Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.11.2008., 16:52   #1
OpticPen
Registered User

Datum registracije: Nov 2008
Fina - izdavanje certifikata

Unaprijed isprika ako sam ovo stavio na krivo mjesto, posto ne znam kuda bi ovo mogao staviti.

Prije cca. 3 tj. dostavio sam prijavu za izdavanje digitalnog certifikata (osobni certifikat) u Fina poslovnici ,posto je spomenuta firma glavni CA u HR koji izdaje certifikate za elektronicki potpis.

Prvo .. napomenuo bi da su mi na certifikatu upisali krivu domenu e-maila tj. napisali su xxxxx@hi-t-com.hr umjesto xxxxx@hi.t-com.hr. Na taj nacin mi je onemoguceno slanje potpisanog e-maila.

Drugo ... prilikom autentifikacije morao sam im dati moj JMBG iako u novoj osobnoj ne postoji mjesto gdje se moze to potvrditi.Na kraju sam im dao moju staru vozacku dozvolu (koja je istekla prije cca. 1 god.) i na osnovi tog dokumenta, koji je ne vazeci ... izvrsena je provjera mog identiteta.

Kad sam dosao doma i kad sam vidio da je upisana kriva domena moje e-mail adrese, odmah sam nazvao sluzbu za korisnike i receno mi je da ce to biti rjeseno u par dana.Ostavio sam broj telefona, posto su rekli da ce me nazvati cim srede stvar.

Naravno od poziva nista. Cekam vec cca. 3 tj. da me nazovu i da mi kazu sto je sa mojim certifikatom .. posto takav certifikat ne mogu koristiti. Naravno da sam zvao jos 2x nakon toga .. ali sam oba puta dobio odgovor tipa :"Vas zahtjev je jos u obradi". I sad se ja pitam : "Platio sam uslugu oko 250Kn i sto sam dobio?"

Namjerno ovo pisem da vidite kako glavni CA u HR tj. Fina brine o svojim korisnicima koji samo zele ono sto su platili. Nadam se da ne trazim previse.
OpticPen je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2008., 21:17   #2
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
trazis previse...

odi tamo osobno i inzistiraj da se to rijesi...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.11.2008., 23:11   #3
borisko
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
Tak bi i ja napravio. Očito uživo više dožive čovjeka nego preko telefona ili mejla. Tad te lakse odfikarit...

Žalosno...ista stvar je sa bankama, sad bih ispričao jedno svoje iskustvo sa Hypom, ali to stvarno nebi htio ponavljat u glavi
borisko je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2008., 00:13   #4
mann
Premium

mann's Avatar

Samo jedno pitanje, nevezano uz probleme. Platio si 250kn na godisnjoj bazi ne? Dogodine opet jel tako?

Ovo 250 je za privatne korisnike il poslovne?

Nije da mi treba digitalni potpis al pitam tek tolko da znam.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2008., 13:31   #5
OpticPen
Registered User

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Samo jedno pitanje, nevezano uz probleme. Platio si 250kn na godisnjoj bazi ne? Dogodine opet jel tako?

Ovo 250 je za privatne korisnike il poslovne?

Nije da mi treba digitalni potpis al pitam tek tolko da znam.

Da. 250kn ali na 2. god. To je osobni certifikat tj. nije za poslovne korisnike (iako mi treba za posao jer radim u jednoj firmi kao vanjski suradnik, ali to nije toliko bitno). Medutim, cert. vrijedi 2 god. i obnova kosta 180 kn. Prvi put je skuplje zato sto dobijes i smart card reader, smart karticu itd. ... a slijedeci put se samo certifikat produzi.

Otisao bi ja sad u Finu ... ali me prvo moraju nazvati da mi kazu da su opozvali moj trenutni certifikat, kako bi mogao izvaditi novi. Zato cekam poziv.

Zadnje izmijenjeno od: OpticPen. 19.11.2008. u 13:42.
OpticPen je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2008., 17:39   #6
mann
Premium

mann's Avatar

Citiraj:
Autor OpticPen Pregled postova
Da. 250kn ali na 2. god. To je osobni certifikat tj. nije za poslovne korisnike (iako mi treba za posao jer radim u jednoj firmi kao vanjski suradnik, ali to nije toliko bitno). Medutim, cert. vrijedi 2 god. i obnova kosta 180 kn. Prvi put je skuplje zato sto dobijes i smart card reader, smart karticu itd. ... a slijedeci put se samo certifikat produzi.

Otisao bi ja sad u Finu ... ali me prvo moraju nazvati da mi kazu da su opozvali moj trenutni certifikat, kako bi mogao izvaditi novi. Zato cekam poziv.
Hm, da. Za sprdnju je to relativno puno para. Istina tebi je korisno al da skuplja prasinu dok ne uvedu dig potpise u mup i ostala ministarstva nema smisla...
mann je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2008., 20:05   #7
Arafat
Registered User
Moj komp

Arafat's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Unaprijed isprika ako sam ovo stavio na krivo mjesto, posto ne znam kuda bi ovo mogao staviti.

Prije cca. 3 tj. dostavio sam prijavu za izdavanje digitalnog certifikata (osobni certifikat) u Fina poslovnici ,posto je spomenuta firma glavni CA u HR koji izdaje certifikate za elektronicki potpis.

Prvo .. napomenuo bi da su mi na certifikatu upisali krivu domenu e-maila tj. napisali su xxxxx@hi-t-com.hr umjesto xxxxx@hi.t-com.hr. Na taj nacin mi je onemoguceno slanje potpisanog e-maila.

Drugo ... prilikom autentifikacije morao sam im dati moj JMBG iako u novoj osobnoj ne postoji mjesto gdje se moze to potvrditi.Na kraju sam im dao moju staru vozacku dozvolu (koja je istekla prije cca. 1 god.) i na osnovi tog dokumenta, koji je ne vazeci ... izvrsena je provjera mog identiteta.

Kad sam dosao doma i kad sam vidio da je upisana kriva domena moje e-mail adrese, odmah sam nazvao sluzbu za korisnike i receno mi je da ce to biti rjeseno u par dana.Ostavio sam broj telefona, posto su rekli da ce me nazvati cim srede stvar.

Naravno od poziva nista. Cekam vec cca. 3 tj. da me nazovu i da mi kazu sto je sa mojim certifikatom .. posto takav certifikat ne mogu koristiti. Naravno da sam zvao jos 2x nakon toga .. ali sam oba puta dobio odgovor tipa :"Vas zahtjev je jos u obradi". I sad se ja pitam : "Platio sam uslugu oko 250Kn i sto sam dobio?"

Namjerno ovo pisem da vidite kako glavni CA u HR tj. Fina brine o svojim korisnicima koji samo zele ono sto su platili. Nadam se da ne trazim previse.
Ocito se radi o gresci sluzbenika, a call centar uopce ne bih komentiral...
Javi se u poslovnicu Fina-e gdje si preuzeo certifiate sa karticom, sluzbenik bi ti trebao to rijesiti u roku odmah, sam postupak ne traje vise od 15 min, terniniraju se nevaljali certifikati, ocisti se chip, i stave se novi...
Arafat je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2008., 21:34   #8
Mikeyy
Premium

Datum registracije: May 2006
Kakvu vrijednost ima takav potpis? Za čega služi? Gdje se može koristiti?
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2008., 09:09   #9
Arafat
Registered User
Moj komp

Arafat's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Mikeyy Pregled postova
Kakvu vrijednost ima takav potpis? Za čega služi? Gdje se može koristiti?
Pogledaj pod zakonska regulativa, zakon o elektroničkom potpisu i zakon o elektroničkoj trgovini pa iz toga mozes sam zakljuciti ev. potrebe za certifikatima.
Evo link: http://rdc.fina.hr/
Arafat je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2008., 09:52   #10
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Prije cca. 3 tj. dostavio sam prijavu...
Balkanijada
PS
Budi sretan da nisi ko ja doso u pol jedan na red a baba sa pulta ode kao na WC do do 2 i 15(naravno u to vrijeme u brazilskoj sapunici Ricardo upravo doznaje da je sam sebi majka). Sta reci nego balkanijada.
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2008., 10:54   #11
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ovo je još dobro obzirom kakve je FINA stvari u stanju napraviti.
Cataphract je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2015., 12:28   #12
Mikael10
Registered User

Datum registracije: Mar 2015
Jel problem rijesen ili? Imam pitanje vezano uz digitalnih certifikata.. :/ Vlastito izdavanje digitalnih, korištenje vanjskih certifikata ??
p.s. pronasao sam u međuvremeu samo pomoć odavde; digitalni certifikati

Zadnje izmijenjeno od: Mikael10. 16.03.2015. u 09:08.
Mikael10 je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2015., 22:09   #13
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Koje je tu pitanje? Korištenje kojih vanjskih, kakvo izdavanje vlastitih digitalnih?
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2015., 09:07   #14
Mikael10
Registered User

Datum registracije: Mar 2015
Pa kako napraviti vlasite certifikate.. to mi je pitanje ubiti. Malo sam se nespretno izrazio. Sorry
Mikael10 je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2015., 10:14   #15
Mikeyy
Premium

Datum registracije: May 2006
Jel netko zna, da li timestamp i certifikat more biti od Fine kod e-računa?
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno