|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2007
|
Preporuka za access point
Posjedujem Airlive 5460 V2 i radi odlicno vec 4-5 godina... sada bi kupio jos jedan AP pa bi molio da mi netko da neku preporuku... Bit ce spojen na grid antenu za spajanje oko 3.5km udaljenosti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
tplink 741 ili koji mu je več sad nasljednik bitno da ima client mode i to je to |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
|
Najbolja solucija ti je od mikrotika groove Mada je skup 650kn cca ali onda imas sve I ide direkt na antenu. Tplink 743 i 740 stariji Tim ide antena dolje i ima client mode Ili edimax.. Isto ih imas cca 200kn sa takvim mogucnostima |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kod TP-Linka traži modele sa D (npr. ND) na kraju, to znači detachable (skidljivu) antenu. 743ND može raditi kao client kroz WISP Client Router (AP Client Router) mode rada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
dadoremix preporucio si mi od mikrotika groove. Vidim da se moze nabaviti za 495kn pa nekako mislim da bi mi to bilo najbolje rješenje... Uzeo sam još jednu 2.4ghz 24dbi antenu i postavio ju na krov nebodera... Sad razmišljam da uzmem taj Groove i spojim ga direktno na antenu a da dobiva struju preko PoE. Budući da nemam iskustva s tim a vidim da se dobije i PoE injector u paketu pa me zanima da li bi to išlo otprilike ovako: Spojim struju u stanu na injector te injector sa mrežnim na ISP-ov router i dalje ide jedan (oko 12m) mrežni na krov u Groove. Groove bi mi služio kao AP za 3.5km udaljenu antenu gdje bi primao signal sa Airlive 5460 v2 ( za sada, dok se ne skupe pare za još jedan Groove). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Baš tako kako si opisao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Hvala na brzom odgovoru! Vidim da ima i jeftinije, za 396kn pa mi je to najbolje all in one rješenje! http://www.mikrotik-hrvatska.com/rou...-l3-p-527.html Čemu služe LED diodice za jačinu signala? To kad je u client modeu pa za naštimavanje? Edit: vidim da je ova cijena bez PDV-a ali opet mi je to jeftinije nego da kupujem 3 stvari posebno. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.02.2016. u 18:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
yep.. tako je.. a ovo za cijenom dobro gledaj.. to što si linkao 396kn je bez PDV-a ![]() naruči ti to u pro ping i mir OVAJ kao AP ili ako ide p2p link samo dovoljan i OVAJ mada ja sam za AP varijantu.. nikad neznaš što će kasnije bit.. a kad se kupuje nek se kupuje |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Čekaj, ovaj jeftiniji bez omni antene ne moze raditi kao AP? Jel to razlika Level 3 vs Level 4? Znaci ovaj jeftiniji moze raditi samo kao client ili...? Meni i treba AP koji ce biti na vrhu zgrade... Sorry na glupim pitanjima... Zadnje izmijenjeno od: Motorbreath. 27.02.2016. u 19:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
...još jedan mali savjet za na vrh zgrade ..postavi na sredinu krova ne previsoko tj. da što manje "vidi" okolnih zgrada tj. kuća a da ostane optička vidljivost prema toj kući na 3,5km pa će se i nivo smetnji okolnih korisnika wifi uređaja smanjiti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
hvala na savjetu, imam srece sto je centar grada iza zgrade a antena je usmjerena prema kuci na brdu gdje isto tako nije sve prekrcano signalima ... uglavnom vidjet cemo kad montiram groove ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.02.2016. u 21:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
point2point je znaci kao AP 1 na 1... druga strana može biti bilo koji drugi uređaj, tj ne moraju biti dva ista groovea? Da li se druga strana spaja kao client ili se mora odabrati bridge mode? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Uh sada sam u dilemi što više čitam , mislim da manje znam. Ono što mi treba je da zamjenim postojeći sustav koji se sastoji od dva airlive 5460 koji su u pogonu već 4-5 godina , pa bi išao na neko jednostavnije rješenje . Link između mene i druge kuće je cca 1 km optička vidljivost idealna jer ja sam malo na višljem području . Do sada je radilo ( mislim i sada radi )sa 3D korner antenama ručne izrade na jednoj i drugoj strani. Kako je već prošlo dosta godina internet postao jeftin i manje više svaka kuća ima wifi ruter mislim preći na 5 GHz. E sada ono što me buni što uzeti od opreme mikrotik, nešto od Ubiquit-a... Čitam ovdje na temi da je MikroTik SXT 5hnd jeftin uređaj i da postoji mogućnost ulaska kondezacije u njega s vremenom pa me zanima vaše iskustvo. Mislio sam uzeti za klijent stranu SXT "Lite-5" 5Ghz CPE , a na stranu AP RouterBOARD GrooveA 52HPn (malo će biti problem za antenu ali... ). Da li ako ima level 4 može biti i client mode ili je to samo u level 3 router OS? Razmišljam da probam kupiti ova dva grooveA pa ih spojiti na postojeće antene pa vidjeti kako će se ponašati jer podržava i 2,4 i 5 GHz , a danas sutra lako pređem na 5 GHz. Svaka sugestija je naravno dobrodošla , s tim da sam trenutno u učenju oko mikrotikovog OS jer se prvi put susrećem s njime. Potrošnja bi bila do 1000 kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
kupi ti 2x sxt lite 5 ghz i to ti je 900kn i to bude radilo life time za goove ti treba i 5ghz antena na 1km sa optičkom vidlivosti ovo bude radilo i preko 100 Mbit, ali LAN je 100 mbit tako da, to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Citiraj:
2x SXT Lite5 (oko 800 kuna), 100MBit LAN portovi. ili 2x SXT HG5. (oko 1400 kuna, dobijes gigabitne portove ako ti brzina mora biti preko 100 Mbita). ili 1x SXT Lite5 i 1x SXT HG5 (ako planiras point to multipoint u buducnosti - 1100 kuna). Mogao bi kemijati sa omnitikom ili slicno ali ovo je po meni puno elegantnije rjesenje, sve integrirano. Sto se tice Mikrotika, moje preporuke. Imam 2x RBSXTG2HnD (2.4GHz, posto imam drveca izmedju njih) i sve radi savrseno vec skoro godinu dana. Zadnje izmijenjeno od: Matta. 05.03.2016. u 08:41. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
1x SXT Lite5 i 1x SXT HG5 (ako planiras point to multipoint u buducnosti - 1100 kuna). Mislim da ce biti ovaj odabir . U budućnosti planiram na još jedno mjesto postaviti ....malo je razlika u stupnjevima od mene , optička vidljivost postoji ( mislim na drugu točku ) , ali zasad idem na ovo. Ako zapnem javim, za svoj novce sam već pribavio još samo da druga strana se financijski sredi. Koliko mogu dobiti za 2 rabljena Airlive 5460 ( mislim da su čak i V2 )? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
Ja sam uzeo Groove sa APom, jucer instalirao... 3.5 km udaljenost, upalile sve sve lampice od signala na Grooveu, Tx/Rx Signal Strength od -63 do -65 dBm... 2.4 ghz 24db x 2 antene s tim da je trenutno AP Airlive 5460 V2 koji salje internet od 4 mbita... Zna li netko zasto kad upalim 802.11 g/b mode dobijem samo 2.5mbita brzinu, a kad odaberem samo b mode dobijem punu brzinu na grooveu... Mislim da ce biti vrijeme da se zamijeni Airlive za jos jedan groove ali ovaj put jeftiniji sa licencom 3... Zadnje izmijenjeno od: Motorbreath. 05.03.2016. u 20:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
"Zna li netko zasto kad upalim 802.11 g/b mode dobijem samo 2.5mbita brzinu, a kad odaberem samo b mode dobijem punu brzinu na grooveu..." Zato jer se smanji domet kad snagu rasipaš na većoj širini , dakle sa "n" modom bi bilo još gori domet kad se koristi 40MHz. To se vidi na specifikacijama uređaja kod osjetljivosti prijemnika kao npr. ovo od TL-WA 5210G gdje za punu brzinu "g" moda treba -76dBm a za "b" mod -90dBm "802.11g 54M: -76dBm 48M: -78dBm 36M: -82dBm 12M: -91dBm 9M:-92dBm 802.11b 11M:-90dBm 5.5M:-92dBm 1M:-98dBm" |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Navedene podatke sam naveo samo da se vidi razlika između modulacija "b" , "g" i "n" radi širine koju koriste. Podaci osjetljivosti prijema kod wifi uređaja se razlikuju od tvornički navedenih specifikacija od primjerka do primjerka i često odstupaju i preko 10dBm a i pokazivači nivoa signala dosta lažu za razliku od profesionalnih analizatora tako da tih -65dBm koje si očitao-naveo samo vizualno kod usmjeravanja antene uzimaj u obzir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
5460 je bio odličan uređaj za svoje vrijeme. Vidi postavke u Groove-u, mora biti obični 802.11g i sve na najjednostavnije, da bude kompatibilno sa 5460. Širina kanala 20MHz, ne korištenje 2 kanala itd. Jer Groove podrazumijeva korištenje 802.11n a "b" mode je ostao zbog kompatibilnosti sa (pra)starom generacijom, prvom. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|