Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2014., 16:14   #1
freerock0
Premium

Datum registracije: Apr 2014
Wireless između kompa, hard-diska i TV-a

Pozdrav,
evo mog prvog posta na ovom forumu i odmah jedno opširnije pitanje za znalce pošto sam ja totalna truba što se tiće tehnike i njezinog spajanja, umreživanja, nadograđivanja...

Uz pomoć tutoriala kojeg sam našao na netu, uspio sam USB-om spojiti hard-disk na ruter (i dobiti hardverski media server ?!?) kojeg je TV uredno prepoznao preko wirelessa i uspio reproducirati sadržaje sa njega.
Wireless mora biti pošto mi je komp i ruter u drugom dijelu kuće (soba) pa nije moguće spajanje žicom.
Drugi razlog za wirelles je u tome što mislim uključivati hard samo kad bi htio pogledati neki film, znači da ne radi non-stop tj. da se hard ne opterećuje kad nema potrebe.

Problem nastaje kad novi (skinuti) materijal želim pogledati na TV-u. Za to moram prebaciti materijal na hard, moram otpojiti USB kabel iz rutera i priključiti ga na komp te ponoviti isto nakon završetka prebacivanja.

Zanima me koliko je to "štetno" za hard (takvo prespajanje) i postoji li kakav lakši, brži ili jednostavniji način za ovu operaciju?
Malo sam guglao i pročitao da se može izraditi kućna mreža ali ne znam bi li ona bila dobra za mene pošto nebi htio da hard radi non-stop već prema potrebi a i ne znam bih li je mogao sam izraditi.

Zanima me još da li postoji mogućnost prebacivanja podataka sa kompa direktno na hard ako je hard priključen na drugi ruter (u dnevnom boravku) a koji bi bio povezao sa Frizom ?
Postoji li koja druga opcija za moje "umrežavanje" ?

Oprema koju posjedujem :
-smart TV pan 42ST60
-hard-disk Verbatim od 1TB
-ruter Fritz od H1 (+ stari ruteri od T-com i Optime)

Bilo kakav savijet, sugestija ili prijedlog dobro je došao.
Pozdrav !

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.04.2014. u 18:08.
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2014., 21:06   #2
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Prespajanje hard diska s jednog USB prikljucka na drugi ne moze stetit sve dok hard u trenutku odspajanja nesto ne zapisuje.
Prezime je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.04.2014., 18:02   #3
freerock0
Premium

Pozdrav, hvala na odgovoru.
Možda znaš koji odgovor na ostala pitanja ?
Ima li tko kakav prijedlog, sugestiju, mišljenje ..... bilo što ?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.04.2014. u 18:09.
Staro 11.04.2014., 18:59   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nemaš tu puno opcija:

a) odjaviš hdd u web konfigu routera (safe remove) > ištekaš sa routera > spojiš na komp > brišeš i/ili dodaš materijal "za gledanje" > odjava na kompu (safe remove) > ištekaš > uštekaj na router,
provjeriš jeli router skužio uštekani hdd ...

b) hdd ostaje uštekan na routeru > sve manipulacije sa fajlovima na hdd - u radiš daljinski preko kompa, sve ti je opisano pod Accessing USB Memory,
računaj da u ovoj kombinaciji prenos podataka zna biti dosta sporiji u odnosu na gornji slučaj kada je usb hdd spojen direktno na komp

Za kombinacije sa drugim routerom ovisi šta taj drugi može i nudi.
Obzirom da se dokazao kao najbolji wireless je žica, nekako se organiziraj / prisili i provuci Lan kabel između "sobe" i dnevnog boravka, postoje kanalice kojima se to može fino napraviti, maskirati i da uredno izgleda.

Slijedeći korak je da router (sa tel / adsl linijom ako treba) prebaciš u dnevni boravak, uz Lan kabel lako stane i tel. kabel u istu kanalicu.
Na taj način si riješio većinu problema, router se nalazi gdje imaš više klijenata a komp će preko Lan kabela imati dobru "vezu" kakva je i sada.

Ovo je inače česta pogreška prilikom uvođenja usluge / opreme, pogotovo ako se ide "linijom manjeg otpora" / ko će sad bušit i provlačit ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2014., 19:08   #5
sandokan111
Banned

Datum registracije: Dec 2013
Fritz ti ima NAS potporu tako da mozes direkt s kompa na njega snimat i obratno, nemoras odstekavat non stop hard. Osobno nisam to radio na svome pa ti ne bi sad znao dati upute posto je meni hard spojen na stb za snimanje, a svu reprodukciju s kompa vrsim wirelessom (ovo sto ti kazes kad gledas film). Zovni korisnicku u h1 da ti pomognu da podesis NAS na fritzu (ili ako je netko tu to vec radio).
sandokan111 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2014., 21:14   #6
freerock0
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nemaš tu puno opcija:

a) odjaviš hdd u web konfigu routera (safe remove) > ištekaš sa routera > spojiš na komp > brišeš i/ili dodaš materijal "za gledanje" > odjava na kompu (safe remove) > ištekaš > uštekaj na router,
provjeriš jeli router skužio uštekani hdd ...

b) hdd ostaje uštekan na routeru > sve manipulacije sa fajlovima na hdd - u radiš daljinski preko kompa, sve ti je opisano pod Accessing USB Memory,
računaj da u ovoj kombinaciji prenos podataka zna biti dosta sporiji u odnosu na gornji slučaj kada je usb hdd spojen direktno na komp

Za kombinacije sa drugim routerom ovisi šta taj drugi može i nudi.
Obzirom da se dokazao kao najbolji wireless je žica, nekako se organiziraj / prisili i provuci Lan kabel između "sobe" i dnevnog boravka, postoje kanalice kojima se to može fino napraviti, maskirati i da uredno izgleda.

Slijedeći korak je da router (sa tel / adsl linijom ako treba) prebaciš u dnevni boravak, uz Lan kabel lako stane i tel. kabel u istu kanalicu.
Na taj način si riješio većinu problema, router se nalazi gdje imaš više klijenata a komp će preko Lan kabela imati dobru "vezu" kakva je i sada.

Ovo je inače česta pogreška prilikom uvođenja usluge / opreme, pogotovo ako se ide "linijom manjeg otpora" / ko će sad bušit i provlačit ...
a) Ovo sam uspjel i tako radim no zanima me jednostavniji način- ako postoji.

b) Accessing USB Memory opisan gdje ?

U vezi drugog rutera - zanima me ako bi hard bio istovremeno žičano spojen na glavni ruter (u sobi) i komp , bi li ga ovaj drugi ruter u dnevnom boravku mogao vidjeti tj. reproducirati sadržaje sa njega ?
Napominjem da ne bih htio da mi je hard i komp ukljućen cijelo vrijeme već samo hard i to kad bi se nešto gledalo - prema potrebi.

Nažalost žičano spajanje nije moguće - potreban prolazak kroz 2 sobe, kuhinju, međuetažu..
Staro 11.04.2014., 21:22   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Accessing USB Memory je opisan u user manualu routera,
logično zar ne ?
Koji Fritz je u pitanju ?
Ako je 7330 > http://www.avm.de/en/service/manuals..._WLAN_7330.pdf
a ako je 7360 > http://www.avm.de/en/service/manuals...TZBox_7360.pdf
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2014., 21:26   #8
freerock0
Premium

Citiraj:
Autor sandokan111 Pregled postova
Fritz ti ima NAS potporu tako da mozes direkt s kompa na njega snimat i obratno, nemoras odstekavat non stop hard. Osobno nisam to radio na svome pa ti ne bi sad znao dati upute posto je meni hard spojen na stb za snimanje, a svu reprodukciju s kompa vrsim wirelessom (ovo sto ti kazes kad gledas film). Zovni korisnicku u h1 da ti pomognu da podesis NAS na fritzu (ili ako je netko tu to vec radio).
Hvala na infu o NAS-u. Ovo nisam znao pa ću sutra nazvati službu H1 i pitati za pomoć.

Možda je netko od forumaša to radio na Fritzu ?
Staro 11.04.2014., 21:46   #9
freerock0
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Accessing USB Memory je opisan u user manualu routera,
logično zar ne ?
Koji Fritz je u pitanju ?
Ako je 7330 > http://www.avm.de/en/service/manuals..._WLAN_7330.pdf
a ako je 7360 > http://www.avm.de/en/service/manuals...TZBox_7360.pdf
Radi se o 7330 - možda znaš kako sa kompa pristupiti hardu kroz Fritza ? Čitam manual ali ne kužim baš previše.
Totalna sam truba kaj se tiće tehnike
Staro 11.04.2014., 23:44   #10
sandokan111
Banned

Citiraj:
Autor freerock0 Pregled postova
Radi se o 7330 - možda znaš kako sa kompa pristupiti hardu kroz Fritza ? Čitam manual ali ne kužim baš previše.
Totalna sam truba kaj se tiće tehnike
Pod home network u fritzu ti se nalazi hdd.
Za nas ces morat nekakve portove otvarat itd, misilim da im to radi preko ssh, ali nisam se bas raspitivao jer mi nije trebalo. A i ima u manualu objasnjeno. Zovni sluzbu nek ti oni namjeste.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.04.2014., 21:28   #11
freerock0
Premium

Pozdrav,
samo da javim da sam riješio problem sa pristupom eksternom hardu kroz Fritza. Zvao službu za korisnike i dobio LINK za konfiguriranje. Nije komplicirano jer sam ja kao totalna truba za komp uspio to odraditi - potrebno je samo slijediti navedene korake i sve radi - sad prebacujem podatke direktno sa kompa na externi hard disk koji mi služi kao NAS.
Hvala na pomoći !
Pozdrav !
Staro 12.04.2014., 23:20   #12
sandokan111
Banned

Ez. Fritz je strava
Staro 14.04.2014., 09:26   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Baš i nije. Nedavno je izbila afera zbog njega u DE gdje ga dijeli većina ISP-a za net i telefoniranje. Dotični ima rupu u sistemu koja se može iskoristiti na način da ti netko nabija troškove telefoniranja zvanjem prekoocenaskih brojeva ili njihovih pandana našim 060 brojevima, a da ti to ni ne znaš. Čak su uživo to demonstrirali u TV studiju (SternTV na RTL-u).
Staro 14.04.2014., 13:22   #14
sandokan111
Banned

Nema rupu nego je imao, koja se brzo zakrpila, posto mi je firmware isao update u roku od 2 dana razlike. To sta je imao sigurnosnu rupu ne znaci da nije zvijer. Bilokoji popularni soft je imao pun kufer rupa. Kakve to veze ima s icim nekuzim. Dlink, tplink etc. Neka nesto postane dovoljno popularno i rupe ce se naci. Mislis da ove kante sto nasi telekomi daju nemaju rupe samo zato jer nisu objavljene?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno