sve radi OK i Windowsi su besprijekorni.

Sad sam kupio novi disk od 160 GB Seagate Baracuda ATA 100 i stavio njega u komp, a starog ostavio kao sekundarni. Na novom su windowsi i sve je radilo OK dok nisam instalirao USB router za ADSL. Drugi dan po paljenju kompa - pušiona. Komp se ne boot-a. Stoji još u bios ekranu, izvrti memoriju, i kad krene na disk smrzne se sa porukom YoYo.
Isti disk sam stavio u drugi komp da se proba tamo boot-ati, tamo se javi plavi ekran sa porukom o ozbiljnoj greški.

Više nisam pametan. Jedino da sve neko vrijeme vrtim bez ADSL-a pa da vidim situaciju. Ali ko će izdržat bez ADSL-a. Bolje biti gladan.
Staro 28.11.2005., 19:09   #9
rprivrat
Premium

Da još sam zaboravio napomenuti

Još sam zaboravio napomenuti da se ADSL router instalira OK i ADSL mi radi fino sve iz prve. Problem je drugi dan, kad se komp digne.
Na forumima sam pročitao da su neki ADSL routeri toliko sje**ni da kad si postavljaju IP adrese ili tome slično da znaju sje**ti MBR diska. To mi je na prvi pogled ispalo smiješno, ali sad neznam?
Staro 28.11.2005., 19:17   #10
illusion
Banned

illusion's Avatar

a zasto nisi uzeo ADSL modem da ti bude mrezna kartica??? :confused: jednostavnije je, jeftinije je a svatko ima problema s USB modemom
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.11.2005., 19:27   #11
rprivrat
Premium

To sam dobio gratis, pa rekoh ajde nema veze

Citiraj:
Originally posted by illusion
a zasto nisi uzeo ADSL modem da ti bude mrezna kartica??? :confused: jednostavnije je, jeftinije je a svatko ima problema s USB modemom
Staro 28.11.2005., 19:28   #12
rprivrat
Premium

Re: To sam dobio gratis, pa rekoh ajde nema veze

Citiraj:
Originally posted by rprivrat
A čuo sam i ja te spike da je USB u klincu, to stoji to je definitivno potvrđeno makar na nekim kompovima nema veze. Izgleda da je problem na kompovima koji imaju stari USB 1.1.
Staro 28.11.2005., 19:36   #13
illusion
Banned

illusion's Avatar

vjeruj mi to nije samo na USB 1.1 i na najnovijim plocama je shit taj modem i pravi sranja "svima" koji ga uzmu
Staro 29.11.2005., 14:43   #14
Doktor
locked in server room
Moj komp

Doktor's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Zamjenit USB modem za ethernet varijantu. Ni jedan USB modem mi nije radio duže od dva mjeseca kod mojih klijenata a da nisam imao intervencije tipa "zašto mi ne radi?".
Ethernet je puno bolji izbor, pa ako možeš besplato zamjenit, to i napravi. Tako i tako Siemensov C-010 ethernet modem možeš prebaciti u router ako ti baš treba.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno