Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.03.2014., 00:07   #1
croclocker
Premium

croclocker's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
4 x Linksys WRT54GL kao repeateri

Pozdrav

Frend već dulje vrijeme ima problema s wifi signalom u kući, ponajviše mu treba dobar wifi signal u cijeloj kući tijekom turističke sezone, radi gosta.

Odluka je pala na Linksys WRT54GL, stari mu radi u hotelu di su s 8 komada pokrili sve i sve radi stabilno i uredno.

Kuća debeli zidovi pa smo to mislili izvesi ovako, na postojeći router simens sx 763 spojiti jedan linksys zicno a onda sve ostale spojiti bežično u repeater modu s prvim linsysom
Ima li to smisla ili ih odma sve prikaciti bežicno na simensa ?
Mislio sam izgasiti wifi na simensu ili ipak ne ? a onda staviit da Router 1 emitira wifi ostalima ?

Router 1 bi spojio o žično na simensa ili bi ga spajo bežično isto kao repeater na simensa ?

Router 2 bi spojio kao repetera, e sad zavisi o routeru 1 kako je on spojen, ili na simensa ako je ona glavni ili na router 1 ako je on glavni.

Router 3 isto kao i router 2

Router 4 bi spojio kao repetera na Router 3

Malo sam googlo, treba ubaciit u linksyse dd wrt firmware, i onda se može igrati s njima, doma imam jednoga bas linksysa, al ne znam dali uopce radi, mislim čak isti model i da na njemu već ima dd wrt, bio negdje davno i stoji odavno tako ....

Savjeti dobrodošli :P

Zadnje izmijenjeno od: croclocker. 17.08.2022. u 22:10.
croclocker je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2014., 10:47   #2
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Za početak, jesi li siguran da će ti baš za svaki kat trebati po jedan AP / jesu baš toliko debeli podovi?
The AC je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.03.2014., 13:28   #3
croclocker
Premium

croclocker's Avatar

Velika je kvadratura, 3 apartmana po katu, pa eto staviti na svaki kat po jedan da bude svugdje dovoljno signala
uz to kuća je na kaskade, nije bas da je ovako kako sam ja nacrto...

gosti su cudni po tom pitanju, odma kukaju i zale se ako im internet šteka
Staro 12.03.2014., 14:35   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Wireless na SX - u je loš i bugovit, pogotovo sa dosta klijenata > ugasit ga.
Kraj SX - a ili "na sredini" 2. kata stavi 1 WRT54GL.

Prije slijedećih koraka pitanje, jeli ikako moguće da ipak probiješ rupu / ima kakav "kanal" između prizemlje - 1. kat, 1.kat - 2. kat i 2.kat - 3. kat ?
Po jedan Lan kabel na svakoj dionici bi bio dovoljan.
Ako je odgovor ne, neće, ne može idi kako si gore zamislio, jednu antenu na svakom WRT54GL stavi vodoravno a drugu ostavi default okomito.

U varijanti wireless povezivanja među WRT54GL - ovima morat ćeš ubacit DD-WRT fw jer origigi fw nema repeter funkciju.
Vidi emmulator WRT54GL hw:1.1 fw:4.30 > http://www.voiproblem.com/emulators/...0.0/Setup.html

Preostaje cijeli niz bitnih detalja kao dodjela ip adresa, DHCP - a, DNS - a, radnih kanala, ...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 12.03.2014. u 14:44.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2014., 16:09   #5
croclocker
Premium

croclocker's Avatar

Oke, gasim wifi na simensu, reko je da ima i nekog thompsona, ali svakako gasim wifi na glavnom routeru

Nije moguće provuci kabele, ako bas ne bude nikako radilo, onda ce se na kraju provuci kabeli ali to je zadnja zadnja opcija

prvi WRT54GL stavljam u AP mod i ostale WRG54Gl-ove mogu podesiti da hvataju prvi WRT54GL u repeater modu,

Vidio sam da ove linksysine mjenjam subnet da bi radili u repeter modu, probo doma jutros bas s tim starim sto sam imo i radi,

Stavio sam mu IP 192.168.10.1 i ime moje mreze, virtulano ime neko XY i radi kao repeater s tim da da se zove XY

Sad sljedeci routeri bi bili isto s tim subnetom ali drugim zadnjim brojem npr. 192.168.10.2 i 192.168.10.3 .... a hvatali bi WRT54GL koji je u AP modu ?

valjda nisam zabuco nista
Staro 12.03.2014., 16:56   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako je DD-WRT vidi > http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php...eless_Repeater
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=42375
ti imaš statičnu situaciju pa ti ne treba ovaj štos sa dinamičkom asocijaijom,
samo jedan DHCP Server tj. postavi kao DHCP forwarder, manualno definiraj DNS - ove,
ako treba dodaš Static Route, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2014., 22:12   #7
Marin!!!
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2009
AP (s uklj. wirelessom)--->AP (s uklj. wirelessom)
Na ovaj prvi AP je spojen 8-portni switch

Imam mogućnost provlačenja i drugog mrežnog kabela pa je jedna od opcija koja mi pada na pamet router===>svaki AP na svoj kabel, i na jedan prikačit switch.
Treća opcija je router--->AP--->AP, a switch direktno na drugi port.
Sve i ovako radi ali pitam ako možda može i bolje. Prioritet bi mi bio ono što ide na switch (tj. dalje na komp) pa mi treća opcija izgleda najbolja s tim da u routeru podesim QoS.

Što mislite?
-->
Sličan problem pa da ne otvaram novu temu.
Trenutno mi je mreža po kući provedena na ovaj način pa me zanima ako možda postoji pametniji način spajanja.

Router T-com (s uklj. wirelessom)--->AP (s uklj. wirelessom)--->AP (s uklj. wirelessom)
Na ovaj prvi AP je spojen 8-portni switch

Imam mogućnost provlačenja i drugog mrežnog kabela pa je jedna od opcija koja mi pada na pamet router===>svaki AP na svoj kabel, i na jedan prikačit switch.
Treća opcija je router--->AP--->AP, a switch direktno na drugi port.
Sve i ovako radi ali pitam ako možda može i bolje. Prioritet bi mi bio ono što ide na switch (tj. dalje na komp) pa mi treća opcija izgleda najbolja s tim da u routeru podesim QoS.

Što mislite?
Marin!!! je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno