|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Laptop za programiranje
Pozdrav! Namjerno otvaram novu temu, jer me zanima koje su vam karakteristike bitne kod kupnje laptopa za ovakvu namjenu. Ako moderator misli da je nepotrebna, moze je spojiti s nekom od postojecih. Naravno da ce racunalo za koje iskesirate 15000 kn biti dovoljno za bilo kakvu zadacu, ali vecina nas ima ograniceni budzet, pa je potrebno izvuci najvise s novcem koji nam je na raspolaganju... Tu je i pitanje mobilnosti. Pozeljnije je imati veci ekran kada radimo u alatima tipa Eclipse, VS i sl., no nekom je i 15" previse za nositi okolo. Posto i sam planiram kupovinu, napisat cu karakteristike za koje mislim da su (meni) bitne prilikom izbora: Monitor: 17", full hd. CPU: i5 ili i7 HDD: pozeljno SSD. RAM: 6 - 8 GB. Grafika: integrirana grafika, solidnih performansi. Nesto slicno ovome (USA), s time da bih naknadno mijenjao hard. Volio bih cuti i ostale, pogotovo one koji svakodnevno koriste prijenosnike za development.
![]() |
#2 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Laptop za programiranje = office računalo. Još bih si bolji proc i mogao nekako opravdat, ali solidnu grafu i ssd nikako. Dobar ekran i tipkovnica su uvijek bitni, a ako se priča o mobilnosti, nije loše ni pogledati trajanje baterije. edit: ima tema o laptopu za faks di je bilo slične rasprave, laptop za fer ili tak nekak se zove pa potraži.... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
OK, hvala na odgovoru!
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Sve se svodi na to što ćeš programirat i naravno u kojem jeziku. Nije isto da li pišeš aplikaciju u C.u ili pišeš aplikaciju u C# i microsoftovoj razvojnoj okolini. Također nije isto radiš li desktop aplikaciju ili razvijaš web aplikaciju pa ti se još u offline modu mora vrtit baza podataka, http u pozadini i tko zna šta još. SSD itekako da jer ubrzava rad u svakom slučaju. Što se tiče ekrana i veličine može se raditi i na 15", ali i na 2 x 22" sve ovisi kolika ti je komocija potrebna i veličina ekrana će ti u konačnici odredit uspješnost barem do mjere dok ne budeš u stanju kodirat "iz glave", ali opet sve ovisi i o programskom jeziku u kojem se radi. Bottom line uz programiranje se obično uvijek čita neka literatura ili nešto (da ne spominjem dokumentaciju uz hardware ako radiš razvoj) .... pa ti to onda automatski znači alt+tab i gubitak vremena. Moj savjet ti je da ne razmišljaš da će ti laptop bez eksternih ekrana biti dovoljan na duže staze i ozbiljniji rad. Laptop je dobar dok si na faksu, dok putuješ itd. ali je ugodnije kad ga možeš proširit sa eksternim monitorom. EDIT: sad sam se sjetio zašto je recimo 15" laptop prednost kod kodiranja: tjera te da ne pišeš predugačke linije koda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Ajde još šta ćeš programirat ok, ali kakve veze ima jezik s odabirom laptopa? Želje i potrebe nisu jedno te isto, a čovjek nema neograničen budžet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Sam jezik baš i nema veze, ali framework itekako ima.
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Citiraj:
Bottom line: meni je za faks bio dovoljan i IBM R60 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Mozda u uvodnom postu nisam bio dovoljno jasan. Nisam pocetnik u programiranju, ali do sada nisam koristio laptop. Ideja je da imam komp kojeg bih mogao nositi sa sobom, dok bih ga kod kuce spojio na 23" lcd i nekakav dok (sugestije su dobrodosle) koji bi pospijesio hladjenje. Zasto SSD? Za isprogramirati "Hello world!" u C-u vam je dovoljna i 486-ica, ali ako ste pokretali Eclipse i Android emulatore, onda znate koliko je brzina diska vazna. Kod manjih projekata jos i nije, ali kada se ucitava gomilu dodatnih asseta i biblioteka, disk zna biti itekako usko grlo.
Ahhh, what an awful dream. Ones and zeroes everywhere... and I thought I saw a two. It was just a dream, Bender. There's no such thing as two. Zadnje izmijenjeno od: Mr. NiceGuy. 30.08.2013. u 10:09. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|