|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Koja klima?
Ubrzo nakon sto je zatoplilo skuzio sam da ce sljedeci komad hardwarea biti definitivno klima uredjaj. Posto nemam pojma o klimama, molim iskusne i rashladjene da mi pomognu u odabiru. Kojoj tvrtci da se obratim, koju marku klime da uzmem, kolko para je opce dovoljno za vrlo dobar (best buy) uredjaj + ugradnja? Hvala unaprijed...
Mobile 2500+ @ 200x12=2400MHz @1,7v Buffalo Value 3200 2x512MB (6-3-3-2.5, 2.6V) @ 400MHz Abit NF7-S rev. 2.0 + Zalman plavi Tagan 380W PSU Thermaltake Silent Boost cooler Albatron 6600GT + Zalman VF700-CU Seagate 120Gb SATA Midi Tower CHIEFTEC bx-01bbsl-w, srebrno Samsung SyncMaster 957MB Logitech MX500 Windows XP |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
a.k.a. LOPOV
Datum registracije: Feb 2005
|
Toshiba ti je najbolja. Al i dode dosta. Neki best buy bi ti bio Samsung ili LG
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
a kolki prostor misliš hladit? Meni cijeli stan (oko 100m kvadratnih, neznam točno) ohladi LG od 4 (i nešt sitno) Kw. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
Evo javi se ovima - garantirano dobri!!! I nisu preskupi! Frigo alati Beštaki 2, Adamovec, 10363 Belovar Tel: ++ 385 1 2042 936 Fax: ++ 385 1 2014 647 Mobile: ++ 385 98 403 510 Email: info@frigo-tools.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
ovak... veliju da su top dva proizvajalca: 1. Toshiba 2. Panasonic Osobno imam dva panasonica i prezadovoljan sam... ali... cijenom su papreniji... Samsung je isto tak ok i po meni best buy...
![]() |
#6 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
nekuzin se ni ja bas u klime ali kad san kupova doma u split zapantija san da je navodno dobro da klima ima nekakav inverter - to otprilike znaci da trosi onoliko struje (wati) koliko joj je potrebno, a da klime koje ga nemaju uvik trose jednako struje sada jesan li ja nesto krivo kuzija neka prosude ljudi koji se kuze malo vise u to
![]() |
![]() |
#7 | |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Citiraj:
![]() Klime su im iste ko i mobiteli... Strava... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
eto ja sam isto muku mučio s tim klimama u pm... serviseri kažu top toshiba (ali abnormalno skupa), net kaže toshiba, fujitsu i carrier. ja sam zeo 3.5 samsunga onu classic seriju za 2k ravno, malo muljanja i uzeo sa garancijom i montažom za jedan roštilj tak da sam dobro prošao što se tog tiče. klima je zakon i stvarno nemam neke žalbe. kaže frend (brijem da je frigo kor di dela) da nove samsung premium imaju vanjski kompresor apsolutno nečujan, ali toliko i koštaju. ova moja je isto jako tiha (montaža je bila "kroz zid", ali se nikaj u kuću ne čuje). turbo i sleep su odlične funkcije što se tiče tih dodataka... turbo fakat brzo rasladi prostor kad uđeš u paklenu kuću, a sleep u roku 6 sati ugasi klimu, a nakon prvog sata "olabavi" klimu za 1 stupanj od postavljenog, nakon 3 za 2 stupnja. inače zaboravi na sve ove bio-govno-ionizatore-plasma i to... marketing. jedino kaje dobro je inverter u klimi... fora je da ti kompresor ne radi stalno na full stroke-u, nego se dozira prema unutranjoj temperaturi. dobitak je višestruk - možeš uštedit 30-60% potrošnje struje (što kod reda 1.5kW koliko troši 3.5kW klima nije zanemarivo) i možeš se grijat dok je vani niža temp (priča se u srbiji da su natjerali toshibin inverter da grije prostor dok je vani fakin -15). bez invertera plafon vani je -5 negdje. eto ti ukratko... samo pitaj šta te zanima, surfo sam mjesec dana prije kupovine ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
imam doma 2 Toshibe, a kod dida imam samsunga nekog 3 godine star, toshibe su carske, pusu jako dobro hlade dosta velik prostor, na low su dosta tihe, imaju dual timer, on off, skupe su al hlade jako dobro. samsung, je fancy ima hrpu lampica i modova i slicnih picki materini, al ne hladi dobro, hladi sobu od nekih 5x2x3 m, i to radi jako lose, 2.5 kW je da napomenem, neznam kak bi opiso al nikad nije dosta hladna soba, turbo je ok al nemoze non stop tak bit jer je preglasna i ne kontorlira se, premasi svaku granicu i podhladi sobu, nikad na zelenu granu, a zrak mi je uvijek nekak prevlazan osjetim vlagu... Toshibe tako ljepo zrak urede da je to strasno, nikad nije prehladan, uvijek je umjereno suh a nikad presuh, tak mi je ljepo kad si upalim jednu odma ispred sobe i na 22*C nakeljim ![]()
![]() |
#10 |
Moderator
|
čuj to je bilo prije 3 godine + to je 2.5kw. ma ova ima i poseban mod odvlaživanja... stvarno je klima super. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Džabe si krečio!
|
Citiraj:
Imam u dnevnom boravku Samsungovu klimu, model i otale kenjarije ne znam, al klima izgeda odlično. Ljudi ni ne luže da je klima, budem sutra sliku skljio. Ima pun k nekuh filtera, a super je kad u stan uleti ekipa koja puši(u mojoj obitelji nitko ne puši, pa svi osjetimo) onda se još dva dana zadrši smrad. A ono upališ klimu i za pol sata zraak svješ ko u tropskim prašumama ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
dal je neko primjetio da letečih insekata nema kad klima radi? ocito im smeta sto klima ionizira zrak ili nest al ih nema ![]()
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Citiraj:
a po pitanju potrosnje, sve klime ti rade po principu toplinske pumpe, znaci one "pumpaju" toplinu iz mjesta A na mjesto B i za taj proces je potrebna izvjesna kolicina energije. kolicina energije puno vise ovisi o vanjskim faktorima (izolacija, kvadratura staklenih ploha, polozaj vanjske jedinice, vanjska temperatura,...) vec o vrsti kompresora. BTW postoji nacin grijanja pri niskim temperaturama, ali to je druga prica u kojoj vanjska jedinica prima/predaje toplinu vodi... ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Džabe si krečio!
|
![]() Evo to je to. Klima je jednom riječju zvjer, čak smo se i fino grijali. Sorry zbog loše slike. Znam da je bila kad smo je kupovali prije 3 god neki teški high-end, i da je bila najnovija i da sam si mogo golfa 2 zet za te pare ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Imam LG...Jet Cool. Da me ubijes ne znam koliko je kw.... mislim da je oko 2,5 ili je 3,5kw...nisam siguran... dosla me je ~4000kn al je zakon. ![]() Imam jos jednu takvu u dnevnom boravku. Nikakvih problema. Zimi grije bez problema (vanka je do -5, -6 bilo)...a ljeti je vani i preko 40°C (42-43°C)...al hladi li hladi ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Moderator
|
@choby... imaš modela sa inverterom i bez (za premium i standard ako se ne varam)... razlika u cijeni je skoro dupla, ali se dugoročno vjerovatno isplati. ma kupovao sam prek kuma, on je s tim klimama delao prije... uglavnom ovaj standard samsung 3.5kw je svuda 2k ravno... u pevecu je 2250, tak da nemoj tam uzet ![]() @slavo... ja ti sam pričam kaj sam s elitesecurity čital... toshiba i carrier s inverterom i vjerovatno imaju grijač kompresora ili šta već... uglavnom na -15 je delala stvar. ma kužim da ima više faktora nego sami kompresor, ali hebiga moj radi stalno na recimo 1.5kw, dok inverter ima range od 300w do 1.5kw... uštede energje u nekoj mjeri mora biti da ga hebeš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
naravno da postoji usteda, ali ne tolika koliko tvrdi marketing. to ti je u otprilike ovako: 10h x 500w=5000w (radi citav dan na 50% snage) 6h x 1000w=6000w (radi u intervalima na 100% snage) razlika postoji, a dali opravdava razliku u cijeni, odnosno koliko treba raditi da se isplati razlika u cijeni. po pitanju -15 u rezimu grijanja vanjska jedinica (ovisno o vrsti plina) biva ohladjena na -25/-35, dakle razlika u temperaturi je max 20 stupnjeva. zbog male razlike u temperaturi tesko(skupo) je dobit prihvatljivu kolicinu topline iz vana a da se pri tome ne potrosi previse struje iz mreze. uz mnoge klime u paketu dolaze malo opsirnija uputstva i cesto se mogu naci diagrami iskoristivosti ovisno o temperaturama. u tim materilalima ces vidjeti da koeficijent iskoristivosti 2,7(+-10%) vrijedi samo pri optimalnim temperaturama, nakon +5 jako pada (grijanje u mediteranskom pojasu) dakle ako pri -15 vise potrosis kw iz mreze nego ti klima isporuci topline gore ti je po novcanik nego da se grijes na kalorifer ili termicu. BTW ovo mi je najduzi post u zivotu, ali bilo mi je zao ne podjelit informacije ![]()
![]() |
#22 |
Moderator
|
svaka čast... čitao sam nekaj o toj iskoristivosti, mislim da i u mom manualu nekaj piše oko toga. ma u principu sam i ja na takva objašnjenja nailazio po netu... ovo s inverterom make sence jer je stvarno skoro duplo skuplji + evo neki dan ova vrućina opasna, nutra sam podesio na 25 i kompresor se stvarno rijetko kad palio, na 24 nešto ćešće... e daj mi reci koliko guta to čudo dok samo nutarnji vent dela? mislim ne onaj fan-mode, nego normalno klimatiziranje bez uključenog kompresora... zapravo ti je fan-mode, ne? ![]() ako ćemo o iskoristivnosti... termica guta 3.5kw, da se zagrije do max treba oko 2 dana gutanja prije navedene svote ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Hvala svima na pomoci, slobodno nastavite preporucati...pogotovo firme jer mi se ne da kopat po netu za telefonskim brojevima ![]() THX!
Mobile 2500+ @ 200x12=2400MHz @1,7v Buffalo Value 3200 2x512MB (6-3-3-2.5, 2.6V) @ 400MHz Abit NF7-S rev. 2.0 + Zalman plavi Tagan 380W PSU Thermaltake Silent Boost cooler Albatron 6600GT + Zalman VF700-CU Seagate 120Gb SATA Midi Tower CHIEFTEC bx-01bbsl-w, srebrno Samsung SyncMaster 957MB Logitech MX500 Windows XP |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Nemam sad volje metiljati o modelima jer ih ima previse, neki solidniji su spomenuti vec ovdje, neki nisu, no to nije vazno. Vazno je znati ( u slucaju da dolazi onboard sa klimom) kakav je ionizator. 1) Sa metalnom iglom Napusten i visoko opasan po ljudsko zdravlje !!! Osim negativnih iona stvaraju i ozon koji je u prostorima postaje dokazano smrtonosan za zdravlje ljudi, sto je znanstvena cinjenica. Metalne igle oksidacijom vrlo brzo pocinju biti opasni po zdravlje i vecina proizvodjaca ih odavno ne stavlja u klime ili u dedicirane ionizatore zraka. No, na trzistu ima jos solidan broj uredjaja koji za to ne mare previse, pa ih treba izbjegavati pod obavezno. 2) Sa Ugljikovim vlaknom (sa varijacijama filtera) Osim ako prozor iz kuce ne puca na Alpsku planinu, ovo je jedini nacin za zdravo stvaranje iona u kuci i zatvorenim prostorima. Zato ako prodavac ili proizvodjac ne daje jasan odgovor i potvrdu na koji nacin ugradjeni ionizator stvara negativne ione (za integrirane modele) pozdravite i njega i uredjaj. U tom slucaju kupiti samo klimu bez te integracije, ili (ako je dostupno) za one koji vec imaju a spadaju u losu kategoriju ionizatora, ne koristite tu opciju !!! Citam ovdje kako Ionizator nije vazan... ne samo da je vazan u gradu nego je vazniji od klime, klima cini ugodu tijelu i ponesto olaksava disni aparat (samo u umjerenom koristenju) no ionizator je neusporediv za ljudsko funkcioniranje. Okvirno ovisno o prostoru koncentracija istih : u kuci i stanu : 10/cm3 u gradu : 100/m3 u suma/priroda/,,, : 1000..50.000/m3 Sumski, morski (+ aerosol) zrak je upravo blagodatan zbog enormne kolicine negativnih iona koji tijelu cine cuda. Cijeli niz bolesti postaje nepostojeci kad organizam prima dovoljnu kolicinu negativnoh iona (Disne bolesti, srce, zivcani sustav, alergije...) Posebno je koristan za najmladji uzrast. Tako da u sustini samostalni ionizator je daleko bolja i korisnija investicija (za one sa ogranicenim buđetom) Ironija je da je glavni razlog zasto se uopce pocelo integrirati ionizator u klime bas da se neutralizira nezdravi efekt klime na disni aparat kad se koristi neumjereno (bronhi i sinusi) Danas na prvom mjestu uz opisane razloge samostalni ionizatori se bas navode za neutralizaciju (AC )klime u prostoru Sustina je ta da se ne uzima klima sa kvazi ionizatorom koji ne daje jasno na znanje na koji nacin stvara ione. Poneki modeli takodjer imaju i atest zavoda za ispitivanje (ZIK) pa nije lose uzeti model koji se moze i sa tim pohvaliti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Ja imam klimu AKAI, no name firma, 3,5 Kw i hladim-grijem nekih 40 kvadrata bez problema. Ima sve đinđe od timera, slip timera, vlaženja zraka i obratno, osim ionizatora. Radi već treću sezonu bez greške, a kupio sam ju za bagatelu. Sad već možeš sa 1200 do 1800 kunića kupiti klimu koja će ti hladiti 30-40 kvadrata. Ako imaš imalo znanja ili kakvog frenda postavi si vanjsku i unutarnju jedinicu sam tako da ti vanjska jedinica bude minimalno 5 centimetara niža od unutarnje i provuci si one žice i lajtunge koje ćeš dobiti sa klimom (u 90% slučajeva ima 5 metara). Pazi na cjev od kondenzacije vlage da ti se ne napravi sifon jer ćeš inaće u kući imati poplavu. Ovo ti govorim jer će ti onda ovlašteni serviser naplatiti samo 200 kuna spajanje i puštanje u pogon dok bi ti sa montažom naplatio oko 1100 do 1200 kuna. I nedaj se nasanjkati da ti je stavio plin jer u vanjskoj jedinici ima dovoljno plina za 5 metara cijevi-lajtunga. Glumci stave malu pumpu kao olfo ti stavljaju plin, a u biti ti rade vakum da puste plin iz vanjske jedinice u sistem.
Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. 28.03.2006. u 09:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
member
Datum registracije: Jan 2003
|
Nisam neki "klima znalac", al me cudi kako nitko nije spomenuo Daikin klime. Vrhunske su kvalitete i jako tihe. Nemam je ja, al sam cuo iskustva drugih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
mozete li nabacit adresu/tel gdje se mogu povoljno kupiti toshibe+ugradnja i osiguran servis? ono ful usluga za sto manje para ![]()
![]() |
#30 |
Premium
|
pametno se i raspitat kakav plin ide u tu klimu jer nije isto dat 400 kn ili 1500 kn za punjenje plinom |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|