|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Pitanjce u vezi RAM-a i overclockanje
Ovako, imam asusovu p4b533 plocu, mislim da je to 845e chipset. Ta ploca ima 533 Mhz fsb, ja mislim bar, tako pise na njihovom siteu. Originalno je racunalo imalo 512 mb rama, pc2100. Kasnije sam kupio od kingmaxa jos jedan modul od 512mb, ali ovaj je bio pc 3200. Sad imam priliku nabaviti jos jedan taj modul, pa sam mislio izbaciti stari i staviti dva, tako da su oba dva na vecoj frekvenciji. Igrao sam se u medjuvremenu sa overclockingom svog procesora (northwood p4 2.26 ghz). Uspio sam ga clocknuti na 2,6, medjutim vise ne ide. Hocu li dobiti ista na performansama ako sad nadodam taj jos jedan modul, tj. mogu li ga jos malo kloknuti, jer sam negdje citao da memorija moze biti bottleneck pri clockanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Mislim da ti je ploca bottleneck i da ti ram nije (toliki) problem.Da se razumijemo - rama nikada dosta ali bi ti mozda bilo bolje da kupis koju noviju plocu s 865 chipsetom jer ces imati dual chanell i tek ces tada realno vidjeti porast performansi. Najlakse ces ugrabiti koju abiticu ili epoxicu na hgspotovoj aukciji za gotovo nikakvu lovu! Ako ti je proc revizija B0 a ne C1 ili D1 mislima da mu je 2.6-2.8 krajnji takt! ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=7973 Inace, te aukcije, hoce li me tu preveslati? U cemu je stos? Ovo kosta 150 kn, ima jos 6 mj. jamstva. Ima 8x AGP (sad imam 4x), podrzava do 400mhz memoriju i socket 478 je. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Hej kako nisam prije vidio ovu temu! ![]() Kao što vidiš iz siga, ja također imam p4b533-x. Inače je ploča dobra overclockerica,stabilna i nisam imao problema sa njom.No,ona ne može ići preko 1.7 V za procesor,a ako imaš recimo P4 Nortwood 2.8 GHz (kao ja) možeš ga natjerati do 3.3 GHz na defaultnih 1.6V bez problema.Sad vidim da imaš Northwood 2.26 GHz mislim da bi ga mogao natjerati na 2.7 ili 2.8 GHz.Mislim da ti još jedan keks RAM-a neće pomoći u OC-anju,al možda bude ovo:kad overclockaš namjesti AGP/PCI frequency na 66/33 MHz tj. zaključaj njihovu brzinu.Overclockiranje RAM-a nije također problem i možeš slobodno uključiti DDR overvoltage (ja imam jedan keks Twin MOS i drugi Transcend).Overclockiran chipset neće isijavati puno topline,zapravo mlak je na dodir. Zalman 7000 nemoj kupovati jer ne stane na ploču,nažalost. Što se tiče AGP 4X sabirnice, ja sam svoju GF uključio na frendov P4 3.0 GHz Prescott sa 512 MB RAM-a i Asus P4P800-deluxe i imali smo skoro isti skor u 3D Marku.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
|
BTW P4B533-X ne podržava AGP 8X,maksimum je AGP 4X
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislio sam izbaciti jedan modul (onaj pc2100) i staviti jos jedan identicni kingmax. Ima li to smisla? Da li ovaj sporiji modul usporava kingmaxa? Probat cu ovo sa agp/pci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium moderator
|
Ja imam PC3200 oba modula,ak ti je jedan PC2100,a drugi PC3200-to te usporava
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
da, usporava i to dosta.....izbaci tog starog i stavi novog 3200! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Konkretno tu Epoxicu ti ne bih preporucio jer je to, ako se ne varam, jeftina izvedba 865 chipseta koji nema dual chanell tako da neces osjetiti neku promjenu.Gledao sam sada na aukciji i nisam nasao nista korisno ali svako malo se pojave Abit IS7 i Epox 4PDA ploce tako da ces sigurno uloviti koju kroz tjedan-dva! Upravo sam vidio ovo: http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=26725
Stupid is as stupid does Zadnje izmijenjeno od: Jerry. 22.10.2005. u 08:30. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Ploca je jako dobra i bogato opremljena.Ploca bi trebala ici do 260-280FSB-a a tebi ako neces mijenjati proc i vise nego dovoljno!Kasnije kupis jedan keks od 512MB i stavis ih u dual chanell i miran si jedno vrijeme.Ako ti je proc rev C1 ili D1 ici ce na nekih 3.2-3-6GHz na zrak bez beda! ![]() Moj izbor je - prvo ploca a onda ram! ![]()
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Hvala na pomoci. |
|
![]() |
![]() |
|
|