|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
(riješeno) Komp ne pali
Pozz, Situacija je sljedeca...komp je radio normalno, otisao na more, iskljucio ga iz struje, iskljucio iz routera...dakle nije bio spojen ni na sta (paranoja od raznih udara) Dosao doma..ukopcao sve nazad, pokusao palit...i nista, komp ne daje znakove nikakvog zivota. Nit se ventilatori vrte...nista Ideje? Kada ukljucim napajanje cuje se ono blago zujanje (zavojnice) znaci pod naponom je...pretpostavljam da je maticna riknula, al malo mi je cudno kak kada nitko nista nije dirao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Probaj drugo napajanje. Ako je taj fortron iz moj komp, malo je starije vec, ne? ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
imao sam slican problem. isto tako racunalo bilo iskopcano iz struje par tjedana i isto se nije htjelo upalit. u mom slucaju je problem bio u bateriji na maticnoj. ispraznila se i racunalo se uopce nije htjelo upaliti bez obzira sto je ukopcano u struju. proradilo tek kad sam kupio novu. pretpostavljam da si probao napravit clear cmos. probaj izvadit bateriju ako mozes doci do nje, pa ju vratit nakon par sekundi ili odspojit napajanje s maticne ploce. u najgorem slucaju moze biti svasta, od toga da ti je riknula neka komponenta pa do toga da ti je negdje kratak spoj. ako ti ovo nista ne pomogne, "poigraj" se malo s komponentama, izvadi jedan keks rama pa probaj samo s drugim, izvadi graficku pa ga probaj upalit, te kao sto je kolega gore vec rekao, mozda je i u napajanju problem. ako imas kakav servis blizu odnesi im napajanje pa ih zamoli da ti ga samo spoje na tester. btw, ne zelim biti nepristojan/bezobrazan, ali jesi upalio sklopku na napajanju? ![]() da li si mozda radio clear cmos pa nisi vratio jumper ili ga ostavio u krivom polozaju? dogadja se.. Zadnje izmijenjeno od: crni2222. 21.08.2013. u 02:13. Razlog: palo mi na pamet |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Obzirom da cujem zujanje zavojnice u napajanju, iskljucit cu tu opciju zasad. Za svaki slucaj cu provjerit multimetrom ako je to ikako moguce. Clear CMOS nisam radio, nisam nista stigao jer komp nije kod mene nego kod staraca, sutra cu se detaljnije pozabavit time i vadit komponente jednu po jednu. Samo sam htio cut misljenja i stvorit neku listu "najvjerojatnosti" pa da idem nekim redom ![]() Po meni problem je u maticnoj, sada u cemu tocno vidjet cemo. Moguce i da je samo baterija otisla... Hvala vam na prijedlozima, ako jos netko ima nesto za dodat biti ce od pomoci ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Baš si se usrećio s tim napajanjem - VS serija je loša. Probaj ga vratiti i nadoplati za neko kvalitetnije (navedi trgovinu pa ćemo ti naći nešto bolje).
![]() |
#7 |
Premium
|
Uzeo sam ga u protisu, bila je subota, 14:30 (rade do 15:00) meni se nije dalo cekat ponedjeljak i imali su to napajanje i cx500 na lageru...razlika u cijeni je 140kn pa sam ipak uzeo 450 misleci ipak je corsair, prije su radili dobra napajanja valjda se nisu pokvarili u medjuvremenu, jos sam i googlao nabrzaka i nisam nasao negativne reviewe ![]() E sad je pitanje kolko lose je to lose? Konfa je ta koja je u "Moj komp", sve je stock, najvece opterecenje ima kada sestra upali sims3...osim toga komp sluzi za surfanje i skype...cak se ni filmovi ne gledaju na njemu. Nemam namjeru nista nadogradjivat i upgradeat...ovakva je "do smrti" ![]() Ako je ovo napajanje lose u smislu da ce odjednom iz cista mira izazvat veliko sranje ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Evo da ne otvaram novu temu.... imam sličan problem. Spremala se oluja i isključio sam komp iz struje. Kada je oluja prošla, uključio sam komp u utičnicu i pritisak na power on iiiii.... ništa! Ni bip, ni vrtnja ventilatora, ni da bi se koja lampica upalila, a ma baš ništa! Prva sumnja mi je bio PSU pa sam malo proguglao po netu i našao onaj "paperclip test" i PSU uredno zavrti ventilator (i onaj koji spojim na "molex"). Da li je to siguran znak da je sve OK sa napajanjem? Nakon toga sam pokušao pokrenuti komp bez grafičke, samo s jednim modulom memorije, bez HDD-a i sa sličnim "okljaštrenim konfiguracijama" i ništa, i dalje niti bip. Nekako mi sve smrdi na matičnu, ako je ono siguran znak da je PSU OK. Da li mogu sa sigurnošću utvrditi da je stvar do matične? Jer, ako se ne varam, imam negdje njenu još važeću garanciju. Ili da sve nosim u neki servis pa neka se oni zajebavaju? ![]()
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
Ako imaš mogućnosti nabavit drugo napajanje, probaj provjerit s tim drugim. Taj "paperclip" test ti nije siguran znak da napajanje radi kako spada. Jedini siguran bi bio da nabaviš tester pa da vidiš s njime. Ukoliko napajanje radi, onda je vjerojatno matična u pitanju.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Ni ovi jeftini testeri nisu sigurni jer ne testiraju pod opterećenjem nego samo provjere voltaže što možeš i sam voltmetrom. Tak da jedini siguran način je probat drugo napajanje ili ako postojeće pali komp testirat sa stress testovima komp da se vidi da li napajanje može izdržat par sati. Imao sam slučaj gdje je komp radio prvih pola sata dobro te nakon toga se počinjao blesirat, nakon promjene napajanja radio je koliko je trebao bez ikakvih blesiranja. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Dakle još postoji šansa da je krivac napajanje? To bi čak bilo dobro da je napajanje (iako ono jedino nema garanciju), barem bi imao izliku da nabavim novo, modularno, o kojem već neko vrijeme razmišljam. Ima netko preporuku za OK modularno napajanje, da može držat nešto kao FX8350 + HD7950 u budućnosti? ![]()
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Jan 2013
|
Ja imam OCZ 600W modularno koje mi drži navedeni proc i msi gtx660oc!zato moja preporuka! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|