|
![]() |
#1 |
Just don't give a fuck
Datum registracije: Dec 2006
|
Žičani net na drugi kat
Pozdrav, Htio bi u relativno velikoj kući dovesti žičani net na drugi kat. U prizemlju je T-com dovukao žicu oko kuće direkt do rutera koji tamo mora i ostat (Iskon). E sad bi ja neko smisleno rješenje da dorumfam taj net i na drugi kat. Moja logika je da probam izbjeći vuć lan kabel iz tog rutera kroz cijelu kuću do gornjeg kata i switcha, pa bi probao (ako je moguće): - presjeć kabel koji ide po kući do prvog rutera i napravit Y spoj za odvest novi vod na kat - drugi kabel dovuć po kući do drugog kata E tu dolazim do nepoznanice, obzirom da bi zapravo liniju za drugi kat presjekao prije no dođem do prvog rutera, može li se nabaviti ruter u slobodnoj prodaji koji bi funkcionirao tak da do njega dofuram liniju, i da oponaša ovaj koji je došao od ISP-a, ili je takav ruter baš potrebno kupiti od njih? Bi li to radilo tako, i ima li kakva smislena alternativa?
![]() |
#2 |
RESPECT MY AUTHORITAH
Datum registracije: Jul 2008
|
Ne možeš razdvajati liniju niti išta od ovog što ti misliš. Nije ti to antena na balkonu pa da podijeliš na tri kabela. Parica ima dvije žice, do nekog mjesta u stanu. Tu stavljaš router. Iz tog routera (lan port) treba ići lan kabel do eventualno drugog računala. Ili preko wifi-ja da drugi router bude repeater.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Just don't give a fuck
|
To sam i pretpostavljao, ali rekoh da pitam, možda ima neka fora kak to tako upogonit. Znači nema alternative razdvojit prije rutera, odnosno ili razvest poslije rutera, ili zahtjev za novom linijom?
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Ovisi, ako glavna dolazna zica prema routeru ima 4 zice onda je moguce. Sjeces je i 2 idu na router a 2 ostaju prazne. Iz routera ( LAN ) vuces do sjecista na prvom katu samo kabl i biras oces stavljat konektore na krajeve pa u adapter/lopov ili lemiti zice. Gore na katu izlaz te 4 zice stavljas u konektor i na bilo sta onda... drugi router, repater neki, switch itd... na sta os samo moras paziti raspored krimpanja ili lemljenja zica. Znaci u nekom sjecistu odvajas gornji kat od donjega te iz routera na donjem saljes po tim zicama gore LAN. Ako nema 4 zice onda nemoze... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Just don't give a fuck
|
Budem provjerio, hvala.
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ništa od tog "razdvaranja / dijeljenja". Pretpostavljam da je to pvt kuća ? Jeli svaki kat ima svoje strujno mjerilo ili je sve na jednom ? Ako je sve na jednom mjerilu onda imaš elegantno PowerLine rješenje, to je mreža preko strujnih kabela, samo je bitno da "pogodiš" istu fazu ako se koristi 3 faze, pogledaj odg. PowerLine temu na forumu. Kad se "popneš" na kat lako staviš switch ili AP ili Router za više klijenata i/ili drugu wifi mrežu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Just don't give a fuck
|
sve je na jednom brojilu u podrumu, privatna je kuca... Idem kopat. Hvala!
![]() |
#8 |
Premium
|
A zasto ne ako je provjereno u praksi da se to moze ? Ko kaze da treba svih 8 zica za LAN prema gore, nece raditi na 4 zice ? Pa nije u pitanju vise od 5m ako je od routera do kata gore tako da mora raditi bez obzira sto je telefonska zica u pitanju. 99% je da ima telefonsku upredenu zicu i to 2 para, ako do sjecista sprovede CAT5 kabl i tih 2-3-5m koristi telefonsku zicu te nazad na CAT5 pa u switch ili neki drugi router mora raditi. Nebih napisao da sam nisam nekom tako spajao... i to 12m pa radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Ma da, al ako mu to proradi onda max. ima 100 Mb link, to je "sutra" već sporo ![]() Ovo preko PowerLine mu je elegantno rješenje, samo neka obradi pažnju da uzme nove uređaje sa GB mrežom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
A dobro, to stoji... no kada sam to pisao nije mi palo na pamet nesto brze od 100/100 jer tamo gdje sam ja moji unuci kada budu imali unuke jos ce se cekati skracivanje lokalne petlje ili sve bude onda na 7G valjda... ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.06.2016. u 18:58. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2009
|
ulozit u powerline i na drugom katu stavit najobicniji repeter sa wi fiem i 4 lana... ko da imas router na katu i vozi.... mozes i poerline za drugi kat kupit koji vec sam od sebe wi fi odasilje... ja bi ipak isao na prvu soluciu znaci powerline i repeter... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Just don't give a fuck
|
Kupiti ću powerline i testirati kako to čudo radi, hvala svima. ![]()
![]() |
#13 |
Premium
|
A probušit deke i sakrit kabl u kanalicu/lajsnu i onda wifi repeater na katu? Možda ima crijevo za antenski kabel, koje se može iskoristiti. Svašta je moguće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Just don't give a fuck
|
To mi je zadnja opcija, morao bi punici rovat po stanu a to je big no no ![]() Nego, ima li tko za preporučit neki određeni start kit za powerline?
![]() |
#15 |
Premium
|
O, da. Mislio sam da je tvoja kuća. Ja sam prerovao puncu kuću, ali spletom okolnosti bušio sam samo jednu deku jer ima čudan ulaz u podrum. Nisam išao kroz sobe. Doma sam provukao kroz crijevo antenskog kabla. Predložio sam ti kabl jer je drastična razlika u cijeni kabl+bušenje vs powerline kit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Just don't give a fuck
|
Ma vidjeti ću, ak powerline ne bude nećaku bio bolji od wifija za gaming lol-a, onda ćemo punicu poslat na more pa idemo bušiiiit ![]()
![]() |
#17 |
Just don't give a fuck
|
Powerline kupljen, D-Link 1000 AV2 start set, 480kn, uz malo gađanja da nađem utičnice na kojima stvar fercera, obzirom da se radi o velikoj kući i suprotnim stranama te različitim katovima. Stvar funkcionira ok zasad, na prvu, malom ping ne varira toliko, spojio sam switch poslije powerline adaptera, spojio mu plejku i komp, i kolko smo uspjeli testirat, postiže solidan i stabilan download, ping ne skače, a najbitnije, može funkcionirat i kad neko surfa na wlanu. Vidjeti ćemo kako će biti stabilno za every day korištenje, ali zasad sam pozitivno iznenađen. Još jednom, hvala na preporuci.
![]() |
#18 |
Moderator
|
Pitao si na pravom mjestu, Vaš PC Expert ![]() Sve si sam rekao / zaključio, ako se ukaže potreba da ti još negdje treba mreža samo dokupiš jedan (solo) DHP-600AV i upariš ga sa prvim koji je kod routera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Najbolje radi na uticnicama na istoj fazi. Na razlicitima mislim ds ne bi ni radilo ali nisam 100%. Kome sam radio stavljao sam na istu fazu a da se ne gubite,dva razlicita prikljucka (jedan u prizemlju a drugi na katu) cak i na istoj fazi,nece radit zbog brojila. Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Te izvedbene detalje smo apsolvirali u PowerLine temi, "gađaš" istu fazu ili treba nabaviti onu "škatulicu" i montirati kod mjerila preko koje radi na sve tri faze. U konkretnom slučaju, kolega je naveo, sve je na jednom mjerilu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
Ma sve 5, bitno da je kolega zadovoljan i da je primjer za druge. |
![]() |
![]() |
|
|