|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2012
|
UNIX i BSD u hr
Koristi li se jos uvijek UNIX (i mozda BSD) u hr. firmama ili se do kraja preslo na Linux? Pitam jer me zanimalo trazi li se jos uvijek to znanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Nekako mi se čini poprilično generalizirajuće pitanje. Mac os isto odgovara unix specifikaciji. Na kakvo znanje točno ciljaš? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Administriranje i programiranje. Zadnje sto sam cuo da se koristilo je AIX u financijama i Solaris u telekomunikacijama, ali su zamijenjeni Linuxom. U oglasima ponekad pise da je pozeljno to znanje, ali posao se obavlja na Linuxu. Proucavajuci povijest se moglo predpostaviti da ce doci do toga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() ![]() Kako uglavnom nema nekog specificnog komada softvera koji bi eksploatirao "UNIX" (sto god to bilo) ili BSD, ako zelis ezoteriju a zelio bi zaraditi od toga, onda ti je AIX i z/OS ono sto gledas. No ti tecajevi niti su jeftini, niti itko uzima "freelancere" za takvo sto, barem ne u Hrvatskoj.
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Baze podataka? Mislio sam na one sto trenutno postoje, kao sto su AIX, HP-UX i Solaris, od kojih na lako dostupnim dijelovima radi jedino zadnji navedeni. Emulirati (ako je i moguce) nije isto kao kada se radi na stvarnim dijelovima. Od otvorenih illumos SmartOS, te Open, Free i DragonFly BSD. Ne koristim zbog toga sto si naveo, nego jer su mi se vise svidjeli nego drugi operativni sistemi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Sto s bazama podataka? Kuruza tipa MSSQL, MySQL i ekipica se vrti na Windowsima/Linuxu, Oraklo ide na Linux i AIX (Slowaris je ionako anegdotalan u produkciji) te je ista stvar i s DB2. Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Da li ti nije lakše početi s "komercijalom"? Windblowsima kao platformom i svemu što ide uz nju? Puno više dostupno svega, puno više poslao kao takvog. Da, i vjerojatno slabiji (početni) uvjeti koje budeš imao na takvom poslu, al isto tako, i puno lakše je naći takav posao.
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
No, u realnosti ako dobro naučiš linux nećeš imati problema s prilagodbom, svi koji imaju AIX znaju da juniora sa znanjem ne mogu naći, a senior košta.
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Napisao si "Kako uglavnom nema nekog specificnog komada softvera koji bi eksploatirao UNIX ili BSD (...)" pa sam kao primjer naveo baze podataka. Citiraj:
Hm, imas pravo, u sadasnje vrijeme s tim sistemima moze raditi jedino onaj tko to voli. Licenca, stabilan rad, u usporedbi sa Solarisom podrzava vise hardvera i ima vise spakiranih programa. Iako mi je ljepse za ucenje koristiti Solaris, nego BSD. Proucavao sam ih dosta godina i jos uvijek koristim XP za surfanje, CAD i sl. Nakon toga sam presao na Linux. Kada sam nakon toga probao Solaris, osjecao sam se kao da mi je netko lupio samar. Trebalo mi je dosta vremena da promijenim nacin razmisljanja i pocnem shvacati kako funkcionira. Da, lakse je i posao je tu dostupniji, ali bi bilo bolje da sam odmah poceo s npr. Solarisom, jer se tada jos ucio na fakultetima i bilo je vise korisnika od kojih se moglo nesto korisno nauciti, programi za njega su bili dostupniji, itd. Odabrao sam UNIX i BSD jer su stabilniji, imaju kvalitetniju dokumentaciju (pogotovo Solaris)... jer sam prije njih trazio nesto kvalitetnije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Klasicni UNIX sustavi (AIX, Solaris i sl.) izumiru. Istina, imaju jos dio svog kolaca, ali Linux preuzima veeeeliki dio svega. Ponajprije zbog cijene x86 HW-a, koji je i drasticno jeftiniji. U danasnje doba krenuti za UNIX sysadmina na nacin da se ide primarno uciti Solaris ili AIX ili neki drugi non-Linux OS je poprilicno los nacin kako negdje naci posao. Jer kad imas Linuxe i u bankama, onda je dovoljno reci o smjeru kud se ide. Iako 'enterprise OS-ovi' izumiru, oni imaju te neke prednosti u odnosu na Linux. Jer po meni i dan danas stoji ono: Linux je super za razne serververcice, i razne data-crunching aplikacije. Ali, kad spojis SAN na njega, whole hell breaks loose ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Osim navedenog jeftinijeg hardvera, vjerojatno je jos jedan od glavnijih razloga popularnosti Linuxa taj sto korisnici vecinom odaberu ono sto koriste drugi, tako da mogu lakse dobiti savjet kada negdje zapne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Bilo je zanimljivo citati prastare rasprave na raznim forumima o tome sto ce se koristiti u buduce, pa onda to usporediti s ovim vremenom, gdje su osobe koje nisu bile jako strucne tocnije predpostavile razvoj dogadjaja. Uglavnom, da skratim, znaci jos uvijek se koristi UNIX, ali ako se usmjerava prema zaradi onda treba ici na inf. fakultet i u slobodno vrijeme uciti Linux, pa onda traziti posao. Iako ne znam kako ce to izgledati kada svi budu isli za ono sto se najvise trazi (i zaradjuje) pa bude prezasicenje trzista, pad cijena, itd. Nije vazno. Hvala na odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Radim kao AIX/linux admin i neću ići u širinu ili detaljan opis niti mi se da svađati tko ej bolji,popularniji isl, ali čisto da dobiješ sliku: AIX se itekako koristi, specifičan je za power servere, mainframe isl. koriste ga uglavnom veće firme koje nije briga za novac jer npr. IBM-ovi power serveri imaju fantastičnu redundanciju (primjerice neka veća banka će gotovo sigurno uzeti AIX okolinu za OS/DB2 bazu/nešto treće i jeftiniju linux/WAS okolinu za web servise), stabilnost, lakoću administriranja kako hardvera, tako i softvera, vrlo je optimiziran. Ipak ga IBM prilagođava svom hardveru, ali to mu je istovremeno i ograničenje. Postoji alternativna Bull okolina na kojoj radi AIX. NAravno, postoji i Linux for power, ali kad već ideš istresti milijun + kuna za hardver onda ćeš uzeti i AIX s time. AIX nećeš SIGURNO moći emulirati na svom PC-u. Nema šanse, nula, nemoguće.......nećeš ga naučiti kod kuće, već na poslu. Isto tako ne postoji AIX tečaj na kojem češ naučiti onoliko koliko ćeš naučiti na jednom RHEL tečaju već je puno manji i j**eno skuplji za svaku OS cjelinu. O linuxu ne moram ništa pisati, popularan, možeš sloŽiti hrpu virtualki na svom PC-u, naučiš ga preko youtubea isl......ukratko toliko o tome.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|