|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2015
|
Prelazak na DVB-T2
Iako se već prije samo spominjalo evo nam i službene obavijesti o planiranom prelasku na DVB-T2. http://www.hakom.hr/default.aspx?id=7752 Bilo bi dobro da srede makar neku zamijenu, ono dobiš popust ako doneseš stari dvb-t prijemnik jer što će ljudima u kutijama stari prijemnici kad se može srediti da se preprodaje zemljama koje tek će uvesti dvb-t. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
" Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da isti podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja" Znači đabe što TV podržava DVB-T2 ako ne podržava H.265/HEVC? Kako da provjerim da li TV to podržava,u manualu piše samo koje formate podržava preko USB-a,a tu nema H.265/HEVC,ima samo H.264 i Divx,MPEG 1,2,3,4 itd. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Pa to je baš ono veće sranje. Ništa drugo nego muženje love. Mislim da ce mi biti naisplativija stvar uloziti u veci monitor. Odjaviti tv i placati pristojbu samo za kompjuter i onako ima dosta live streama preko interneta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Uh ovo je prekasno, napokon da se maknu sa smrdljivog mpeg 2. Do 2019 nece se moci kupiti tv koji nece imati dvbt2 i H.265 tako da to nece biti problem.
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Huh.. ovo je zesci napad na korisnika kao potrosaca. Apsolutno 99% tv uredjaja i STB-a moze u smece samo radi H.265/HEVC kodiranja. Madjarska je recimo na dvb-t2 ali sa H.264 kodiranjem, od stb-a recimo evo-tv strong je kompaktibilan sa dvb-t2 i jeftin jer se nadje za 100kn. Svi televizori koji podrzavaju dvb-t2 sada i zbog toga imaju vecu cijenu je doslovce kupovina necega sto nikada nece ni zaziviti kod nas. Ne kazem da nema prijemnika i sada sa H.265/HEVC kodiranjem ali su skuplji osjetno. Nevjerojatna mi je ova informacija, nacin na koji ce se doslovce zgaziti trziste svega sto se sada kupuje, ovo nije slucajno... Recimo da sada kupite MBO sa SATA 6 Gb/s ali nikad ne izadje SSD koji podrzava tu brzinu u siroku prodaju nego izbace odmah SSD 8 Gb/s i tek nakon toga sto on izadje krenu izlaziti ploce u sirju prodaju koje to prdzavaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Ma to je tako kad lopovi upravljaju svime. Iza svake ustanove, uspješne tvrtke, vlasti stoje lopovi i to će tako biti dok god neka katastrofa ne opere čitavo čovječanstvo sa lica zemlje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Druga stvar sto je upitna... ako H.265/HEVC bude dostupan samo na 4K televizorima i potonji zamjene full hd televizore a HRT krene u dvb-t2 sa rezolucijom od 1080p na cega ce ta slika liciti na 4K televizoru ? To ce izgledati minimalno 2x gore nego sada ovih 720x400 na 720p rezoluciji. Povijest se ponavlja... deri po korisniku maximalno... kada je dosao dvb-t na HRT jos su emitirali 4:3 AR a televizori bili 16:9 i to je muka bila gledati jer ako ces postivati AR imas bocne rubove a ako ides na bilo kakvo ratezanje slike imas divlju rezoluciju... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ja koliko pratim i znam jedino tu za Madjarsku i srbiju da koriste DVB-T2 MPEG4 za nacionalne programe i sad jedino nisam siguran dali su im oni placeni kod Madjara u H.264 ili isto MPEG4. Uopce nisam siguran da sam igdje procitao da je netko upario dvb-t2 i H.265 kodiranje igdje ! Ni eksperimentalno nisam cuo da netko tako emitira bilo gdje... pa zbilja smo hrvatistan na kvadrat a ovaj "nas" hakom je takvo leglo korupcije i kriminala da se to rijecima neda opisati... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Uptime 99.99%
|
Nisu rekli da od sutra krecu sa H.265 nego tek za tri godine. A ovo cmoljenje jos nitko nema nas je dovelo tu, da su susjedi uveli HD ili ga vec testiraju, a mi smo jos na SD-u. Da smo odmah uveli DVB-T MPEG 4 kao i Slovenci sad bi imali HD. A i na DVB-T2 je evo tv sa mpeg4.
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 23.03.2016. u 20:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
El Mattador
|
Koliko sam upucen, DVB-T2 standard je takav kakav jest, i za njega nije bitno da li je enkodiranje u h.264 ili h.265 formatu. DVB-T2 standard definira isključivo fizički "layer" emitiranja. Ako DVB-T2 receiver ima procesor koji podrzava h.265 format vec sada, onda ce on biti u mogucnosti primati i taj signal. Dodatni problem je sto trenutna ponuda TV-a sa podrskom za h.265 format ne jamci da ce se nesto kodirano tim formatom za 3 godine moci gledati. Konkretno, znam za Panasonic TV-e: ubacis njihov demo HEVC filmić - vrti bez problema. Ubacis neki film ili klip skinut s neta - ili ne radi, ili šteka, ili je audio nesinkroniziran, itd. Naprimjer, trenutno jedino top modeli podrzavaju 10-bitno dekodiranje. Ako TV podrzava 8-bitno dekodiranje a klip je 10-bitni, nema gledanja. To i radi probleme TV prozivodjacima - standard(i) jednostavno nisu usaglaseni do kraja ili se prebrzo razvijaju, te time proslogodisnje modeli jednostavno postaju "zastarjeli" (uvjetno receno). Uglavnom, do 2019. ima jos dosta vremena (3 godine je ogroman raspon u tehnologiji) i kako se bude priblizavao rok neke ce stvari biti jasnije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Je, u pravu si. Pobrkao sam srbe sa Madjarima i Slovencima jer ja ih gledam sa EvoTV strongom pa sam napamet odmah napisao da i ovi emitiraju u dvb-t2. Kako god, maltene sve kupljeno da sada postat ce polu upotrebljivo. Ajd zamisli si da sad das 7-8K za tv i za 3g da moras dodatno kupovati STB i opet imati 2 daljinca u upotrebi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Baš dobro, imat ću razlog za nadograditi svoju 7 godina staru Panasonic G10 plazmu. Valjda će izdurati još 3 godine. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
kad vec planiraju koristiti hevc neka odmah ponude 4K rezoluciju jer nema smisla kodirati HD programe u tom codecu. jedino ako su skrti pa ce sve programe zbiti u jedan kanal i staviti kojih 3-4mbit po programu |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Sad vrte hrt na 5mbita sd, a u hd na HEVCu ce imati potrebu za 40-50% manje bandwidtha od sadasnjeg SDa.
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
znam da, ali eto h.264 je trenutno vise zastupljen i nebi bilo na odmet koristiti ga. ma nevermind, ista prica je bila kad je dosao dvbt, nakon sto su svi pokupovali receivere poceli su se prodavati novi tv-i vec za 1000kn sa dvbt-om. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
http://www.sharp.eu/av/product/4140-...lc-43cfe4142e/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
I sad pazi fore ako ima tuner da podrzava 8-bit colours a pametnjakovici iz hakoma odrede hevc sa 10-bit colours jer ako pucaju na 4K rezolucije ikada i da nebi bile opet neke promjene to na 8-bit colours nemoze jer prema trenutnom standardu koji jos nije ni sluzben ITU-R BT.1361 and BT.2020 nosi sa sebom 10-bit colours. http://www.profitechnika.com/produkt...3cfe4142e.html Ovdje ima pdf navedenog tv-a i to se nemoze naci pod specifikacijama. Sada valja kupovati najjeftiniji tv sa dvb-t tunerom i da je sto veci ekran jedino jer sam hevc standard jos nije zacementiran sta i kako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Ovo koliko je dobro, toliko je i kajla! Koji će im vrag nova generacija enkodiranja (x265) kad svi znamo da će nam i dalje puštat SD kvalitetu! Idioti. Kažu da je 'bandwidth' prepunjen - čista izmišljotina i glupo opravdanje da se samo prijeđe na nešto novo... uh -ja sam npr. kao i hrpa drugih 2011-e godine kupio TV sa DVB-T/MPEG4 (Panasonic plazma TX-P42S30 u mom slučaju), znači nije DVB-T2 i zbog toga će za 3 godine postati neupotrebljiv, sumpora im! -roditelji imaju još uvijek katodnu cijev sa digitalnim prijemnikom, nadam se da će izdržati još 3 godine pa ćemo tad kupiti bilo koji TV 'da paše retardiranim HR standardima'.
![]() |
#24 |
aka Striko
Datum registracije: Nov 2007
|
Divno ... Je*u nas ko vukovi ovce. A njihov digitalni signal je ionako za k*rac. + onaj "traljavi" HD koji su emitirali za svjetsko se samo u RH može zvati HD. A pretplate uredno biraju + imaju reklame i još im nije dosta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Odkad je uveden dvb-t, ja sam proveo više vremena na krovu sa antenom, nego svi moji predci skupa, i onda sam zahvaljujući Nikkyu spojio dvi antene u jednu, da bi mogao primati SD signal.... A sta se druge televizije tiče(sobna antena), da bi mogao gledati TV, desna noga mora biti gore lijevo, lijeva doli desno, a ruke moram zamotat oko glave. Da smo dobili HD, da je slika bolja, da signal radi, nebi se žalio na DVB-T.Ali u nas je to katastrofa. A sa DVB-T2 imam osjecaj, da ce povecanje maksimalne brzine, rezultirati povecanjem smetnji, tako da back to the roof ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ha gle... iskustva imaš ![]() ne kužim to fakat... u doba dok se rokao hd u regijonu bez beda, mi smo otišli na neki polu-šta nešto... mpeg2 drek, a sada se pak ide waaaaay beyond standarda da bi opet dobili reprize ispod-sd kvalitete emisija kroz taj neki maltene nepostojeći standard na trenutnoj opremi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Sto se tice signala u mojem kraju situacija je nesto bolja ali cinjenicno onaj odasiljac ( Papuk ) sa kojeg se prije gledala analogija i slika bila super cista/bistra sada radi sa manjom snagom i ako se sa njega zeli gledati DVB-T mora biti dobra antena, logaritamska minimalno ona duza sa 13dBi ili Iskra UHF91/2 i slicne varijacije. Odasiljac Belje jesu nesto obnovili i moguce je hvatati DVB-T i sa kucnom antenom ako je u pitanju 3 kat i + no u slucaju kise, snjega itd.. kocka slika ali obicna vulgaris bilo kakva antena na krovu rjesava stvar. Osobno mislim da su srbi to pametno odigrali, sa analogije na DVB-T2/H.264. Znaci za full HD je H.264 sasvim dovoljan, vise manje gotovo svi televizori koji imaju DVB-T2 podrzavaju H.264. Suludo je vjerovati da ce bilo koja nacionalna televizija a pogotova nasa u Hrvatistanu emitirati u nekoj vecoj rezoluciji nego 1080p kroz narednih 10-15 godina tako da srbi sada imaju cistu situaciju, sve sto izadje od televizora narednih godina podrzavat ce njihov signal i ne moraju mjenjati nista ovako naopako ko mi... kad i ako ikad odluce promjeniti sistem kodiranja u H.265 stanovnistvo ce vec imati u 90% slucajeva televizore koji ce to i podrzavati ! Kod nas se zbilja dogadjaju nevjerojatne stvari na drzavnoj razini, oces od dvb-t, uvodjenja razdjelnika za grijanje pa same infrastrukture za internet koja vise nije nasa i ovisimo o jednoj firmi do aviona koje posaljemo na servis i vrate nam navodno neke tudje, ali bas sve je kod nas korumpirano ili podlozno korupciji i necijim osobnim interesima. Je politika vec lagano ali necu zestoko no u svjetskim ili europskim razmjerima cak i ova nasa vlada kakva god da je, zbilja je smjesno za bilo kome objasniti kakav je to spoj stranaka koje jesu/nisu u koaliciji i odakle nam Presjednik Vlade i kako bas on ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
pa dvb-t2/h.264 se čini kao win-win totalni ako se već ide na neki future-proof uzimajući u obzir "održivi razvoj" trenutne infrastrukture ili barem trenutno dostupne opreme. ovo naše je čista budalaština. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
cek, oni tek za 3 godine misle krenuti sa 1080p emitiranjem? ono, kasne vec nekolike godine a kamoli jos 3 godine na to, do tada ce se u normalnom svijetu emitirati 4K garant kao standard. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|