Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.04.2015., 12:05   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Modularni patch paneli

nisam neki eksper za mreže no želio bih napraviti reda doma u centralnoj kutiji s kabelima pa sam htio nabaviti patch panel iako je overkill. problem je da mi izlazi jedno 12ak različitih kabela: nekoliko utp, nekoliko koaksijalnih, jedan telefonski...
vidio sam po ebaju modularne patch panele u koji se onda ubacuju moduli i čak ima i koaksijalnih modula. no ono što me zbunjuje je dal su moduli i patch paneli međusobno kompatibilni jer se često zovu "keystone" pa neznam jel to naziv za standard modula ili marku koja proizvodi?
također bih volio da panel nije plastika već metal, pa me zanima jel se to isplati kupiti po netu za tih 15ak $ ili ima jeftinije (ili jednako jeftino) kod nas negdje?
i generalno me zanima dal ima smisla uzemljivati mrežu koja je sprovedena po stanu i koja ne koristi PoE
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2015., 18:05   #2
Jasperx
Registered User

Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
nisam neki eksper za mreže no želio bih napraviti reda doma u centralnoj kutiji s kabelima pa sam htio nabaviti patch panel iako je overkill. problem je da mi izlazi jedno 12ak različitih kabela: nekoliko utp, nekoliko koaksijalnih, jedan telefonski...
vidio sam po ebaju modularne patch panele u koji se onda ubacuju moduli i čak ima i koaksijalnih modula. no ono što me zbunjuje je dal su moduli i patch paneli međusobno kompatibilni jer se često zovu "keystone" pa neznam jel to naziv za standard modula ili marku koja proizvodi?
također bih volio da panel nije plastika već metal, pa me zanima jel se to isplati kupiti po netu za tih 15ak $ ili ima jeftinije (ili jednako jeftino) kod nas negdje?
schrack.hr ti ima sve pa i vise od onog sto ti treba Ja sam se predomisljao tjedan dana sto uzeti xd. Doduse veleprodaja su pa bi trebao uzeti preko nekog tko ima firmu/obrt. A baci oko i tu

Citiraj:
i generalno me zanima dal ima smisla uzemljivati mrežu koja je sprovedena po stanu i koja ne koristi PoE
Nisam strucnjak al mislim da. Ako rokne munja nece ti skurit maticnu, uz malo sreće niti switch.
Jasperx je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.04.2015., 14:00   #3
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

hvala na preporuci

za uzemljenje jel bi bilo dovoljno samo spojit žicom od patch panela preko kućišta routera pa na uzemljenje šuko utičnice na produžnom kabelu?
Staro 15.04.2015., 17:39   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nemoj "preko kućišta routera" nego direktno na uzemljenje, po mogućnosti na zidnu utičnicu,
ako baš moraš preko produžnog neka je neki kvalitetniji i/ili sa surge protekcijom,
za router / switch ovisi od izvedbi (pvc ili metalno kućište) i šta je navedeno u vezi uzemljenja (obično samo / tek kod profi uređaja).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2015., 08:59   #5
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

imam router mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN koji ima metalno kućište i drito šeraf koji ima oznaku uzemljenja pa sam na to mislio "preko routera". inače nemam zidne utičnice već su sprovedene žice iz razvodne drito u strujnu letvu (to sam mislio pod produžni) koja nije neke kvalitete i nema surge zaštitu. no mogu ju promjeniti bez problema, dapače trebala bi mi još jedna utičnica (1 ISP modem, 1 router, 1 printer i 1 torent pc) te bar još 1 za svaki slučaj

ono što me zanima je dal je svejedno jel spajam u nizu patch panel -> router -> uzemljenje (na strujnoj letvi) ili da iz svakog uređaja ide zasebni kabel na uzemljenje

i ova surge protekcija, to si mislio na one što imaju običan osigurač koji pregori ako dođe do opterećenja ili nešto naprednije? i koliko je takav osigurač uopće dobar za zaštitu elektronike, zar nebi trebalo nešto osjetljivije na promjene napona?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno