Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.11.2016., 13:38   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
traženje električnih vodova po kući

mali help bi mi trebao, tj savjeti.

zamolio me frend da mu malo pomognem oko struje u stanu, naime živi sam, kuća je od dide, i nema nikakvu dokumentaciju oko struje i instalacija.

u hodniku od kuće je veliki panel sa osiguračima koji nisu označeni, samo ih je milijun.

u stanu di je on manjeviše sve radi, osim par zidnih lampi, i struje jednostavno nema na niti jednom izvodu, jedina razvodna kutija koja ima veze s njima ima previše kabela, 2 zidne lampe su i 1 prekidač - a u kutiji ima 10 kabela (ali su svi spojeni međusobno, po 5 zajedno).

ja imam probirku i multimetar, ali nemam magičnu kuglu da lociram šta kamo ide i kamo to odlazi na razvodnu ploču, da bi znalli koji osigurač treba stavit kamo.

ista stvar je za antenski sustav, u stan dolaze coax kabeli sa vertikale, ali neznamo na koji da spojimo antenu na tavanu, jer ih izlazi gore jedno 10. provukli bi i lan kabel jer je gore i AP.

koji instrument bi mi trebao za ovo? mi je dosta tonska sonda, tj zuja? ako da - ima li neka dobra duša koja bi mi ju posudila? ima neki DIY način za napravit zuju jeftino? spojit na kabel neki FM transmitter i ić s portabl radijićem okolo?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 14:20   #2
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Rađe nazovi stručnjaka tj. električara, nekoga s iskustvom da ti to pogledati i napravi što želiš.
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2016., 14:28   #3
Getriba94
Premium
Moj komp

Getriba94's Avatar

Datum registracije: Jun 2016
iskljucis struju , uzmes 20 metri neke zice i testiraj od razvodne do lampi preko multimetra
Getriba94 je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 14:30   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Postoji uređajčić pomoću kojeg se lako nađu žice u zidovima. Svojevremeno je u Lidlu na akciji bio laserski metar sa takvom mogučnošću. Poznanik koji se bavi elektrikom ima nešto što izgleda kao malo deblja kemijska olovka. Kad nađe kabel, vrh joj zasvijetli.
http://builddailys.com/hr/pages/1647545
http://builddailys.com/hr/pages/1643098
Staro 22.11.2016., 14:35   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Manje - više su ti sve rekli, slično napraviš i za antenski sustav.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 15:01   #6
jp_rv
Premium

savjeti su OK ali ipak bih to htio odradit ja. električar (osim šta neće doć za ovakvu glupost, izgubit će par sati samo da skuži koji je izvod, a nema ništa za popraviti) bi to svoje i naplatio poprilično, a frendu se ne daju pare.

ne trebam(o) traziti trasu kabela kroz zidove, nego skuzit koji od onih kabela koji nam trebaju - gdje je njihov drugi kraj. zato mi je na pamet pala zuja, spojim generator u stanu, a sondom idem po razvodnom ormariću dok mi ne zapišti izlaz. isto i za coaxe. samo šta nemam zuju.

pitat cu malo naokolo dal netko ima zuju za posudit...

i da, ovo bi radio "na mrtvo". ugasit struju pa ić kopat.
ps - zašto probirka pokazuje napon čim taknem ono bijelo od osigurača (ne sam osigurač, nego onu keramičku glavu koja je oko njega:

jel to feature?

ps ovu desnu probirku imam:

i običan multimetar...
Staro 22.11.2016., 15:11   #7
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ima netko preporuku za uređaj za traženje el.vodova? U stanu su majstori fušarili pa žice idu svakako. Onaj iz lidla je koma, ne ispijeva ništa naći.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 15:18   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako te zanima koji kabel kamo ide, sve što ti treba je probirka i vrijeme. Odšarafi jedan osigurač i zabadaj probirku u utičnice, pali/gasi svjetla i uređaje. Ako nema napona ili ne radi, znači da si prekinuo strujni krug tj. da je izvađeni osigurač zadužen baš za to mjerno mjesto.

Napona ne bi trebalo biti na keramici osigurača ako ništa drugo onda zbog toga što je keramika izolator koji ne provodi napon. Međutim, kao što se vidi na slici, na svakoj glavi osigurača imaš rupicu. To je rupica u koju stavljaš probirku da vidiš je li osigurač ispravan ili je riknuo.

Idealno bi bilo promijeniti cijelu tu ploču i staviti FIDicu i automatske osigurače, ali to košta.
Staro 22.11.2016., 15:24   #9
jp_rv
Premium

problem je šta tamo gdje bi struje trebalo biti - je nema. lampe su tamo, ali nema struje. i treba sad locirati gdje je na ormaru to spojeno. ja sam probao sve osigurače, i svi rade. tj nisu riknuti. možda je negdje nekakva caka da nešto drugo negdje mora biti upaljeno, ali to nismo skužili. zato mi se ideja zuje sviđa - ali ju nemam.

ps - znam za rupicu, ali sondica mi pokazuje napon čim taknem keramiku, i lagano drma kad takneš rukom. da nije zbog ove predivne vlage od 95%, da zbog toga "probija"?

jes, novi ormar košta. nije na frendu da to radi, jer bi onda trebalo za cijelu kuću. a on je u samo 1 od stanova, i samo bi htio da mu rade zidne lampe :P (ok, i da nađemo coax kabel jer sad mu visi s krova).
Staro 22.11.2016., 15:28   #10
Getriba94
Premium
Moj komp

Getriba94's Avatar

Ja mu vec napiso najlaksu metodu al nece cut

Sent from my Xperia Z3
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2016., 15:35   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@jp_rv
Nije dobro šta ti probirka svjetli na keramici, mada to gofance zna svijetliti već od nekog sitnog napona / potencijala.

Za početak, bilo bi dobro, skini ona tri veća osigurača prije mjerila, vrati se ovamo i obriši / odmasti (može kakva krpa namočena alkoholom) ovu kutiju sa osiguračima i kape osigurača, posli vratiš ona tri osigurača.

Za napraviti skicu šta di ide imaš pozitivnu ili negativnu logiku, skineš jedan osigurač i tražiš di je "nestalo" struje.

Za onaj biser oko zidnih lampi treba malo detekcije po kutijama, grlima i prekidaču ...

E da, čini mi se, tako izgleda na slici, promjeni uloške osigurača ako je koji krpan.
Naravno da sa vlagom od 95% može biti veselja / drmanja ...
Staro 22.11.2016., 16:02   #12
Getriba94
Premium
Moj komp

Getriba94's Avatar

Ne pomaze puno osigurace vadit i metat jer ni sada nema struje na izvodima

skinete lampe da dodete do golih zica (faza,nula,zemlja)
primis multimetrom (pištalica ili samo 2K mjerenje otpora) jedan kraj kod lampe , a drugi kraj u razvodnoj kutiji , posto ti multimetar nema raspon pipalica dovoljan provuces obicnu zicu nebitne debljine od razvodne do multimetra i mjeris otpor (jednostavno si zatvorio strujni krug preko multimetra)

tako ces zakljucit koja je faza , nula i zemlja od tocno te lampe bez straha od struje

kad se to označi dalje je lakse se snalazit , al su muke ak je neki fušer to radio prije ko zna kolko vremena , zna biti zbunjujuce
Staro 22.11.2016., 18:06   #13
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor Getriba94 Pregled postova
Ne pomaze puno osigurace vadit i metat jer ni sada nema struje na izvodima

skinete lampe da dodete do golih zica (faza,nula,zemlja)
primis multimetrom (pištalica ili samo 2K mjerenje otpora) jedan kraj kod lampe , a drugi kraj u razvodnoj kutiji , posto ti multimetar nema raspon pipalica dovoljan provuces obicnu zicu nebitne debljine od razvodne do multimetra i mjeris otpor (jednostavno si zatvorio strujni krug preko multimetra)

tako ces zakljucit koja je faza , nula i zemlja od tocno te lampe bez straha od struje

kad se to označi dalje je lakse se snalazit , al su muke ak je neki fušer to radio prije ko zna kolko vremena , zna biti zbunjujuce
viido sam ti post prije ali nisam skuzio sta si htio rec.
da, mogu 1 kabelom produzit zicu od multimera, pa nek mi pišti kad taknem pravu žicu.
ćemo se poigrat ove dane s time.
ja bi radije zujuuuu
Staro 22.11.2016., 19:19   #14
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Samo nemoj zasvjetlit, a ostalo je lako
Staro 22.11.2016., 19:29   #15
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
@jp_rv

Ajd ti za svaki slucaj prvo cimaj @Ag008 jel ima kakvu dojavu za popust pa si kupi ovo:

Onda mozemo dalje mrdati oko struje...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2016., 20:01   #16
jp_rv
Premium

hahaha, ma spustio bi im on cijenu u ducanu i mimo popusta
Staro 25.11.2016., 09:49   #17
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Bez uvrede ali ja se ježim na izjave tipa ja ću ugasit struju i kopat. Radim to svaki dan i strah me za one koji nisu upućeni u tematiku. Nije stamota ne znati. Ponavljam,NHF ali ja te molim da to ne radiš sam bez predznanja koje po mom mišljenju nemaš ili pak nije dovoljno.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno