Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.09.2005., 23:45   #1
vodokotlic
Premium
Moj komp

vodokotlic's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
lap kao jedini stroj

Posto mi sljedece godine ne gine faks a vec i sad se gusim u hrpama skripti zakljucio sam da bi najbolje bilo imat neki laptop u kojem bi to sve ljepo imao organizirano i uz sebe. posto sam naviknut potpuno na stolne strojeve imam par (banalnih?) pitanja:

1: Ispod koje novcane granice nema smisla ici?

2: Uglavnom sam kao laptop smatrao jedino IBM jer ih je moj stari uvjek imao kao sluzbene a ujedno su to bili jedini laptopi na kojima nije bila muka pisati, koji nisu skripali, zvjerski se grijali itd... jel jos uvjek IBM kralj ili ima i dostojnih zamjena (prije svega zbog cijene)

3: svakodnevni rad - kako se nose sa svakodnevnim mucenjem? sto kad se rasklimaju šarke ekrana pa vise nece stajat uspravno? kaj s ventilatorom kad crkne/pocne rondat? kolko takav servis kosta? kolko godina (otprilike) ce izdrzat baterija prije nego se vise nece dat napunit...

4: malo glupo pitanje ali kako stoje laptopi s npr. S3-suspend to RAM funkcijom? Naviknut sam na to da mi je stolni stalno ukljucen jer mi svako malo nesto s njega treba pa bi ovo bila ko neka zamjena kad nebi bio pristekan u struju. Kolko bi npr prosjecan prijenosnik izdrzao u takvom standby-u s punom baterijom.

5: Koliko se isplati dodatna garancija tj. kolike su otprilike cjene servisa u odnosu na obicne kompove kad vise nemas garancije.
Navikao sam da kad nesto crkne, srafciger u ruke i kopaj pa zato nemam pojma.

P.S. Oprostite na opsirnom pitanju...
vodokotlic je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 00:07   #2
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
ovo se zove dobro postavljeno pitanje.

1. ako oces stvarno dobar laptop onda trebas 7-10k kuna za srednju klasu visa je uvijek bolja al nuzno puno skuplja

2. IBM je IBM, radi odlicne izdrzljive masine, frend koristi 6 godina star thinkpad dan danas radi ko prvi dan...
Definitivno IBM, da dobijes manje opreme za ordedjenu svotu novaca, al dobijes trajni i kvalitetni proizvod.
Uz IBM u izbor mogu uci HP i Toshiba sve ovo drugo je razvodnjeno jako.

3. Opet IBM, pada na pod, proljevaju po njemu, udaraju ga, nosaju i jos uvijek radi. Odlicno kuciste od cvrstih materijala a ne jeftine plastike. Vent nakon 6g frendu i danas radi odlicno, cistio ga je samo pred par mjeseci. otvorio laptop izvadio fan i pocistio ga.

4. svi imaju s3 skoro, imas i opciju kad se baterija priblizi nekom niskom nivou di prijeti opasnost od gubljenja podataka u memoriji onda ce upalit laptop i prebacit se u hibernaciju sve prebacit iz RAMa na disk.
U prosjeku thinkpad t30 od starog drzi po nekolko sati tako nikad nisam mjerio al jako dugo moze.

5. Dodatna garancija? tu ti nemogu nista rec jer vecinom IBM se rijetko kvari al sta vise garancije to bolje.

moj prijedlog?
neki IBM R52 ili neki t42 ak imas vise novaca. Nadkupis da imas 2x512 rama i miran si dugo godina. nemoj ic na veliki disk u laptopu jer su obicno krimnalni kolko god brzi i sve puno ti je jeftinije ulozit u usb 2.0 ladicu i u njuj stavit neki veliki disk koj koristis za cuvanje podataka. Tako spojen disk ide oko 25 MB/s sto je relativno ugodna brzina. Sporije od stolih strojeva al u rangu sa 4200rpm laptop diskovima. danas su malkicu brzi.

IBM R52 UN364CD PM 725 P-M 740 (1.7GHz), 512MB DDR2, 60GB/5400rpm, VGA X300-64MB, 15" XGA TFT,DVD RW Multiburner, Modem, Gigabit, Centrino 11a/b/g, IEEE1394, Bluetooth, Security Chip, WXP Pro, UN364CD
10499kn.

jedina mu je mana masa koja je poveca al za 10500 kn takvu opremu na IBMu ces tesko nac. T serija je skuplja al je manja i laksa

da mogu birat sad neki iz ponude uzeo bi ovaj bez razmisljnja, mali radi 14" ekrana, te ima jako jako ljepu kolicinu opreme

IBM THINKPAD T43 P-M 750 P-M 760 (2.0GHz), 512MB, 80GB/5400rpm, 14" XGA TFT, M22-64MB, DVD-RW/CD-RW(Multiburner), Modem, Gigabit, Centrino 11a/b/g, Bluetooth, Security Chip, WXP Pro,Finger print reader, 3 godine jamstvo, Titan magnezij kućište,2.2kg

13929kn

nek jos neko da savijet za toshibu ili hp jer nepratim njihove modele bas
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.09.2005., 02:18   #3
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Toshiba Sattelite A80 131:

Centrino - P-m 1.6 dothan 2mb L2,512 samsung ddr 333,40gb HDD 4200 Hitachi,WIFI intel 2200 b/g ,Intel 915chipset, Nvidia 6200 PCI-E 64 mb, DVD multiburner Panasonic DL,15" TFT, Card reader, 2-4 sata baterija.
Platio sam ga 800€ ali kod nas je model 129 oko 10000 kn.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 08:46   #4
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Pošto se spremaš na, uvjetno rečeno, dugoročnu investiciju pokušaj sljedeće :
nađi nekog frenda koji putuje u USA i zamoli ga da ti donese laptop. Carina se prolazi bez pitanja s laptopom preko ramena a cijene možeš vidjeti ovdje
www.bizrate.com
za primjer :

HP Pavilion zv6130us 2 GHz Athlon 64 Laptop

Windows XP Home - 80 GB Hard Drive - 512 MB RAM - DVD±RW Drive - 15.4 in Screen
može se kupiti već od 980 $ tj. u našem novcu za cca. 5.000 kuna.
Imam također HP Pavilion, doduše s Athlonom XP i jako sam zadovoljan.
Staro 27.09.2005., 08:59   #5
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
pogledaj si malo za hp nx6125, samo si nadogradis odmah u startu jos malo memorije na njega, i doci ce te nekih 7k. vidi ako ti zadovoljava potrebe. ima ga mikronis., a vidim da si iz zgb-a...
atha je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 10:23   #6
Bran
nemam kaj napisati

Bran's Avatar

Datum registracije: May 2003
Evo ovakakv kakav imam u sigu je koštao skoro 11000 kn, a danas su bolji i noviji modeli koje možeš dobiti za kojih 10000 kn. Star je godinu dana, ali za sad sve dobro radi. Nema nikakvih problema. Baterija je još istog kapaciteta kao kad je bio novi. Vrlo sam zadovoljan tim laptopom. Jedino je grafička sranje, ali ionako ne igram igre, pa mi to nije bitno. Kad bih kupovao laptop vjerojatno bih opet uzeo Asusa. Inače Asus i Toshiba su skoro isti laptopi. Svi dijelovi su gotovo isti. Slažem se da je IBM najbolji, ali je zato i cijena viša. Možda im je dizajn malo zastario, ali sve u svemu kvalitetni laptopi.

Bran je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 10:23   #7
vodokotlic
Premium
Moj komp

vodokotlic's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
zanima me jos samo dal koji od nasih zastupnika daju mogucnost prilagodbe konfiguracije?
konkretno ovaj R52, sama konfiguracija je super ali jel moguce uzet npr manji disk, samo dvd-rom, bez ovog security chipa, bez OS-a?
vodokotlic je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 11:34   #8
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Originally posted by vodokotlic
zanima me jos samo dal koji od nasih zastupnika daju mogucnost prilagodbe konfiguracije?
konkretno ovaj R52, sama konfiguracija je super ali jel moguce uzet npr manji disk, samo dvd-rom, bez ovog security chipa, bez OS-a?
Nevjerujem da ces igdje naci taj model bez windows-a jel tu ima neka suradnja sa IBM-om i Microsoft-om a komponente nemožeš mjenjati kada kupuješ brand (koliko sam ja upoznat)
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2005., 14:58   #9
Trek
Premium

Trek's Avatar

Citiraj:
Originally posted by vodokotlic
mozes uzet manji disk to ce ti skinut dio cijene, a windowse ne, al to su super IBM widowsi licencirani plus imas skrivenu particiju kad ti se sruse samo stisnes neki F (zaboravio sam broj) i vratis sve podatke security chip je standardna oprema.
Staro 27.09.2005., 20:40   #10
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Originally posted by panorama
Pošto se spremaš na, uvjetno rečeno, dugoročnu investiciju pokušaj sljedeće :
nađi nekog frenda koji putuje u USA i zamoli ga da ti donese laptop. Carina se prolazi bez pitanja s laptopom preko ramena a cijene možeš vidjeti ovdje
www.bizrate.com
za primjer :

HP Pavilion zv6130us 2 GHz Athlon 64 Laptop

Windows XP Home - 80 GB Hard Drive - 512 MB RAM - DVD±RW Drive - 15.4 in Screen
može se kupiti već od 980 $ tj. u našem novcu za cca. 5.000 kuna.
Imam također HP Pavilion, doduše s Athlonom XP i jako sam zadovoljan.

980$ je 6000 kn ne 5000 a nisam bas uvjeren da je jako dobro kupovati u USA bez ikakve garancije itd. Sta ces slat avionom ako ti nesto ne valja ili ces cekat jos jednig frenda koji ide u USA pa da ti sredi? Koliko imas frendova koji svako toliko idu u USA?
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.09.2005., 21:24   #11
4444josip4444
Premium

4444josip4444's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Što se tiče produženja garancije, uzmi ju, cjene popravaka su toliko vrtoglave da ćeš čak razmišljat o kupnji novog lapa prilikom nekog manjeg kvara.... ovo govorim iz iskustva, za hp care pack košta kojih 1000kn, dobivaš dvije dodatnje godine garancije, za ibm nisam siguran, sutra provjerim....
Na notebook-u se nakon godinu dana ništa ne isplati popravlja osim tastature, rom-a i kabela koji spaja display sa pločom, i te stvari su jako skupe, a ako ti ode ploča ili display bolje ga baci nego da ga popravljaš.... care pack kod hp-a ne moraš uzet odmah, možeš ga recimo zadnji mjesec garancije, sa tim da ti na bateriju garancija traje samo prvu godinu!
4444josip4444 je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2005., 20:49   #12
Lesa
Premium

Lesa's Avatar

ako ti nije hića sačekaj 11-12mj., sezona je, svi će imati akcije i imati ćeš bolji izbor po nižim cijenama.
Moja preporuka bi ti bila da sačekaš IBM Z seriju; dolazi kroz koji mjesec najviše, imaš IBM kvalitetu i (po meni) savršen izgled zajedno s wide-screenom! Entry modeli budu s cijenom oko 7-9000 kn... mljac
Staro 29.09.2005., 22:22   #13
Trek
Premium

Trek's Avatar

ja vise volim 4:3 ekran i sto manji to bolji ja sam fan 14" i 12'1 laptop displaya, all time favorit mi je ibm 14" 1400x1050! Jao jao fuj ovi 15" i wide ekrani...
Staro 29.09.2005., 22:33   #14
4444josip4444
Premium

4444josip4444's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
ti "mini" notebookovi sa 12" displayom su zakon, oni se mogu zvat "prijenosnim računalima" ako ikomu stvarno treba prijenosno računalo onda su to ti!
4444josip4444 je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2005., 22:34   #15
Lesa
Premium

Lesa's Avatar

all time favorit mi je ibm 14" 1400x1050

IBM T serija? zakon su bili dok su imali 14" ekrane..sad sam baš gledao jednog T43 na poslu i razlika između njega i ovog mog je skoro zanemariva..dok u usporedbi s T40-41 hmm..
baš se sad lomim dal da uzmem jednog X40, mogu ga dobit za smješne pare a ganc novi, neupotrebljen! Ne treba mi, ali......aaargh
Staro 29.09.2005., 22:39   #16
Lesa
Premium

Lesa's Avatar

"ako ikomu stvarno treba prijenosno računalo onda su to ti!"

je, sve dok gledaš da imaš ili dodatnu bateriju ili barem 6 cell. Po defaultu dolaze 4 cell baterije koje idu na oko 3h..
Zato je T serija s 14" ekranom bila zakon; 2kg, 0,7kg teža od X, ali ono "full monty"oprema s odličnom baterijom. A po meni je sve oko 2kg ultra prenosno računalo; pa muškarci smo jebemu miša
Staro 29.09.2005., 23:23   #17
Trek
Premium

Trek's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Lesa
all time favorit mi je ibm 14" 1400x1050

IBM T serija? zakon su bili dok su imali 14" ekrane..sad sam baš gledao jednog T43 na poslu i razlika između njega i ovog mog je skoro zanemariva..dok u usporedbi s T40-41 hmm..
baš se sad lomim dal da uzmem jednog X40, mogu ga dobit za smješne pare a ganc novi, neupotrebljen! Ne treba mi, ali......aaargh

sad mi na stolu stoji t30 14" 1400x1050 MILINA! imas osjecaj dok radis da je puno veci a do njega Gateway tablet sa 15" 1024x768 (FUJ!!!) i gledam i mislim se kak su prokleti proizvodjaci u popularizaciji prijenosnika opcenito progurali smece na trziste koje se masovno kupuje jer ima "onu kul graficku/ kul tačskrin/ 300 GB diska/ 17" wide ekran!?!?!? TO NIJE LAPTOP!"...

Uglavnom stari t30 radi dan danas ko prvi dan! Savrsen uređaj nakon par godina stvarno jake torture po bateriji jos uvijek radi preko 2.5h... Od orginalnih 3h (to su stari procevi dosta trosniji i profil je uvijek full power i 6/7 svjetlina)
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno