Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.08.2013., 11:44   #1
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Question Shareing interneta sa WIFI na LAN , jel moguce ?

Pozdrav svima !

Molim za malu pomoci.
Situacija je ovakva. Spajam se na AP od rodjaka koji mi je ustupio internet.
Spajam se sa stolnog kompa preko USB sticka na njegov AP koji je preko puta moje kuće na udaljenosti oko 30-35m. Signal mi je odlican (Airlie WL-1700).
Htio bih sada napraviti WIFI u kuci tako da se mogu i sa mobom i laptopom
spajati na net. Imam jedan stari siemens AP koji sam spojio na komp sa lan kablom i sad pokusavam napraviti izmedju tog LAN-a i wl1700 napraviti Bridge konekciju da dodjelim internet tom simensu pa da preko njega djelim net putem WIFI-ija po kuci ali ne uspjevam.

Znam da sam prije to isto radio u obrnutom smjeru bez problema tj. da sam
primao preko LAN-a internet i onda ga djelio sa svojim WIFI uredjajem na taj nacin ili putem softAP aplikacije koju podržava moj wl-1700 koji je tada glumio AP.

Moze li se to kako napraviti ali obrnutim redosljedom ? Znaci primam net preko Airliva1700 i djelim ga na LAN nekim nacinom.Trebam li se zezati za ne znam tipa fixnim ip adresama za oba uredjaja i kako ako da.
Prvi tj. WIFI ima onu standardnu 192.168.1.1 itd a sta dodjeliti LAN ili ne treba i ostaviti na defaultu ?

Hvala !
dxdandy je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2013., 11:53   #2
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kupi neki pošteni uređaj, access point sa client modom. On se spaja kod rođe, na LAN stranu spajaš Siemens da ti bude lokalni AP

J.... USB igračke za ovakve probleme
Dac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.08.2013., 11:55   #3
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Kupi neki pošteni uređaj, access point sa client modom. On se spaja kod rođe, na LAN stranu spajaš Siemens da ti bude lokalni AP

Ma znam i je sve to , ali trenutno se nema ni za neki jeftinjak pa pokušavam ovom pribjeći dok se ne snađem. Imaš li kakvo rješenje kako ovo moje posložiti tj. dali se to uopće može ?
Staro 29.08.2013., 12:00   #4
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Može, imaš recimo bridganje konekcija... označiš obadva interfejsa, desni klik -> bridge (pretpostavljam da je Win OS). Moglo bi uspjeti, ali gledaj da ti se izbor adresa ne kosi sa već postojećim ili sa DHCP-om. Sve u svemu, to su triper-kombinacije
Staro 29.08.2013., 12:01   #5
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Dac Pregled postova

J.... USB igračke za ovakve probleme
ajd ajd, ako može bez plaćanja, zašt onda kupovinu AP-a
ps. to briđanje je yebena kuja, moraš koji put imati sreće da uspije

Citiraj:
Može, imaš recimo bridganje konekcija... označiš obadva interfejsa, desni klik -> bridge (pretpostavljam da je Win OS). Moglo bi uspjeti, ali gledaj da ti se izbor adresa ne kosi sa već postojećim ili sa DHCP-om. Sve u svemu, to su triper-kombinacije
ni u ludilu to nemoj raditi

@autor
staviš na lan-u da share-a internet konekciju sa wirelessa
pri tome bi se automatski na lan-u trebal upaliti dhcp server i adapter postaviti na 192.168.137.1/255.255.255.0

prije nego to upališ, na routeru stavi fiksnu IP adresu na recimo 192.168.137.2 i obavezno mu isključiš dhcp server (jer se bude koristil onaj na windowsima)

to središ, napraviš wlan postavke na ruteru i imaš AP koji radi samo dok ti komp radi
domis je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2013., 12:11   #6
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

http://www.wikihow.com/Bridge-an-Internet-Connection

Bridge je sasvim uobičajeno rješenje u ovakvim slučajevima, zašto "ni u ludilu"?
Staro 29.08.2013., 12:15   #7
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
ajd ajd, ako može bez plaćanja, zašt onda kupovinu AP-a
ps. to briđanje je yebena kuja, moraš koji put imati sreće da uspije

ni u ludilu to nemoj raditi

@autor
staviš na lan-u da share-a internet konekciju sa wirelessa
pri tome bi se automatski na lan-u trebal upaliti dhcp server i adapter postaviti na 192.168.137.1/255.255.255.0

prije nego to upališ, na routeru stavi fiksnu IP adresu na recimo 192.168.137.2 i obavezno mu isključiš dhcp server (jer se bude koristil onaj na windowsima)

to središ, napraviš wlan postavke na ruteru i imaš AP koji radi samo dok ti komp radi
kako da stavim na lanu da share-a internet konekciju sa wirelessa ? Kad kliknem na mrežnu karticu na komp nigdje mi ne nudi shareing isto tako nigdje ne nudi ni kad kliknem na WIFI karticu da share-a konekciju sa nekom mrezemo. Zato kazem da mi je jedino logicno riješenje bridge konekcija. Ako se na neki drugi nacin moze onda molim postupak jer ga ja ne kuzim i ne znam.

Zašto ni u ludilo ne ici na brdge konekciju , sta drugo , kako ?
Staro 29.08.2013., 12:18   #8
domis
Premium
Moj komp

ma jer za briđanje treba više postavki, makar onda bi možda mogel raditi dhcp na routeru, dok je ICS praktički out of the box rješenje
Staro 29.08.2013., 12:19   #9
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Domis valjda smatra da trebaš još jedno routanje i drugi lokalni subnet. A bridge je jednostavno rješenje
Staro 29.08.2013., 12:26   #10
domis
Premium
Moj komp

ma serem ga, trebam još kave

ICS zapravo je jedna vrsta briđanja, samo pitanje je ovo...
ako stavi bridge, odakle router vuče internet share (znam da u primitivnim nemožeš ručno staviti da router dijeli na dhcp drugu ip adresu)
ako ti isključiš dhcp na routeru, koju IP adresu bude koristil i kako bude dodijeljival daljnje adrese (pali li se DHCP na kompu ili koristi dhcp server kojeg i wireless)
naravno, sve to je moguće rješiti statičkim ip adresama, ali nisam baš obožavatelj postavljanja toga na klijente, draže mi je to na ruteru postaviti

nisu sad to neka "pravim se pametan" pitanja nego me fkt zanima

@dxdandy
nemaš ovaj izbornik?

Zadnje izmijenjeno od: domis. 29.08.2013. u 12:32.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.08.2013., 12:44   #11
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Citiraj:
ma serem ga, trebam još kave

ICS zapravo je jedna vrsta briđanja

nemaš ovaj izbornik?
Kako si dosao do ovog izbornika ? Prije kad sam radio sharing tj. primao net preko LAN-a a onda ga djelio na WIFI karicu ona bi sama prepoznala i pitala me ako je u softAP modu tj. otvarao bi mi se prozor i pisalo bi jel ICS i pitalo da odaberem koj mreza ima net i nakon toga bi se djeljenje samo odradilo i sve bi radilo odlicno ali sada je obrnuta situacija i sada ta kartica koja je bila koja je glumila AP sada prima net i treba ga podjeliti sa drugom mrežom ali mi se ne pojavljuje ta ICS prozor da odredim sta je sta a nikako da dobijem ovaj tvoj izbornik.Inače koristim XP Pro ali mislim da to nije bitno.
Koji su koraci do njega ( My Network Places / view network connections / i onda pretpostavljam desni klik na neku mrezu ) ali nema te opcije
Staro 29.08.2013., 12:44   #12
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Ako se isključi DHCP sve će crknuti nakon prvog restarta

Ali to je normalna situacija za većinu mreža (sve?). Većina ljudi ne zna ništa oko adresa jer se DHCP brine o tome
Staro 29.08.2013., 12:51   #13
domis
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor dxdandy Pregled postova
Koji su koraci do njega ( My Network Places / view network connections / i onda pretpostavljam desni klik na neku mrezu ) ali nema te opcije
desni klik na lan adapter i trebalo bi biti nutra...al vidim da na xp dodijeljuje u 192.168.0.1/255.255.255.0
http://support.microsoft.com/kb/306126

da si odma rekel da je u pitanju winxp, eh...nebi nit piskaral ovdje

sad mi sinulo, tebi je još uvijek sharing upaljen za wlan...isključi ga i pojavilo ti se bude ovo
Staro 29.08.2013., 12:57   #14
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Citiraj:
desni klik na lan adapter i trebalo bi biti nutra...al vidim da na xp dodijeljuje u 192.168.0.1/255.255.255.0
http://support.microsoft.com/kb/306126

da si odma rekel da je u pitanju winxp, eh...nebi nit piskaral ovdje
Zašto , šta je to problem kod win xp ? Kad sam radio obrnuto onda je istina sve radilo o.k. i da dodjeljivao mi je bas tu adresu na ICS koji se automatski pokretao kad bih ubo u usb wifi karticu i pitao me odakle da vuce net.

Sta je problem kod XP-a i da li se rucno to odraditi ? Samo reci sta,nisam bas tolika neznalica po pitanju lana pa cu skuziti. Ovo nisam nikad radio pa pitam da se previse ne vrtim u krug ako ne ide.
Staro 29.08.2013., 13:08   #15
domis
Premium
Moj komp

stvar je u tome da xp ne koristim otkad sam krenuo na faks i dobio besplatne origigi verzije sedmice preko msdnaa, tak da neznam baš za XP više

ako nemožeš postaviti ICS, znači da je vrlo vjerojatno isti već upaljen na wlan adapteru
Staro 29.08.2013., 15:52   #16
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ne znam što ga komplicirate, bridge nije ništa nego automatsko dodavanje route i radi posve normalno. Jedina stvar koju poslije treba podesit je dhcp na ruteru u kojemu je potrebno postaviti lan adapter laptopa kao gateway i vjerojatno dns. Dalje bi bridge trebao forwardat promet. Za početak je najbolje probat ručne adrese. I još je bitno da ruter u wirelessu i lan.u ima isti subnet.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno