Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.08.2014., 14:54   #1
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Instalacija Skype-a na pc bez SSE2 podrške

Pozdrav,

od 1.8. Skype je prekinuo podršku za sve verzije od 6.13 pa na niže koje su se koristile na starijim kompovima bez SSE2 podrške i Win XP-u. Od 1.8. kad se poželiš ulogriati na neku od verzija stariju od 6.14 izbaci ti "Skype can't connect".

Problem nastaje što jedino te verzije do 6.13 nisu trebale SSE2 podršku kako bi kamera radila, sada kad na iste te Windowse instaliram bilo što novije od te verzije ja se uredno mogu ulogirati i chatat sa kontaktima, no kada idem na video call izbaci mi da hardverski moj pc nema mogućnost za video poziv. Konkretnije o tome možete pročitati ovdje.

E sad, moje pitanje je - postoji li neki patch kako zaobići sve to. Obično kada nešto prestane raditi uvijek izađe neki patch kako da ipak proradi. Ili pak patch da komp SSE prepozna kao SSE2 (čitao sam o tome na netu i spominju se i takve stvari no nisam imao uspjeha u primjeni). Sve u svemu može li se ikako natjerati da Skype normalno nudi i video call opciju i za one bez SSE2 podrške?

Kupovina novog hardvera mi se ne isplati jer za ono što mi treba ovaj komp do sada ispunjava apsolutno sve moje potrebe.

Hvala na savjetima

Zadnje izmijenjeno od: jacobbb. 22.08.2014. u 15:01.
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2014., 20:58   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Vrlo iskreno, vecinu softvera koju ja proizvodim radim na nacin da odredjene rutine optimiziram sa SSE2 instrukcijama, obzirom da najmladji procesor koji ih ne podrzava trenutno puni 10 godina starosti kod AMD odnosno 12 kod Intela. Takve masine su prakticki neiskoristive za surfanje Indexom a kamo li nesto ozbiljnije odnosno novije, sto VoIP to jest Skype jest. Ista stvar je i Windowsima XP koji su 13 godina stari OS i prakticki je pitanje dana kada ce veci vendori prestati s podrskom za novi softver za njega.

Kod Intela postoji odredjena mogucnost emulacije SSE(2) instrukcija (progooglaj jedan od mojih postova s tim kljucnim rijecima od ove godine) dok kod AMD-a takvo nesto nije moguce.

U svakom slucaju, za 100kn uz malo truda mozes dobiti maticnu/procesor/memoriju koja je sigurno u svakom pogledu modernija i brza od tvojeg trenutnog setupa.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.08.2014., 21:55   #3
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
pa jel postoji koja alternative skajpu sa istim sr... koja radi na starim masinama ?
jer ovo je cisti namet sto ga blokiraju

Zadnje izmijenjeno od: HumWeed. 24.08.2014. u 17:12.
HumWeed je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2014., 20:27   #4
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Takve masine su prakticki neiskoristive za surfanje Indexom a kamo li nesto ozbiljnije odnosno novije, sto VoIP to jest Skype jest.
Pa ne bi se složio sa time. Ja sam svjestan da je riječ o izuzetno starim pc-evima i da postoje milijun puta bolji, jači itd itd - ali ono za što meni ovaj treba obavlja to bez ikakvih problema. O bilo kakvom surfanju da ne govorim, radi jednako dobro kao novi laptop koji sam uzeo početkom godine. E sad, bilo kakvo igranje, zahtjevniji programi - za to imam drugi pc/laptop, ali neke trivijalnije radnje ovaj zaista obavlja "treptom oka". Sa druge strane pobornik sam "nošenja tenisica dok se ne potrgaju", drugim riječima ako je kompjuter funkcionalan za ono što mi treba nemam apsolutno nikakvih požuda za promjenom zato jer je eto to staro sad. Skype je inače do 31.7 radio bez ikakve greške, uključujući i cam.

Što se tiče drugog djela posta, na žalost sad vidim da je mašina AMD tako da izgleda onda nema pomoći?

Staro 25.08.2014., 20:36   #5
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

Citiraj:
Autor HumWeed Pregled postova
pa jel postoji koja alternative skajpu sa istim sr... koja radi na starim masinama ?
jer ovo je cisti namet sto ga blokiraju
I mene ovo zanima.

No, da ponovim još jednom. Skype i sada najnormalnije radi sa novim verzijama, jedina stvar što kamera nije funkcionalna. Kamera nije ni prije radila sa novijim verzijama Skype na starijim mašinama, ali je zato kad si otišao na video call uvijek ti izbacio da moraš instalirati tu i tu verziju (stariju) da bi ti kamera proradila. Na žalost, od 1.8. Skype je blokirao sve te starije verzije i na postavljeno pitanje na njihovom forumu "što sada" - odgovor je "ništa, ne možemo vam pomoći". Pa se zato javih možda nekako postoji način da se SSE mašina prikaže kao SSE2, o tome sam već googlao, čitao i pokušavao razne "trikove" no na žalost nije bilo uspjeha. Windowsi i dalje vide pc kao SSE i samim time kamera na Skype je i dalje nefunkcionalna.

Na kraju krajeva, nije meni to sad "od glavu" da moram i ovdje imati cam, ovo je čisto "ako može" / "ako postoji koji trik" postavljeno pitanje.
Staro 25.08.2014., 21:40   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

U drugoj temi smo isto naveli / zaključili "od 1.8. Skype je blokirao sve te starije verzije",
netko je naveo da Linux based verzije (za sada) ne diraju tj. rade, pa eto prijedlog da digneš neki light Linux (možda stariji Mint ili sl.) na tom kompu + Linux ver. Skype ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2014., 22:16   #7
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

tu sam se zbunio jucer
pokrenuo sam neku stariju portabilnu verziju i camera radila, tj video call

dok nova (mikrosoftova) nije ni prepoznala kameru ... uzas

a opet htio sam probat ICQ 8, koji isto nudi video call, a govno nije moglo ni primit moj hrv telefonski broj -_-
ono wtf ...
Staro 26.08.2014., 11:25   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor jacobbb Pregled postova
Pa ne bi se složio sa time. Ja sam svjestan da je riječ o izuzetno starim pc-evima i da postoje milijun puta bolji, jači itd itd - ali ono za što meni ovaj treba obavlja to bez ikakvih problema. O bilo kakvom surfanju da ne govorim, radi jednako dobro kao novi laptop koji sam uzeo početkom godine.
Za jedan tab na PcEkspertu bih ti mozda cak i povjerovao, ali bilo sto drugo s trunku multimedije (da ne pricam o flash/HTML5 tricama koje su danas de-facto standard osim ako ne pregledavas BBS arhive iz '89.) pada u vodu na single core Sempronu sa gigu RAM-a. Koliko vidim, nedostaje ti i koji MB RAM-a, tako da je vjerojatno neka integrirana graficka u pitanju, dakle, za 2014. osim ako se ne radi o nekom stvarno specificnom poslu, ova masina je (kao sto mozes vidjeti i sam) neiskoristiva.

Gledaj, obican strstr() je brzi za gotovo red velicine kada ga kompajler optimizira za (samo) SSE2, a da ti ne pricam ako ga napises u ASM-u sam (imao sam slucajeve ubrzanja i do 200 puta, dakle, pricamo o nekoliko desetaka ms naspram 3-4 sekunde, pa sad ponovi taj search "samo" 1000 puta pa ces dobiti osjecaj o koliko vremena pricamo).

Mozemo mi lamentirati do sutra, no cinjenica stoji - 10ak godina star hardver jednostavno vise ne moze vrtiti novi softver, pogotovo onaj koji ima uvjetovanost nekog Internet protokola te jos koristi multimediju, cega je Skype eklatantan primjer. Za zanemariv broj korisnika koji nema SSE2 instrukcije, drzati nekakav prastari port kosta previse novaca u svakom pogledu.

Citiraj:
Što se tiče drugog djela posta, na žalost sad vidim da je mašina AMD tako da izgleda onda nema pomoći?
Kao sto rekoh, Intel bi jos mogao proci (samo je pitanje koliko odvratno sporo bi to bilo sve skupa).

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256625

Nazalost, sada sam tek vidio da se radi o minimalno P4 procesoru, dakle, SSE2 je potreban cak i za ovaj emulator.

Q: What are the CPUID requirements?
A: Pin, and thus Intel SDE requires a Pentium 4 or later processor.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2014., 18:22   #9
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

evo nije prošlo ni mjesec dana već se po internetu naveliko šeraju patch-irane verzije skype-a sa kojima ovo čudo ponovno radi od v3 pa sve do posljednje.. znao sam da će neka dobra duša se pobrinuti da svi i dalje koristimo verziju skype-a koju hoćemo (kamera opet radi najnormalnije)

da ne ostavljam linkove tu jer vjerujem nije "legalno" - google sve to nađe u 3 klika
Staro 26.09.2014., 19:13   #10
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

ajd nek mi netko pliz da PM posalje link na taj patchiran koji ce raditi na XP-u bez tog sse2
gugl mi bas nedaje rezultate koje trazim
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.10.2014., 23:19   #11
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

ok vrijeme je za bump
ovaj lik iznad je lažac pa cu prosljediti metodu koju sam nekak nasao na nekom blogu

za XP i CPU bez SSE2 instrukcija, skini verziju na kojoj ti je radila web-cam,
zatim ju instaliraj, zatim kopiraj skype.exe u neku temp mapu,
zatim makni taj instaliran skype i skini 6.14 ili .13 i instaliraj njega,
zatim uzmi skype.exe koji si kopirao iz prijasnje verzije i preljepi/pastuj preko ove novije

sad ce se moc i logirat kao prije i webcam ce radit

meni je skype od 6.0.5 verzije preljepljen na 6.14 i radi
Staro 19.11.2014., 21:49   #12
zero67
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Otprije tjedan dana mi je prestala raditi i ova posebna verzija skypea koju sam koristio otkad je počela zavrzlama sa SSE2 instrukcijama

http://www.skype.com/go/getskype-sse

Isprobao sam i fintu sa prekopiranjem exe fajla, ali nije pomoglo.

Prešao sam na Linphone na tom starijem računalu i zasad radi ok.

Ovdje dečki zanimljivo raspravljaju o tom problemu

http://www.elitesecurity.org/t478570...jim-racunarima

Svaka čast Microsoftu što mi je zakomplicirao život s ovime.
zero67 je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2014., 22:32   #13
Aleksandra
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Help me

Molim vas, neka mi neko objasni kako da kopiram skype.exe staru verziju na novu..Ne radi mi Skype mislim da nemam SSE2,a imam SP3...kada instaliram novu verziju skype sve hoce osim video poziva,molim vas hitno mi je potrebno resenje...Ne bih da kupujem novi kompjuter, na ovom mi sve moze osim Skype... Helpppppp!!!
Aleksandra je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2014., 14:47   #14
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

jel moze Linphone komunicirati sa Skype korisnicima ?

//edit: odgovor je NE

Zadnje izmijenjeno od: HumWeed. 30.11.2014. u 11:18. Razlog: x
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke