Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2016., 23:44   #1
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp

drz_nedaj's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Riknuo RAM?

Pozdrav!
U zadnjih par dana me nešto zeza komp. Koristim ga već 4 godine i do sada nisam imao nikakvih problema s njim.
Kada upalim komp u 90 posto slucajeva mi ga nece bootat nego se konstantno resetira i na maticnoj mi svijetli crveno gumb za reset, gasenje/paljenje i clr cmos.
U 10 posto slucajeva ako se upali nakon nekog vremena mi se opet resetira.
Prvo sam msilio da zeza baterija na matičnoj, ali nakon što sam je zamjenio opet ista stvar. Poslije sam resetirao cmos, ali nije pomoglo.
Posumnjo sam na RAM-e i kada sam izvadio jedan keks sve je radilo bez problema, vratim taj ram nazad, opet radi. Nakon nekog vremena opet reset.
Probao sam izvadit oba rama i staviti samo onaj za kojeg sumnjam da je riknuo, promjenio sve utore i nekad se pali, nekada ne.
Stavim samo drugi ram, radi u svim utorima bez problema. Opet ih stavim zajedno ali ništa.
Sada me zanima kako je moguće da taj "neispravni" ram malo radi, malo ne? i dali je to stvarno znak da je riknio..
Konfiguracija mi je pod moj komp. Znači kupljena priej jedno 4 godine i sve do sada radila bez ikakvih problema.
Hvala
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2016., 00:18   #2
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Skini memtest86 (ima pripremljena verzija za USB), u BIOSU naštimaj da diže prvo s tog USB, pusti da vrti par sati baš u tim utorima di radi problem
http://www.memtest.org/

Ako sve prođe ok s memorijom vrlo vjerojatno nije do nje, već do matične (riknuo ram utor) ili rjeđe CPU (kontroler)

Ako ne prođe prošetaj malo memoriju po ta druga dva slota ilil pločicu po pločicu pa onda opet memtest

Također nije zgorega pogledat da nije koji pin savinut u CPU socketu (kontakt između CPU i matične zayebava) - ali ako u ove 4 godine nisi dira procesor - čisto sumnjam da je do toga

Bilo bi najlakše da s nekim drugim kompom isprobaš barem RAM

U zadnjim par puta sam ima indentičan problem na drugom procu/matičnoj - ostavljen korisniku RAM samo da radi u jednom slotu i tako radi već par miseci (u mene oba njegova sticka uredno radila)

U drugom slučaju problemi počeli u Windows 10 (nakon par miseci), vraćeno na 7-icu i već par miseci nema problema (ovdi je ploča 99% uredno prolazila POST ali je štekalo i smrzavalo u Winsima)

Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.02.2016., 00:45   #3
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp

drz_nedaj's Avatar

Skinuo sam memtest86, ubacim oba rama i pokrenem ga. Izbaci mi grešku na početku odma.. reko super jedan ne radi.. Izvadim jedan da ostane samo jedan.. testiram ga na svim utorima i ne izbacuje grešku. Izvadim taj, ubacim drugi, ubacim ga u dva utora, nece se upalit komp, cuju se 4 beepa i resetira se.. Probam sa ostala dva utora nekad prodje test bez problema, nekad izbaci gresku. koji k?
Staro 15.02.2016., 02:14   #4
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Ili ćeš taj 1 keks morat testirat u nekoga, a dok nađeš tuđu konfu drži na tom drugom koji radi u svakom utoru, ili nosi na reklamaciju ako je još ima.

Ako su kupljeni u dućanu kao kit (2x4Gb) morat ćeš im nosit oba keksa -.-

Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 16:18   #5
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp

drz_nedaj's Avatar

Testiro sam ih, rade xD
neam pojma sta je. Ostavit cu ih sad ako opet bude zezalo nosim ih kod nekog prijatelja da ih testiramo u drugom kompu..
Hvala na pomoći!
Staro 16.02.2016., 08:48   #6
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Počisti malo te utore od rama sa štapićem za uši.
Staro 18.02.2016., 02:47   #7
osspaljeni
Silence
Moj komp

osspaljeni's Avatar

Datum registracije: Jul 2011
Citiraj:
Autor drz_nedaj Pregled postova
Sada me zanima kako je moguće da taj "neispravni" ram malo radi, malo ne? i dali je to stvarno znak da je riknio..
Ovo da malo radi malo ne te netreba čuditi, događa se.
Provuci memtest na sticku na koji sumnjaš pa vidi rezultat.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno