Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.12.2012., 20:48   #1
ToroRosso
Premium
Moj komp

ToroRosso's Avatar

Datum registracije: Jan 2012
HEP - Ultra brza optička mreža

ToroRosso je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2012., 10:41   #2
ojpi
Premium
Moj komp

ojpi's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Sve se bojim kada će domaćinstva preko te tehnologije dobiti internet...
ojpi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.01.2013., 00:11   #3
ToroRosso
Premium
Moj komp

ToroRosso's Avatar

Staro 10.01.2013., 01:03   #4
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Oho, ovo je lijepa vijest, samo što nekako ne vjerujem da će biti tako skoro realizirana.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 02:19   #5
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Za to sam čuo još prije nekoliko mjeseci. Da HEP ide u to. Sad mi je malo nejasno kako i na koji način tu država planira 'dirigirati' i ostvariti dobit a da opet sve bude po zakonu. U svakom slučaju za pohvalu, ali kao što @mario92 kaže treba pričekati i vidjeti što će biti. U RH se razmišlja o izbacivanju riječi 'pojeftiniti' iz rječnika jer se dosta dugo nije koristila pa...
Staro 10.01.2013., 09:02   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ideja je dobra, ali bojim se da će realizacija (po običaju) kiksati.
Staro 10.01.2013., 09:34   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Prevelika je to lova da bi se dalo u relativno kratkom roku bilo što konkretnije izvesti bez jakih tržišnih temelja.
Staro 10.01.2013., 11:36   #8
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ideja dobra, ali kao i sve veće investicije u RH, ovo mi smrdi na neko pranje love
domis je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 12:41   #9
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Znači sad vlada osniva telekom, dobro da su se i sjetili.

To su trebali napravit prije prodaje HT-a T-comu, uzet pod jednu državnu firmu sve vodove i iznajmljivat ih operaterima, ali naravno bilo je podmazanh pa se nije to napravilo, tko zna kako će ovo sad ispast

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 12:44   #10
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
možda da još jednom platimo telefonske priključke... ima u fini valjda za kupit dojčmaraka, pa da sve po ps-u bude
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.01.2013., 12:50   #11
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Znači sad vlada osniva telekom, dobro da su se i sjetili.

To su trebali napravit prije prodaje HT-a T-comu, uzet pod jednu državnu firmu sve vodove i iznajmljivat ih operaterima, ali naravno bilo je podmazanh pa se nije to napravilo, tko zna kako će ovo sad ispast
Jel ti to insinuiraš da u ovoj državi ima korupcije???!!!

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 13:12   #12
ToroRosso
Premium
Moj komp

ToroRosso's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
možda da još jednom platimo telefonske priključke... ima u fini valjda za kupit dojčmaraka, pa da sve po ps-u bude
to bi nekako bilo najlogičnije od njih da naprave.. isto kao što se t-com danas kurči sa NJIHOVIM centralama koje su financirali građani RH
Staro 10.01.2013., 13:39   #13
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Jel ti to insinuiraš da u ovoj državi ima korupcije???!!!
Naravno da ne.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 14:22   #14
chief_wolfinjo
Guest

ideja je dobra i nadam se da će uspijeti
  Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 17:01   #15
T0mB1ll
420
Moj komp

T0mB1ll's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
kad naprave, tj. kad opet platimo, oni će prodat
T0mB1ll je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 19:24   #16
vision19
Premium
Moj komp

Kaže Vlada RH osniva svoj telekom. Odmah iduća rečenica kaže da će Vlada iznajmljivati optiku po jednakim uvjetima za sve telekome koji će onda pružati uslugu korisnicima (tzv. last mile).

Kako onda Vlada može osnivati telekom? Pa oni će samo iznajmiti optiku, kakav su oni telekom onda?

Tip navede za primjer malo selo u Slavoniji, baš me zanima koji će to telekom za 10-20 kuća kopati 200-300 ili 500-1000 metara rovova i polagati optiku da bi baba iz Šiškovaca mogla imati 'super brzi' internet i da joj ping ne skače preko 12 ms

Po meni to ne drži vodu, da je netko imao računicu u tome već bi postojala optika. Nadam se da se varam.
Staro 10.01.2013., 19:50   #17
nex
Premium

nex's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
WTF?

Jedino moguce objasnjenje za ovu vijest i vase reakcije na doticnu vijest jest da smo u nekom paralelnom svemiru u kojem ne samo da ne vrijede osnovni zakoni ekonomije nego cak ne funkcionira ni zdrava logika.

Eto, odmah u podnaslovu i prvoj recenici te vijesti ima toliko gluposti da sama mogucnost da netko to napise/izgovori prijeti urusavanjem vremensko-prostornog kontinuuma.

Citiraj:
Vlada bi u četvrtak trebala donijeti odluku o osnivanju tvrtke kojom će se urediti upravljanje infrastrukturom i dodatno liberalizirati internetsko tržište.

Vlada kreće u osnivanje novog telekoma koji bi trebao osigurati širokopojasni, brzi i jeftini internet u cijeloj Hrvatskoj.
Liberalizacija trzista. Liberalizacija trzista? Liberalizacija trzista na nacin da na to trziste ulazi drzava sa svojom tvrtkom. Pa ovo je obicna sprdacina.

Brzi i jeftini internet? A tko je uopce kriv za to sto potrosaci nemaju brzi i jeftiniji internet? Pa jebena vlada preko jebene parazitske agencije poznate pod nazivom HAKOM. T-Com je htio postaviti optiku, HAKOM rekao ne moze. T-Com je htio sniziti cijene, HAKOM rekao ne moze i propisao minimalne cijene.

Da nekom idiotu u vladi padne na pamet ovakva ideja me uopce ne cudi. Napakon, ovo je vlada u kojoj ministar financija ne vidi vezu izmedju povecanja poreza i smanjenja investicija. Ali stvarno mi nisu jasni odusevljeni komentari na ovoj temi. Stvarno vas toliko pali drzavni intervencionizam?

Da je ikome u vladi do liberalizacije telekomunikacijskog trzista ukinuo bi HAKOM. Ovo je samo jos jedna glupost u kojoj ce se razbacivati novcem poreznih obveznika.
nex je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 20:12   #18
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Zar HEP nemoze ponudit Powerline system oliti interenet preko strujnog priljucka?
Staro 10.01.2013., 20:49   #19
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Mislim da moze i nekako imam osjecaj da ce to tako i biti.
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 20:52   #20
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor nex Pregled postova
WTF?
Kolko si ti sad gluposti napisao to je strasno. Nemoj imati tako usko glediste. Regulatorna agencija je u svakoj drzavi bas zato da telekomi nebi divljali. Daj malo razmisli npr. ko je uveo minimalna odstupanja od ponuđene brzine itd.
Ko hendla sve brojeve kad pređes iz jednog u drugi telco itd.

Sto se tice HEP mreze, oni vec godinama imaju opticki backbone po hrv., samo je sad pitanje kome ce sve nuditi, tak da velika lova je vec utucena u mrezu.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2013., 20:57   #21
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor RAUL Pregled postova
Mislim da moze i nekako imam osjecaj da ce to tako i biti.
Pa to sam ja od pocetka price i mislio, ono nema mi logike da oni sad idu kopat kabele i sve to da naprave 75% pokrivenosti do kraja 2013 kako bi imali svoju infrastrukturu? Po meni je samo upitna oprema u Trafo Stanicam ili gdje vec treba biti za prikljucke u kucama, a 95% kucanstva ima struju tako da Last mile je pokrivena vec u startu .
Staro 10.01.2013., 21:05   #22
nex
Premium

nex's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor DiTech Pregled postova
Regulatorna agencija je u svakoj drzavi bas zato da telekomi nebi divljali.
Ono sto je wannabe autokratima divljanje normalnima je funkcionalno slobodno trziste.

Regulatorne agencije nikada nista dobro nisu donijele potrosacima. Osobite takve koje propisuju minimalne cijene.
nex je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 00:53   #23
vision19
Premium
Moj komp

Citiraj:
Kolko si ti sad gluposti napisao to je strasno. Nemoj imati tako usko glediste. Regulatorna agencija je u svakoj drzavi bas zato da telekomi nebi divljali. Daj malo razmisli npr. ko je uveo minimalna odstupanja od ponuđene brzine itd.
Minimalna odstupanja od ponuđene brzine? Pa baš me zanima tko je uveo? HAKOM valjda? Da u teoriji. U preksi ni metar za BW ne znaju i ne mogu napraviti kako spada.

Isti taj HAKOM ne daje T-HT grupi da raspali optiku. I sada Vlada kao pušta optiku za operatere itd. Glupost.

Citiraj:
Da jadni T-com je baš poznat od svog početka(odnosno kupnje HT-a) po svoj želji za spuštanje cijena
Stvarno vokabular ti nije primjeren ovom forumu, možda nekim drugim hrvatskim forumima. Zašto bi spuštao cijene ako ima klijentelu koja ga koristi (ne ulazim u razloge, netko zato što mora netko zato što hoće), neka fino drugi telekomi (Vip npr) ponudi uslugu po manjoj cijeni pa će se zapitati. Sad će netko reći kako da ponudi kad HT ima monopol, pa fino, ili kopaj kabele ili plati vlasniku postojećih. Treća opcija je sad ova Vladina koja je po meni fijasko, neće nitko zbog babe optiku dovoditi koja će se isplatiti za 20-30 godina. Mislim da taj film nećemo gledati.

Primjer konkurencije su mobilne mreže, ali tu im je lako dobiti dozvolu za baznu, platiti RF spektar pokriti područje signalom i udri. Neka kopaju kabele

Bojim se da će to biti puno priče a ništa konkretno.

Zadnje izmijenjeno od: vision19. 11.01.2013. u 00:58.
vision19 je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 01:23   #24
HumWeed
~~~
Moj komp

HumWeed's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
bolje pitanje
ce sad ovaj inferiorni ADSL onda pojeftiniti drasticno ili ni nece
HumWeed je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 01:51   #25
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Zašto bi spuštao cijene ako ima klijentelu koja ga koristi (ne ulazim u razloge, netko zato što mora netko zato što hoće), neka fino drugi telekomi (Vip npr) ponudi uslugu po manjoj cijeni pa će se zapitati. Sad će netko reći kako da ponudi kad HT ima monopol, pa fino, ili kopaj kabele ili plati vlasniku postojećih.
Al ga trljezgate

Realno, t-com je bog i batina kod nas, i svi znamo zasto(prošlost, infrastruktura, pozadina, itd) i sva konkurencija im se može lagano spojit na kisik, odnosno t-com bi mogli toliko spustit cijene svih usluga da sva konkurencija stavi ključ u bravu u roku mjesec dana. Ali tu nastupa hakom i njima propisuje minimalne cijene, koje su visoko, čisto iz razloga da ovi mali mogu imati cijene ispod njihovih i tako prezivljavati.
Shvaćaš, da nema toga, sve ostale fime bi tcom zatvorio u roku mjesec dana, a ovako hakom osigurava liberalizaciju/konkurentnost tržišta, time sto koči najjačeg, T-com

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 08:48   #26
sajko
Premium
Moj komp

sajko's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ne slažem se s negativnim stavom o HAKOM-u, kada se radi o odnosu prema t-comu. U doba kad je g. Mudrinić, ministar, prodao infrastrukturu, g. Mudriniću, menadžeru t-coma, HAKOM je šutnut u kut, a danas se "osilio" pa tu i tamo koči monopol.
Pokušaji vlade mogu izgledati nezgrapni, ali od nekud treba krenuti i ne oslanjati se u strategiji na t-com.
sajko je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 09:46   #27
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor sajko Pregled postova
Ne slažem se s negativnim stavom o HAKOM-u, kada se radi o odnosu prema t-comu. U doba kad je g. Mudrinić, ministar, prodao infrastrukturu, g. Mudriniću, menadžeru t-coma, HAKOM je šutnut u kut, a danas se "osilio" pa tu i tamo koči monopol.
Pokušaji vlade mogu izgledati nezgrapni, ali od nekud treba krenuti i ne oslanjati se u strategiji na t-com.
Da, da. Isti onaj hakom koji je rekao VIP-u da diže cijene jer su premale i vrše dumping Pored T-Coma lol.

Općenito, HAKOM je smijurija koju svi plaćamo. Valjda odmah iza ZAMP-a
  Reply With Quote
Staro 11.01.2013., 10:17   #28
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
HEP može (skoro) svakom domaćinstvu koje ima struju pustiti internet. Da su imalo lukavi to bi i napravili i time smanjili minuse u poslovanju koje skupljaju iz godine u godinu. Neka još uz to prodaju i potrebnu opremu i love k'o salate.
Staro 11.01.2013., 10:25   #29
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
HEP može (skoro) svakom domaćinstvu koje ima struju pustiti internet. Da su imalo lukavi to bi i napravili i time smanjili minuse u poslovanju koje skupljaju iz godine u godinu. Neka još uz to prodaju i potrebnu opremu i love k'o salate.
Nije baš tak' jednostavno, posebno uz infrastrukturu koju posjeduje. Treba tu jako puno investicija.
Staro 11.01.2013., 10:27   #30
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Da je HEP privatna firma odavno bi to napravili,ovako zaradjivao ili bio u gubitku koga briga?Za gubitke nitko ne odgovara a placa je uvijek na vrijeme.Tipicna hrvatska prica o tvrtkama koje su na drzavnom jaslama.
RAUL je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno