Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2015., 17:03   #1
spoony
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Kingston V300 120 GB - Windowsi 7 ne kuže da se radi o SSD-u

Kao u naslovu,

Stavio sam u kantu navedeni SSD (klonirao sam na njega glavni disk sa windowsima), ali windowsi ne kuze da se radi o SSD disku, tretiraju ga kao obicni disk.

Prema Windows Experience Indexu stari disk mi je bio najgora točka na kanti - ocjena 5.9 - sto bi se trebalo promijeniti sad kad sam stavio SSD, ali Winsi ne kuze nikakvu promjenu...

Windows 7 Pro 64 bit, disk je Kingston V300 120gb.

Hvala unaprijed!
spoony je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2015., 17:58   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
A jel ti kuzis da je ssd unutra? Po brzini mislim.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.02.2015., 20:10   #3
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
A da reinstaliraš Windoze na SSD onak kak spada pa onda vidiš?
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 19.02.2015., 20:25   #4
spoony
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
A jel ti kuzis da je ssd unutra? Po brzini mislim.

haha, da, razlika u odnosu na stari disk je više nego zamjetna
Staro 19.02.2015., 20:26   #5
spoony
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
A da reinstaliraš Windoze na SSD onak kak spada pa onda vidiš?
zato sam i klonirao stari disk, da to izbjegnem.
računao sam bi sedmica sama trebala provalit na cem se vrti, po novom
Staro 19.02.2015., 20:27   #6
zdravko_c
Premium

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor spoony Pregled postova
Kao u naslovu,

Stavio sam u kantu navedeni SSD (klonirao sam na njega glavni disk sa windowsima), ali windowsi ne kuze da se radi o SSD disku, tretiraju ga kao obicni disk.

Prema Windows Experience Indexu stari disk mi je bio najgora točka na kanti - ocjena 5.9 - sto bi se trebalo promijeniti sad kad sam stavio SSD, ali Winsi ne kuze nikakvu promjenu...

Windows 7 Pro 64 bit, disk je Kingston V300 120gb.

Hvala unaprijed!
jel si uopće pokrenio windows System assessment test nakon ugradnje ssd-a ?
zdravko_c je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2015., 22:33   #7
spoony
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor zdravko_c Pregled postova
jel si uopće pokrenio windows System assessment test nakon ugradnje ssd-a ?

normalno.
i dalje ocjena 5.9, kao da je stari disk unutra.
Staro 19.02.2015., 22:39   #8
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
spoony

Uključi AHCI u biosu te u registriju promijeni postavke u msahci ključu (imaš na netu guide da ga sad ne opisujem).
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2015., 13:26   #9
spoony
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
spoony

Uključi AHCI u biosu te u registriju promijeni postavke u msahci ključu (imaš na netu guide da ga sad ne opisujem).

Ispostavilo se da mi ploca ne podrzava AHCI

Sve znam, bacit i uzet drugo. Hvala svejedno.
Staro 20.02.2015., 15:49   #10
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
AHCI vs IDE u sintetici je vauuuuu ! (skoro)
U stvarnoj normalnoj i malo naprednijoj upotrebi je ... koja razlika pa to je isto.

P5KSE ima hack BIOS koji omogučuje AHCI i orginalni koji nema AHCI već samo IDE, nisam skužio razliku.
Notebooci mi svi imaju AHCI (Y510 (i7, 8Gb, SSD) P i 8530p (C2D, 8Gb, SSD) i nisam skužio u odnosu na desk sa P5Kse ploćom (Q9550, 8Gb, SSD) koja ima orginal BIOS sada sa samo IDE.
Stvarni život AHCI vs IDE jednako ista stvar. IMHO

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.02.2015., 16:52   #11
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
Citiraj:
Autor Black Dragon Pregled postova
AHCI vs IDE u sintetici je vauuuuu ! (skoro)
U stvarnoj normalnoj i malo naprednijoj upotrebi je ... koja razlika pa to je isto.

P5KSE ima hack BIOS koji omogučuje AHCI i orginalni koji nema AHCI već samo IDE, nisam skužio razliku.
Notebooci mi svi imaju AHCI (Y510 (i7, 8Gb, SSD) P i 8530p (C2D, 8Gb, SSD) i nisam skužio u odnosu na desk sa P5Kse ploćom (Q9550, 8Gb, SSD) koja ima orginal BIOS sada sa samo IDE.
Stvarni život AHCI vs IDE jednako ista stvar. IMHO
gledajući po datumu registracije ti bi bio jedan od iskusnijh forumaša pa da te ovako zašilji??

osobno sam na svom HP laptopu isprobao IDE sa SSD-om i ne da je osjetno sporiji već je brzina na 4K testu toliko pala da kad sam vidio da će potrajat 40 minuta odmah restartirao i vratio na AHCI. da nema razlike ne bi se nitko ni sjetio da posotje različiti modovi kontrolera diska
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2015., 17:18   #12
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
i ne da je osjetno sporiji već je brzina na 4K testu toliko pala da kad sam vidio da će potrajat 40 minuta odmah restartirao i vratio na AHCI. da nema razlike ne bi se nitko ni sjetio da posotje različiti modovi kontrolera diska
Naglasak na testu.
Ja pričam o stvarnom životu, a ne testu.

I taj Kingston je ili u banai ili ne znam što jer meni u IDE na P5KSE je Primary disk 7.1 po win ocjeni performansi. (Mushkin Chronos 120GB)
Component Details Subscore Base score
Processor Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz 7,3
Memory (RAM) 8,00 GB 7,3
Graphics NVIDIA GeForce GTX 560 Ti 7,5
Gaming graphics 4095 MB Total available graphics memory 7,5
Primary hard disk 50GB Free (112GB Total) 7,1

AHCI ima puno prednosti, pogotovo kod "mehaničkih" diskova, ali ja ovdje govorim o normalnoj upotrebi računala koju provodi 90% ljudi. Ja sigurno prebacim i oddradim puno više zahtjevnijih stvari na kompu od većine ljudi koji se na ovom forumu bave nekim sintetičkim mjerenjima i mogu sa pouzdanošću reć da je razlika minorna u stvarnom radu.

Dakle uopće ne dvojim da je AHCI superiorniji i bolji od IDE ali nemojte stvarat mitove o ne znam kojem ubrzanju i poboljšanju jer ga osim u sintetici u stvarnom životu će osjetiti samo "uber power user", a takvih je malo.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 06:54   #13
The Man
Premium

The Man's Avatar

Datum registracije: May 2012
Citiraj:
Autor spoony Pregled postova
Ispostavilo se da mi ploca ne podrzava AHCI

Sve znam, bacit i uzet drugo. Hvala svejedno.
Evo da te utješim druže. Moja old school ploča podržava AHCI pa famuozni Intel 530 dela bolje via IDE. Isto je tak bolje via IDE delal i malo manje famuozni Intel 330 što ga imah prije njega. Nije ti ta AHCI podrška baš neka sreća na našim muzejskim primjercima ploča i sistem na njemu ume da zatrokira zbog reasons unknown ako mu su hoće. Što rekli bi s one strane Drine... Beži bre! Iskuliraj!

Bitno only je to da tebi OS startniji je, da bolje "vuče" i "čupa iz zavoja", a brojke ostavi statističarima.

P.S. Bolje bilo bi da ubo si Intel 520 koji je danas smiješno jeftin, a ne tog kralja kamena, no ako ti sretan si, tko ja sam da sudim ti.

The Man je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 10:49   #14
spoony
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor The Man Pregled postova
Evo da te utješim druže. Moja old school ploča podržava AHCI pa famuozni Intel 530 dela bolje via IDE. Isto je tak bolje via IDE delal i malo manje famuozni Intel 330 što ga imah prije njega. Nije ti ta AHCI podrška baš neka sreća na našim muzejskim primjercima ploča i sistem na njemu ume da zatrokira zbog reasons unknown ako mu su hoće. Što rekli bi s one strane Drine... Beži bre! Iskuliraj!

Bitno only je to da tebi OS startniji je, da bolje "vuče" i "čupa iz zavoja", a brojke ostavi statističarima.

P.S. Bolje bilo bi da ubo si Intel 520 koji je danas smiješno jeftin, a ne tog kralja kamena, no ako ti sretan si, tko ja sam da sudim ti.

hvala ti na rijecima utjehe
ma, ovo je bilo najjeftinije sta sam vidio... znam da tu uvijek ima manevarskog prostora i da sam mogao bolje proci, ali ajde. na kraju krajeva uvijek ovo mogu prodat i uzet nesto drugo.

to sta kazes, kanta je sad avion u odnosu na stari disk, preporodio sam se. sad mi je milina stisnut power button i gledat kako je sve spremno za rad u roku odma, a ne kao prije - upalim komp, odem se presvuci, jos nesto obavim po kuci i onda je mooozda kanta spremna. znam, znam, to ukazuje na druge probleme s kantom, ali kuzis poantu
Staro 21.02.2015., 11:00   #15
The Man
Premium

The Man's Avatar

Datum registracije: May 2012
To je još i ok. Ja sestri u njen stari lap stavio svoj stari Intel 330 umjesto plavog WD škorpiona i ona kaže da ne kuži razliku, ali da više ne zvrnda. Ajde bar nešto...

Placebo je čudo! :-D

The Man je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2015., 10:53   #16
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor The Man Pregled postova
To je još i ok. Ja sestri u njen stari lap stavio svoj stari Intel 330 umjesto plavog WD škorpiona i ona kaže da ne kuži razliku, ali da više ne zvrnda. Ajde bar nešto...

Placebo je čudo! :-D
Ja sam pak dragoj izvadio v300 60gb na par sati kad sam nešto kemijao i skoro me za jaja na banderu obesila jer je cijeli komp štekao nenormalno xD

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori