|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Chieftec 350W vs. Chanell Well 420W
Kao sto sam obecao prije jedno mjesec, nasao sam vremena da usporedim bratovo i svoje napajanje. Tocnije, radi se 2 napajanja razlicite snage i cijene. Moje napajanje je CHIEFTEC DELTA 350W, a bratovo je CHANELL WELL 420W. Oba napajanja spadaju cijenovno u srednju kategoriju, cak bi se moglo i reci jeftiniju klasu. Samo da naglasim, prvi put pisem nesto ovakvo, pa cu pisati slicnim redosljedom kako je i pisao Sky u svojem review-u mnogih napajanja (naravno i u manje rijeci)... Jedino sto kod mene izostaje je uho koje cuje i 0 db ![]() Pa da napokon pocnem, prvo pocinjem sa slabijim, ali kod nas poznatijom markom Chieftecom: CHIEFTEC DELTA 350W model GPS-350BB-101L Ovo napajanje dolazi u kutiji koja se po nipocemu ne odskace od ostalih...Unutra sam nasao, naravno osim samog napajanja, knjizicu, kabel za ukopcati u struju i manual, koji je stur al opet dovoljan za instalaciju cijelog ![]() Napajanje je sive boje i nije "fancy", bez ikakvih "điđa" na sebi (tu mislim na neke svjetlece ventove ili rupe poput HIPER napajanja). Izgled je jednostavan i opet, kao i sama kutija ne odskace od ostalih modela te cijene. Naravno, moram napomenuti da je u napajanju 12cm vent marke Yate Loon za koju kazu da delaju jako tihe ventilatore sto cemo i kasnije vidjeti da je istina. Sad ono zanimljivije, karakteristike uredjaja: Iz napajanja viri dosta zica (barem za mene kojem je prijasnje napajanje bilo JNC od 300W ![]() ![]() Sto se tice amperaza koje daje: +12V 18A +5V 30A +3,3V 28A Sad, posto ja nisam vidio puno napajanja u svom zivotu, nemogu komentirati amperaze, al vjerojatno su za jedno 350W napajanje cist ok, naravno ima i jacih! Sto se tisine tice, napajanje je jako tiho, dapace, ja ga uopce ne cujem (vec vidim sprdnje na moj racun jer imam Deltu na procesoru ![]() Mjerenje pravih voltaza vam ne mogu tocno rec, mogu vam napisati samo ono sto mi je senzor od maticne pokazivao tijekom testa, posto uz sebe nisam imao niti voltmetar niti ikakav drugi uredjaj. Jos jednom napominjem, PODACI SU DOBIVENI SA SENZORA NA MATICNOJ, A OCITANI SU UZ POMOC MBM 5!! Ovo napajanje me neugodno iznenadilo sto se dobivenih podataka o voltazama tice. Isprva sam mislio da mi maticna laze. Naime, 3,3V i 5V railovi su jako stabilni - 3,3V se vrti oko 3,28-3,34V , 5V je uvijek na 5,03V. Neugodno me iznenadio rail od 12V, koji se ovisno o Vcore dosta mijenjao (iako mi je komp bio relativno slabo popunjen "potrosacima energije"). Tako se on kretao (12V) pri Vcore-u od 1,625V od 11,67-11,73V (to su mjerenja kada je kompjuter bio max. opterecen, u idleu je 12-voltni rail bio na oko 11,80)!! Kada sam Vcore podigao, zbog znatizelje na 1,75V tada je rail pao jos nize i vrtio se izmedju 11,61-11,67V !!To su pomalo katastrofalni rezultati, naprema Chanel Wellu kojeg cu kasnije opisati! Samo da dodam, da mi je jedanput pao i na 11,53V, mislim da je to bilo kad sam Vcore stavio na 1,8V Zakljucak: Pozitivne strane su tihi i veliki ventilator od 12cm i to sto se napajanje skoro pa nista ne zagrijava (cak i kod mene koji imam 1x80mm vent na upuhu i 1x80mm na ispuhu) Negativne strane su jako slab 12V rail. Cijena se vrti oko 290-300 kuna. Sad na usporedbu njegovog danasnjeg protivnika! CHANEL WELL 420W model ISO-500P Ovo je napajanje koje je brat kupio kako bi se rijesio JNC-a, jer je poceo strah od krepavanja (covjek je poceo citat forum PCEksperta ![]() Kutija i napajanje isto kao i kod Chiefteca, rudimentarno i ne istice se po icemu. Razlika se vidi odmah nakon vadjenja iz kutije, umjesto jednog velikog 12cm venta stoji mali 8cm ali vidjet cemo kasnije, nije i neka velika razlika u buci. Napajanje sadrzi 6 molex-a, 2 flopija. Naravno, 20-pinski i 4-pinski konektor su razdvojeni ali niti jedna od njih nije umotan u neku mrezicu pa zice strse na sve strane. Moram napomenuti da je kabel od 20-pinskog napajanja dosta kratak i jedva sam ga spojio na maticnu u svom modificiranom Big toweru. Amperaze: +12V 18A +5V 36A +3,3V 22A Naprema Chieftecu ima jaci 5V rail, a slabiji 3,3V rail. Krenimo sa testiranjem, najvise me je zanimao 12V rail, posto me chieftec iznevjerio (nadao sam se da ploca sere). Nazalost, ploca nije kenjala, ovo napajanje je imalo stabilnije napone (mada je to i radi vece snage, al opet, na kraju cemo vidjeti da je cijenom jeftinije). Mjerenja su ovakva: 3,3V se drzalo konstantno na 3,3V, 5V na 5,03V a 12V je bio izmedju 11,92 i 11,98V, neovisno o opterecenju (max. ili idle). Pokusao sam staviti Vcore na 1,75V ali se ni tada nista nije promjenilo, voltaze su ostale iste!! Ostao sam uslagiran, ja dao 100 kuna vise, a buraz dobio bolje napajanje (sa stabilnijim naponima) za manje para. Glasnoca venta? Ni tu nije zakazao, moje uho nije razlikovalo ta dva napajanja, iako postoji velika razlika medju ventovima... No, opet da napomenem, Chanel Well ima Temperature controlled vent, znaci da bi se vent vjerojatno jace cuo kad bi masinu natrpao, no danas nisam imao tu mogucnost tako je testirano na kompu iz mog siga (koje ako Bog pomogne povuce 200W ![]() Znaci, zakljucak: Pozitivno - tisina koja je na mojoj konfi napajanje davalo, stabilniji naponi od chiefteca, niza cijena (oko 200 kuna) Negativno - sto se mene tice, a ja sam prosjecni korisnik kompjutera, nema negativnih strana...al ak cemo cjepidlacit, malo vece zagrijavanje ![]() Po meni ukupni je pobijednik Chanell Well! Nadam se da sam barem nekaj dobro napisao, komentirajte dobre i lose strane, komentirajte moj nacin pisanja, al sve u svemu nadam se da sam barem nekome pomogao u odabiru... Pozdrav!
![]() |
#2 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Chanell Well je jeftino i kvalitetno napajanje-to smo bezbroj puta ponavljali tu na forumu. Za 200-tinjak krznatih nema boljeg. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Pad napona na Delti i nije tako strašan jer ATX standard dozvoljava pad napona na 12V railu 4%. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Ja isto patim od pada napona na 12V railu i to me izludjuje al sta da se radi nek gura jos dok ne ubodem novo, al da je samo to ovaj Chieftec od 360W je i poprilicno glasan za moje usi pogotovo kad ga se optereti tako da ga nikom ne preporucam bas, bolje Delta.
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Je, 4%, al kaj mi to znaci kad ocu klokat, napon padne na 11,53 !? Sad me samo zanima dal bi dobio veci OC kad bi imao od buraza napajanje... Jel mi je cudno, proc dela na 2200mhz pri 1,625V a na 2300 se prime rusi i kad stavim 1,775V!! Brijem da me napajanje koci ![]() Sve u svemu, ja zadovoljan, ipak mi je ovo prvi review... istina, malo sam kopirao Sky-a al nadam se da se on ne ljuti ![]() P.S. Oce ko usporedbu Volcana 6Cu protiv ALX 800!? ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|