Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.10.2015., 12:20   #1
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
(riješeno) Realtek ALC892 driver (Asus Z97i-Plus)

Dakle ukratko radi se Realtek ALC892 audio čipu na Asus Z97i-Plus ploči, na kojoj koristim klasičan 5.1 zvuk na stražnjim šarenim 3.5" jack konektorima, dok na front panelu koristim 3.5" jack za sluške. Znači pričamo o analognim signalima.

Da si olakšam prebacivanje zvuka sa rear na front konektore (sa zvučnika na sluške), krenuo sam u potragu za nekakvom keybinding/hotkey switcher aplikacijom/skriptom tj. nečime što bi mi otklonilo potrebu za stalnim isključivanjem sluški iz konektora (šteta konektora na Sennheiseru ).

Ovaj Realtekov ALC892 čip koristi one svoje Realtek audio manager drivere i tu nastaju problemi.

Ovaj driver zadržava ekskluzivno pravo na prebacivanje između front i rear konektora (zvučnika i sluški) tj. dok god je instaliran Realtekov driver (probano više verzija, starijih i novijih), ne postoji mogućnost odabira između sluški i zvučnika u Playback devices tj. ne vidi zaseban analogni stream za sluške:

Bolje rečeno, spaja dva "zelena" stream u jedan (slika iznad), te samo Realtekov audio manager vidi razliku u streamovima (slika ispod):
Btw nijedna od ovih Realtek opcija/kvačica ne može vratiti stream za sluške unutar Playback Devices, dok god je Realtek Sound Manager instaliran.

Nažalost za postavljanje keybindanja tj. hotkeyeve (za jednostavno prebacivanje između front i rear zvuka), potrebno je da ih aplikacije za bindanje (AudioSwitcher, Hotkeyz itd.) vidi kao dva različita streama unutar Playback devices.

Ovo mogu dobiti tako da deinstaliram Realtekove drivere, te koristim standardne Win7 sound drivere, ALI ... onda gubim 5.1 zvuk tj. imam samo Stereo. Reklo bi se - tako blizu, a tako daleko

Za script aplikacije poput AutoIt je također potrebno da ih se vidi u Playback Devices kao dva različita audio streama, tako da ni ovo ne pomaže.

Stvarno nije baš najpraktičnije svaki put ići u Realtek options i prebacivati ručno

Da li se netko susreo sa ovim trivijalnim paradoksom i ima li tu nekakvog lijeka (osim kupovine nove eksterne zvučne ili digitalnog receivera sa optičkom konekcijom i pripadajućim setom zvučnika ) ?

Tnx

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 20.10.2015. u 12:52.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2015., 18:16   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sa AutoIT - om možda to možeš napraviti samo ne preko direktnog odabira x-device nego na stari način da simuliraš / loviš klikanje po tom njihovom menageru ...
Vidi ovu opciju "Separate all input jacks as independed input devices", mada tu spominje ulazne konektore možda "usput" razdvoji i izlazne ?!.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.10.2015., 19:15   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sa AutoIT - om možda to možeš napraviti samo ne preko direktnog odabira x-device nego na stari način da simuliraš / loviš klikanje po tom njihovom menageru ...
Aha, znači ne gine mi onaj stari zdravoseljački WYSIWYG način

Poigrati ću se s tim koordinatama i naredbama kada uhvatim vremena, pa valjda uspijem nešto i naštrikati

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vidi ovu opciju "Separate all input jacks as independed input devices", mada tu spominje ulazne konektore možda "usput" razdvoji i izlazne ?!.
Što je najsmješnije, ta opcija razdvaja dva input streama, front i rear Microphone Input (Recording Devices), a istu stvar za Output Devices, su ovi u Realteku očito zaboravili ubaciti - amateri

Tnx u svakom slučaju
Staro 20.10.2015., 19:41   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nema frke, ajd malo ćeš ponoviti štrikanje
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 20.10.2015., 20:01   #5
Blue Spirit
Premium
Moj komp

Blue Spirit's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Kad se vec " igras " sa zvucnom probaj ovo

/connect 185.107.96.125:28990

server rcon: oldschool

COD2 PCekspert ekipa https://discord.com/invite/zZ4PeqVpBv
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2015., 20:55   #6
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Probao.

Ista stvar kao i sa vulgaris Win7 driverima - vidi oba streama (Speakers i Headphones), ali nema 5.1 opcije, a isklikao sam sve kaj sam mogao i nemogao

U biti ovo su Win7 driveri sa dodatkom onih filtera i điđa miđa.

Za ovo je Realtek kriv tj. nešto su smrdali i nedaju živit poštenom narodu

Tnx svejedno

Btw pronašao sam di je skriven taj dodatni Stream na ovim mojim Asus-Realtek driverima - pod Recording Devices je Hidden i Disable-an, a kada ga uključim i pokušam proslijediti na neki od izlaza, samo dobijem distorziju ili isti duplicirani stereo tj. nemogu ga integrirati kao 5.1 u neki od postojećih streamova:

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 20.10.2015. u 21:08.
Staro 20.10.2015., 21:09   #7
Blue Spirit
Premium
Moj komp

Blue Spirit's Avatar

Da da probas DIY 3.5 audio spliter ?

Mislim da bi te materijal kostao max 30 kn

Chipoteka , Vukovarska 269 e

Kronos , Tratinska 20

http://www.instructables.com/id/How-...-diy/?ALLSTEPS

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 20.10.2015. u 21:28.
Staro 20.10.2015., 21:55   #8
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Ovo na slici je switch za stereo koliko vidim tj. jedan ulaz i dva izlaza, a u mojem slučaju bi trebalo 3 ulaza (5.1) i 4 izlaza (5.1 + sluške).

Ukoliko ne uspijem sa AutoIT programčićem složiti, onda mi jedino preostaje ovaj switch ili nekakva eksterna zvučna sa DAC-om (npr. ovo ili ovo).

Vjerojatno ću tako i ići od najjeftinijeg prema skupljem rješenju, dok ne riješim.

Tnx
Staro 20.10.2015., 22:20   #9
Blue Spirit
Premium
Moj komp

Blue Spirit's Avatar

Dal bi ovako radilo ???

Pin-as u taskbar

odaberes slusalice ili 5.1

isto tako i na prekidacu ...

Zadnje izmijenjeno od: Blue Spirit. 21.10.2015. u 00:49.
Staro 21.10.2015., 10:09   #10
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor Blue Spirit Pregled postova
Dal bi ovako radilo ???

Pin-as u taskbar

odaberes slusalice ili 5.1

http://i.imgur.com/4GiSC7o.png

isto tako i na prekidacu ...

http://i.imgur.com/Kfhs5lz.png
Naravno da bi radilo

Tako radi i sada kada odem u Realtek options - što bih htio izbjeći jer nije baš najpraktičnije svaki put to otvarati i mijenjati postavke (svaki dan po par puta), kada želim prebaciti sa zvučnika na sluške.

Idealno bi bilo za igre npr. da se može odabrati u postavkama da automatski pri pokretanju (odlaskom u fullscreen) prebaci na odabrani Device (sluške u mom slučaju), ali nažalost nisam takve sreće

Trenutno možda najjednostavniji način mi je nekako se prebaciti na digitalni izlaz (jer njega vidi u Playback Devices), te na njega preko DAC-a spojiti sluške.

Na ovaj način bi mi radili Hotkey shortcuti, pa sa npr. Ctrl+1 tj. Ctrl+2 mogu prebacivati između zvučnika i sluški.

Uglavnom, kako bi riješio dvije muhe jednim udarcem (kvalitetniji zvuk od integriranog, plus jednostavnije prebacivanje) naručena je ova bebica za sluške, jer je napisano puno lipih stvari o njoj, a dok ne stigne (from Čajna) ... ću da se igram sa AutoIT-om

U svakom slučaju tnx na svim savjetima
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.10.2015., 09:31   #11
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
sad ako sam dobro shvatio imaš situaciju kao i ja ili prilično sličnu.

kod mene sa mbo idu dva kabela - stereo iz zelenog jacka na stereo amp i coax sa spdif-a na logi z5500.

u početku dok sam skužio da svaki put moram ustat iz kreveta ako želim gledat neki film u surroundu i promijeniti source, a cijeli komp (media centar) kontroliram preko ms daljinca, vrlo brzo sam počeo tražiti rješenje

u autohotkeyu sam iskopao skriptu koja će "vrtit" playback sourceve, a u biti svi su mi dizejblani osim stereo izlaza i spdif-a tako da se u biti ponaša kao switch, a u eventghostu sam mu rekao da emulira kombinaciju tipki kada stisnem neki gumb na daljincu koji ne koristim, u ovom slučaju crveni gumb od onih ttx tipki i to će aktivirati skriptu gore.

nisam baš za 15min surfanja došao do ovog rješenja, ali imam ga već godinama i bulletproof je.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2015., 10:15   #12
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Ne znam zašto mi je ovo palo na pamet, kada sam vidio tvoje rješenje

Super rješenje ... mislim da imam nekakav daljinac laying around ću da probam kada stigne DigitalAC

Tnx
Staro 22.10.2015., 11:31   #13
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

nemaš frke, ako trebaš source fajle i tako to javi se na pm

isto tako ako saznam da je netko ovo iskoristio, a nije prijavio ima promijeniti taj post u donationware!!!
Staro 29.10.2015., 15:13   #14
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Stigao DAC

Spojen na komp (Toslink), plus spojen ovaj kinezić:
Pokrenuta Audio Switcher aplikacija, pa se sada prebacuje između spikera i optike sa Ctrl+1/2, a ista je kombinacija i preko daljinca.

Zvuk (24-bit, 96kHz) na ovim "open" Sennheiser HD518 sluškama je, usudio bih se reći, barem 50% (ako ne i 100%) bolji od integriranog Realtek ALC892 front panel izlaza. Ukratko, shvatio sam da u ovoj kombinaciji i uz ove sluške postoje i srednji i visoki tonovi odlične kvalitete

Btw, ako je itko u potrazi za jeftinijim DAC/Amp-om, ovaj S.M.S.L. (SD-793II) je (začuđujuće) iznimno dobro napravljen za jednog kineza, ima snage na bacanje za ovih 50 ohma na 518-icama (na 50% je već preglasno) ... i stigao je za 9 dana - topla preporuka.

Case closed

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 29.10.2015. u 15:18.
Staro 29.10.2015., 15:33   #15
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

drago mi je da ti je uspjelo na svim frontama
Oglasni prostor
Oglas

Oglas