|
![]() |
#1 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
TP-Link AP Wi-Fi problem
Bok Imam jedan problem sa TP-Link TL-WA701ND APom. Naime u kuci T-comov router Thomson TG782i nema dovoljno snage da prosljedi Wi-Fi signla u svim sobama u kuci sa 4 etaze podrum/prizemlje/kat/potkrovlje i pokusavam dodati ovaj AP negdje u potkrovlju da pokrije/prosiri signal na sve sobe. Odem normalno u AP konzolu, stavim ga u "Repeater(Range Extender)" mode, odskeniram mrezu, nadje je normalno, stavim mu da se spoji na mrezu routera i stavim taj isti password za merezu i to naizgled sve bude postelano OK. AP je stavljen na fixnu IP adresu. Odem gore u potkrovlje u jednu sobu gdje je sigal Routera inace preslab (0-1 crtica na mobitelu/laptopu) i sad je tamo signal full (ocito vidi AP) ali kad pokusam pristupiti mrezi nakon ukucavanja passworda mreza mi se izgubi/nestane i tako u krug malo je ima malo nema i na kraju se mobitel pokusa spojiti na router umjesto AP? Probao sam paliti WPS (neki od testiranih mobitela to preporucaju nakon nekoliko pokusaja) na APu ali posto nema nikakvu lampicu dali je WPS upaljen/ugasen malo je blesavo ali krajni rezulta tje isti. Ono sto sam primjetio je da AP gasi/pali WI-Fi lampicu kad je gore u potkrovlju i cini mi se da tada bas nestane mreza (probao sam sa 3 mobitela) dok kad je AP dolej kod routera onda lampica gori 99% vremena (pvremeno blinkne na djelic sekunde lai nista strasno kao kad je gore u potkrovlju). Ima li neko ideju u cemu bi mogo biti problem? Postoji li neki nacin da AP ima drugacije ime Wi-Fi mreze od Routera pa da se mobiteli nemogu prebacivati s jednog na drugi signal i tako sve pobrkati? Hvala
![]() |
#2 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Jesi probao mijenjat kanal od wifija na ap-u? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Freelancer
|
![]() |
#5 |
|
Bitno je samo da se ne preklapaju. Na ruteru recimo postavi na 1, a na ap-u na 8. Tako da ne ometaju jedan drugog. @syss - bas sam sad sa njim poskeniro i gledao koliko mjesa treba da se kanali ne preklapaju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Freelancer
|
Hmm ali ja nevidim nigje channel u APu ? Od settingsa koje vidim imam sama "Channel Width:" i to Automatic, 20MHz i 40Mhz ? U statistici APa vidim da pise Channel1 ali nevidim nigdje opciju za to promjenit osim ako to nije opcija " DTIM Interval:" ? BTW u settingsima T-com preporuca da Router bude uvijek na Automatic (umjesto kanal po izboru) pa ce se u nekom trenutku svejedno preklopit - ne ?
![]() |
#7 |
|
DTIM Interval nije. To je nesto sasvim drugo. Mora biti bas"channel" opcija, a koliko vidim trebala bi se nalazit pod wireless settings. Preklopit ce se, ali je bolje izbjec to ako mozes. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Freelancer
|
Pregledao sam i u Repeate rmodu nemoze mjenjati kanale. U AP modu moze.
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
ja bih probao na router fiksirati ch 6, a na ap ch1. klijente isto tako fiksiraš,one koji se spajaju na router ch6, one koji na ap ch1. ili obratno, bitno je da se kanali ne preklapaju. ako ap radi u repeater modu nećeš moći mijenjati kanale, tj. morat će biti isti kanal kao na routeru, makar to ovisi od samog uređaja (imam us robotics repeater/extender/ap kod kojeg je izbor kanala dozvoljen samo u extender ili ap modu). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Freelancer
|
Citiraj:
U biti nekoako me svrbi da je mozda AP u banani (gubi signal/oscilira prelako/brzo) a nemam drugi da to provjerim ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Dakle, vratiti se na početak priče, sa laptopom i inSSIDer - om ili NetStumbler - om skenirati wifi band na x lokacija u kući, sa ugašenim i upaljenim glavnim routerom, ap neka je ugašen, nađeš kanal na kojem nema susjeda ili je njihov signal minimalan, preferiraš 1 ili 6 ili 11 kanal. Otkriveni kanal postaviš fiksno u glavnim routeru, a pošto ap u Repeater /Range Extender modu logično da je na istom kanalu. E sad, gdje postaviti ap ? Odgovor bi bio "negdje između" glavnog routera i potencijalnih klijenata, s tim da je "problem" pokrivanja više etaža sa jednim odnosno dva uređaja. Kod tebe je 4 etaze podrum/prizemlje/kat/potkrovlje, prilično "široko" a time i zeznuto. Da sad ne pišem, potraži info u x susjednih tema u kojima smo govorili o tome. Vezano za sami ap, vidi jeli se pregrijava i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
u ruteru i ap/ripiteru podesiti wless samo na G standard (ne na automatic ili abg), wless rate na 54 (ne na auto). zašto: TG782i ionako nema N standard wless, svi prijenosnici, tableti, mobiteli su ionako G ili više, a izbjeći ćeš emitiranje u A i B standardu. Zadnje izmijenjeno od: lobo64. 17.09.2014. u 13:36. Razlog: dodavanje |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Freelancer
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Hvala svima
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
1 - normalna stvar da je ap na fiksnoj ip adresi van DHCP Pool - a i ostalim postavkama po zanatu 2 - puno pametnije / učinkovitije bi bilo doći Lan kabelom do ap - a, tada ga podešavaš u klasični ap mod i obično imaš bolji bandwith, tada se postavlja na različite kanale (router - 1, ap - 6) 3 - zamjeni antenu na ap - u onom od 8 - 10 dBi 4 - u susjednoj temi se govorilo o modifikaciji antene(a) na TG782 ili njegov wireless izbacit iz kombinacije sa još jednim ap - om |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Sad mi je palo na pamet, dodatno na gornju listu: 5 - nisi naveo koju verziju imaš, vidi na supportu po hw verziji jel ima noviji fw, http://www.tp-link.com/lk/products/d...L-WA701ND#down mada po svemu navedenom ap se trenutno nalazi na mjestu gdje očito puca link prema glavnom routeru |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Freelancer
|
Firmware Version: 3.13.12 Build 120605 Rel.39102n Hardware Version: WA701ND v2 00000000 U biti cini se da sam rjesio problem (barem za sada dok je vrijeme suncano ![]() Sto se tice kabela nazalost nema ih nigdje po kuci osim u ovoj sobi u prizemlju (inace bi stavio AP bas u AP mode iza te zice). Probao sa ugasiti Wi-Fi na Tomsonu i staviti AP da salje Wi-Fi ali signal nije nista bolji/jaci nego od samog Tomsona premda je Antena na TP_Linku duplo veca (ocito samo esteski dio dok je unutra pojacalo isto/slicno) ![]()
![]() |
#21 |
Moderator
|
Na supportu ima novijih fw, ta šta je imaš je iz 2012 god. http://www.tp-link.com/lk/support/do...rsion=V2#tbl_j Vidiš kako pozicija ap - a igra veliku ulogu, signal strenght na 55-65% obećava dobar link. U vezi dobrih / loših antena smo obrađivali x puta pa potraži, sa ispravnom antenom veće dobiti mora biti razlike, u konkretnom primjeru možda ne toliko u linku prema glavnom routeru ali mora biti u jačini i radijusu signala koji ap "daje" klijentima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
ako je kuća dužim djelom smjer istok-zapad tada položi antenice na ruteru i ap-u u horizontalu da vrh antenice pokazuje sjever ili jug. Lewis kaže "...Antena na TP_Linku duplo veca (ocito samo esteski dio dok je unutra pojacalo isto/slicno)" ....antena nema elektroniku ni pojačala unutar već samo metalne djelove određene dužine prema frekvenciji rada , a može se sastojati od više spojenih djelova što daje dodatno pojačanje signala ali su tada i duže. Ako te antenice stoje vertikalno tada najmanje zrače u smjeru vrha antenice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Freelancer
|
Malo dizem staru temo ali generlano ovaj problem i dalje nije 100% rjesen (neka radi nekad neradi na zadnjoj etazi) pa se sad gleda neko bolje (citaj skuplje) rjesenje. Sto mislite bi li ovaj Router rjesio te probleme s dometom ? http://us.dlink.com/products/connect...-wi-fi-router/ Hvala
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ono što sam primjetio kod tih tp-linkova je totalna nestabilnost kad im pukne nešto u glavi., nevezano za load, temperature, poziciju planeta i slično. Neće ti nijedan drugi router/ap/repeater puno pomoći sa dometom bez obzira koliko antena imao na sebi. Jednostavno ti je najbolje provući LAN kabel gore do tog tp-linka i stavit ga u AP mod i gotovo. Ako baš MORA bežično nabavi si negdje (ako još ima) 2 komada edimax ew-7228apn i složi sa njima duplu repeater kombinaciju. Bez obzira na duple gubitke u propusnosti, nećeš ništa osjetiti ako imaš klasičnu 4mbps brzinu od ht-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Freelancer
|
Zicom nemoze nikako, nema mogucnost da se to sve raskopav (previse betonskih zidova/plocica) a kad se gradilo nije se ostavilo kanalice za takve egzibicije. Za ovaj router pise da ima extra long domet pa bi svakako trebao dobaciti bolje nego sadasnji T-com router. Problem kod sadasnjeg routera i APa je isto taj i da da AP jednostanvo kao da dobije premalo singala tj. nekad bude pre slab i onda pretpostavljam da ga ni AP ne uhvati kako treba pa nema sta ni proslijedit ![]()
![]() |
#26 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
to sam ti rekao još prošle godine. da si odmah poslušao savjet sad nebi imao brigu o tome. ili da si bar sx763 stavio umjesto zadnjeg tcomovg thomson smeća........ |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
A da razmisliš o: - Lan kabelu u kanalici sa vanjske strane ? - Powerline varijanti ? - jesi zavidao bolju antenu na TG782i ? Šta kaže kolega potražiti EW-7228APn (ako gdje još ima) ili TL-WR743ND, treba utvrditi razlog pucanja veze, nebi prvi put bilo da problem počinje od wifi routera (TG782i). Obzirom da smo svašta pisali / kombinirali od otvaranja teme, napravi skicu prostora sa uređajima, kako stoje (usmjerenje) antena ... EDIT: Pogledaj ovu temu > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263024 Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.08.2015. u 15:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
Jos bolje ako nades http://www.edimax.com/au/produce_det..._id=1&pl2_id=2 Na njega sibnes dvije antene http://www.links.hr/?naziv=antena-tp...kl=053.512.281 Osobno imam takvu konfiguraciju i to radi odlicno, pokriva tri kata kuce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
ma za taj tp-link mogu gotovo garantirati da u 90% situacija nije problem u dometu između njega i routera niti da je problem u routeru. Ako ti financije nisu jako veliki problem onda poslušaj nikky-a i kupi si powerline komplet. u biti te isto negdje ispadne ko da kupuješ još 2 edimaxa. ako zarađuješ od toga svega (gosti) onda nas poslušaj i riješi si to jednom za sva vremena. EDIT: što se tiče savjeta od raula, tu je potencijalni problem u tome što klijenti na zadnjem katu nemogu zamijeniti svoju antenu za jaču (mobitel, tablet, bla bla) tako da je to isto potencijalni problem. Isto tako lokacija na kojoj raul ima opremu nije sigurno ista kao tvoja (dakle veće gušenje signala itd...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Freelancer
|
Nikky nista od opcija osim WiFi ne prolazi (nazalost jer ja sam ionako ljubitelj spajanja zicom gdje god se moze ![]() ![]() RAUL - budme pogledao, thx. The AC - i meni se cini da je router problem a ne AP u ovom slucaju, zato sma i razmisljao o onome monstrumu od D-Linka pa bi na Thompsonu iskljucio Wi-Fi i njega spojio sa ovim cudom i onda pokusao s anjegovih 6 antena pod raznim kutevima pokriti sve coskove kuce. Dali kod tih APov aima prolema sa brojem korisnika ? Znaci navecer kad se svi vrate u apartmane (nisu moji apartmani da nebude zabune ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|