|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
ADSL router preporuka
Pozdrav! Htio bih kupiti ADSL router. Trebao bi obavezno imati dyndns podršku, QoS, UPnP i eventualno nekakav firewall, ne znam da li to uopće dolazi u takvim uređajima. Samo da razjasnim, wireless me ne zanima, dakle sve žičano. Znam da ima varijanta preko T-Coma, onaj SE555, koji ima sve to, ali mi se ne produžuje ugovor sa vragom na još dvije godine ili koliko li već. Ima li netko iskustva s takvim nečim? Zahvaljujem! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
Našao sam ovo čudo na primjer. Što mislite, vrijedi li to što? Samo da nemam nekakva blokavanja i slično kao što zna biti sa kasdom i sličnima. :-) http://www.mikronis.hr/shop/item.asp?itemid=86&catid=53 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
Linksys WRT54GL+ Tomato firmware = vrhunski QOS, sasvim pristojan firewall, imas static DHCP lease + port forwarding, tako da ti netreba UPnP, ali ako bas volis problematicne servise mozes ukljuciti UPnP
![]() |
#5 | |
Laughing Man
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
jeste vi bas sigurni da QoS ima smisla? Naime koliko sam shvatio niti jedan od nasih ISPova ne podrzava QoS sa svoje strane... ako si mislio na nekakvo limitiranje bandwidtha to je druga prica... sto se tice ovih HTovih SE555 nije nesto, Zyxelu UPNP rusi ruter (pogledaj malo po netu..ja na svojoj kozi osjetio). Dlinka kojeg sad daju neznam kako radi. a posto razmisljaj o kupovini nekog radje nego produljivanje 2godine pogledaj AMD je slagao sebi nesto sa dlinkom i siemens modemom. to mi se cini kao dobra opcija... ja sam upravo na thomsonu st780 (slican koji dijele iskon i amis ali sam na HTu) i moram priznati da puno bolje radi od se515 i zyxela... a stvarno sam ih sva tri gazio konekcijama i bandwidthom p.s. prije kupovine pogledaj na azureusovom wikiu koji ruteri imaju problema s konekcijama i upnpom.. dosta je dug popis..iako nemas mozda namjeru skidati torrentima ovo je dobro mjesto za naci tko radi kakve probleme... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
@MasterX Ja sam na Tiboru. Daj mi reci pošto neki hvale ddwrt da je bolji od Tomatoa i Tibora i kakva je razlika. Da li ima možda kakva scripta za ubaciti u WRT54GL da ima one grafove kao u Tomatou jer Tibor nema grafova.
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ja sam shvatio da je QoS nekakav bandwidth shaping. Naime, imam tri kante u kuci. Jedna je na linuxu gdje majka radi u officeu i tamo se vrti azureus non-stop. Problem je kad azureus skida 103kb/s. Nitko od druga dva racunala ne moze ni prismrditi internetu. Mislim, radi to, ali neupotrebljivo je sporo. Trenutno mi je C-101-I u router modu i on to ne radi najbolje. Mislio sam ako mozda router ima tu mogucnost da kad netko drugi ide na internet ili skida nesto da samo malo prigusi azureusa tako da i netko drugi ima sansu izaci na net. Nisam siguran da li je to tocno QoS ili se nekako drukcije zove. Ima ovih jeftinjara od 200-njak kn tipa CONCEPTRONIC routeri ili od Netgeara. Ima li itko ideje, vrijedi li to uzimati, ili cu se zafrknuti? Imaju dyndns, to je dosta bitno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
..
|
to sam i ja htio ...da generalno to je qos. nazalost nece raditi jer nema podrsku s druge strane na DSLAMu. vidio sam na zyxel 660hw nekakav QoS ali nisam se previse zezao kad su mi rekli da nece raditi... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
To što ISP sa svoje strane ne podržava QoS NEMA nikakve veze sa kućnom mrežom.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
..
|
on je pricao o traffic shaperu ne o QoS.. a ja sam ga pitao da li misli na bandwidth limit ili bas QoS... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Laughing Man
|
Citiraj:
Citiraj:
Ponavljam, to što ISP podržava ili ne podržava sa svoje strane, za kućnu mrežu NEMA VEZE. On može za svaki komp u mreži odredit i QoS i traffic limit i sve što hoće, ako ima znanja i opreme. A sa ovim jeftikanerom od routera koji si je sam našao to neće sigurno uspijet. Amd mu je lijepo odgovorio što mu treba. I da, pošteni router sa QoS je točno ono što teba, ako misli da mu jedan komp skida torrente, a svi drugi da normalno surfaju...
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
..
|
ajde ako skupim nesto volje da se igram po zyxelu danas budem pogledao kako to na njemu funkcionira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
QoS nezna koja aplikacija što radi na kompu nego koji port upotrebljava. Torrenti i razni drugi programi koriste određeni port preko kojega nešto skidaju ili komuniciraju sa netom. Tako da se primjerice stavi na port koji koristi azureus Low prioritet, na surfanje,poštu, MSN, ICQ medium prioritet, a primjerice na COD2 High prioritet. Da bi QoS dobro radio mora biti i dobar router koji će to uspijeti napraviti u realnom vremenu. Jer šta znači High prioritet za neku igricu, ako će router kasniti sa dodavanjem prioriteta.
![]() |
#15 | |
Laughing Man
|
@Amd: uzalud vam trud svirači. Viš da tupe kako QoS nije podržan od ISP-a, pa zato ne radi. Za sve je kriv t-com, dabogdaimcrkodslam...
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Moderator
|
Citiraj:
Ako stvarno mislite koristiti QoS kupite ili Linksysa ili Buffalo. Kod mene to izgleda ovako. http://files.myopera.com/Amdejac/albums/133021/QoS.jpg
![]() |
![]() |
#18 | |
lar~
Datum registracije: Jan 2007
|
Dakle, to sto marketingom ljudi zele nazvati bandwith limiting ili traffic shaping QoS-om to ne znaci da to je QoS. Npr iz onog tutoriala za m0n0wall Citiraj:
Ali budite veseli, popusili ste marketinsku foru... Pravi QoS se slaze malo drugacije (CBR, UBR, itd. na ATM-u, Type of Service, Class of Service, flow control na IP-u) i najbitnija stvar je da ga moraju podrzavati sve strane jer ako ga ne podrzavaju, onda to je jednostavno nije QoS nego igracka ma kako vi nju zvali... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Ne vidim neku noviju temu sa ovakvom tematikom, pa sam odlučio ovu izvaditi iz naftalina. ![]() Da ne duljim - podstanar sam i dijelim internet, ISP je T-Com, trenutna brzina 4MBit, najveća moguća 15MBit koliko vidim. Poslijepodne i preko vikenda je nemoguće doći do internet veze, jedva google otvaram, ostalo da i ne spominjem. Mislio sam uzeti 10MBit vezu, a onda bi ipak nešto više novaca mogao uložiti u router, te bih na prijedlog MadBoY-a preko QoS-a podijelio internet vezu. Možete li mi preporučiti koji router bi trebao uzeti za tako nešto, a opet da ne moram baš dići kredit za isti (voljan sam izdvojiti 500-injak kuna MAX)? Možda čak neki model koji bi se dao naći polovni preko njuškala? Da li je Linksys WRT54GL+ Tomato firmware kombinacija i dalje najbolji mogući izbor ili imate još nekih dobrih preporuka? Može i više od jedne preporuke... I još jedno potpitanje - volio bih imati nisku latenciju. Mislio sam vezu podijeliti 50/50 po pitanju brzine, i recimo da ona druga strana dere torrente, video streaming i što sve ne - ako se pravilno namjesti QoS, hoću li ja i dalje moći imati nisku latenciju usprkos ovome gore navedenom? Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zavisi jel nabavljaš novo ili polovno. Ako je novo onda "bi trebalo" gledat ove sa Gb switch - em i nekom pod varijantom n wireless - a. Npr. ako naletiš na TP-Link TL-WR1043ND v1, nabavio si "zvjer". |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Toliko koliko sam čitao, vidio sam da se pojedinci žale na V2. E sad, na jednom linku što si mi je Nikky dao piše da je V2 ovaj crni "spljošteni", a nekako sam stekao dojam da ima i ovih "starih" bijelih kockastih sa v2.x... E sad nisam pametan. Za te detalje sam vidio da se saznaje s etikete gdje je serijski, pa ću probati zagnjaviti trgovca da mi pokaže. Inače, baš sam se iznadio da su cijene routera takve kakve jesu, očekivao sam da će novi koštati 650-800 kn... :O Inače, ako i ne uspijem pogoditi V1, neću valjda puno pogriješiti s tim routerom ni ako je V2, jel'? Je li itko radio s QoS-om na tom routeru? Edit: Ne znam sada jel' tražim previše, ali sam mislio tražiti povišenje brzine veze i nabaviti novi router te snošiti troškove novog routera i razlike u brzini. Na mrežu se zna spojiti 10-15 trošila, što preko WiFi-a, što preko LAN-a (na jedan LAN je spojen AP). Ja bi htio razliku u brzini koju bi platio ostaviti isključivo sebi (2-3 računala), dok ostatak veze ostaviti drugima (kome god). Da li je moguće napraviti tako nešto? Zadnje izmijenjeno od: sith_lord. 14.01.2014. u 17:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
Napisao sam ti na pvt, generalno stara kutija je V1, nova kutija je V2, moguće da je "u prelaznom periodu" (vjerojatno prva serija) v2 isto upakirana u staru kutiju. Ove "finese" koje te interesiraju sve spada pod QoS. Uzmi manual i/ili onaj njihov emulator pa vidi šta možeš i kako definirati. Ako te to ne zadovoljava onda ćeš trebati "rješavati" preko alternativnih fw - a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
malo sam se igrao s njihovim QoS i mogu reći da nije loš, služi svrsi |
![]() |
![]() |
|
|