|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
Vrlo mala brzina interneta
ovako, idemo ispocetka... ![]() ova shema pokazuje kako imam spojen internet u kuci. godinama imam brzinu 4mbps. sve postavke adaptera na kompjuterima moraju biti ovako: ![]() ili na 10 mb half. u slucaju da stavim na 100 mb ili auto negotiation kaze mi da lan kabel nije ukopcan. a ukopcan je jer sve funkcionira, samo prebacim na 100 ili na auto i stisnem ok i kaze da nije ukopcan. prvo pitanje: zasto? sad dolazimo do novog problema. uzeo sam novi modem i brzinu interneta 12mpbs (danas). buduci da mi je mreza postavljena na 10 do kompjutera mi je dolazila brzina 10. ako se spojim preko wirelessa, imam brzinu 12. to mi je jasno, sad je pitanje, kako da postavim lan mrezu da imam brzinu 12 a da mi ne kaze da je kabel iskopcan. najgore od svega, vise niti nemam brzinu 10 nego: ![]() vecinom sam danas imao samo 0,5 mpbs! a upload brzina je stalno maksimalna. dakle, otkad imam vecu brzinu, internet mi je sporiji nego prije. 2. pitanje: zasto, odnosno, kako da promjenim/podesim/bilo sto napravim da sve normalno funkcionira? (dakle, oni meni isporucuju 12mbps do modema, buduci da sam to provjerio preko wirelessa, problem je negdje unuta u mrezi, ali ne znam gdje niti u cemu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
modem koji ? switch1 je koji ? isto pitanje za switch2. Fixni IP ili omogućeno automatsko dijeljene IP adresa ? neki od switcheva ne radi ili odbijaju mrežne kartice raditi sa njim. U jednom trenutku sam imao istu situaciju sa linksys gigabitnim switchem i jednm deskom i lapom u kući. svi su gigabit, i svi tako rade samo su dva kompa radila sa 1 mbps, da bi kasnije svi tako radili. 5 portni gigabitni switch je bio poluispravan.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
modem: enkom extended a1521-i switch 1: linksys sd205 switch 2: netgear 605fs v3 i da. prebacio sam modem, odn ruter na 192.168.1.1 (bio je na 254), a rucno sam stavio adrese kompovima 192.168.1.148-151. evo primjer za komp 1: ![]() postavke lana u modemu: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Ajd napiši još i koje su mrežne u kompovima ako nije problem ![]() i još jedan detalj možda malo glup al vrijedi provjerit: u slučaju da LAN kablovi nisu tvornički tj. da su ručno krimpani - da li je na obje strane identičan redosljed žica i da li sve sjede dobro? Naime možda komp ima i pravo jer 10, 100, i 1GB koriste različite žice. Tako ako radi samo 10 može biti nekompaktibilnost ili krivo krimpanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
hm, sam sam krimpao. redoslijed zica na ulazu mi je isti kao na izlazu, tako treba biti kod normalnog kabla, ne? tako mi je uvijek radilo. mislim, do jucer je na manjoj brzini stari modem radio 5 godina bez problema. naravno, osim nemogucnosti stavljanja brzine na 100. sad sam malo testirao vezu. wireless jos uvijek ima punu brzinu. kompletnu lan mrezu sam otpojio (mislio sam mozda je problem zbog duzine kablova, neki su mi po 20 metara ako ne i vise pa mozda ima nekih gresaka?). probao sam i resetirati modem, komp, nista. probao sam staviti i da automatski dobija adresu. probao sam i resetirati modem na tvornicke postavke. sad kad stavim da automatski dobije adresu, dobije adresu koja pocinje sa 164 i onda ga modem ne propoznaje, pa sam opet stavio sve rucno. uspio sam na kompu 2 dobiti punu brzinu, odn 10mbps, ostala 3 jos uvijek stekaju. moram pogledati koje su mrezne. radi se o 2 laptopa i 2 kompa zapravo. di da uopce nadjem za laptop? jer mi pise koji driver imam instaliran, a ne proizvodjaca. jel switchevi isto dobijaju ip adrese? da sve resetiram i onda spojim 1 po 1 switch i onda polako ukapcam ostalo, jel bi to nesto donijelo? Zadnje izmijenjeno od: faal. 18.10.2012. u 17:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Redoslijed je isti sa obje strane, ali je li ispravan? 20m nije problem ako je sve ispravno. http://www.lanshack.com/make-cat5e.aspx Obično koristimo ovaj sa lijeve strane, 568-B Wiring. Za 100 Mbit mrežu koriste se zapravo samo pinovi 1,2,3 i 6, narančasta i plava parica. I *moraju* biti parice u parovima jer je to poanta UTP kabela. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
hm, kako znam jel ispravno? evo, ovo su moji kabeli, znaci sve su strane iste i ovako izgledaju. jel to dobro? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
switchevi ne dobivaju IP adrese. Ako si u mogućnosti zdravo seljački provjeri switcheve, veliš imaš 2 laptopa - super - uzmeš jednog i zajedno sa switchem ga dofuraš do kompa. postaviš ručno IP adrese te to pospajaš sa 2 kabla (po mogućnosti tvorničkima) i na taj način provjeriš da li možeš postić 100 Mbitnu brzinu. Tako spojeni (znači laptop i komp u mreži na switchu) neće imat izlaz na net ali nije ti bitno - windowsi će ti ionako napisat brzinu mrežnog adaptera. Kad tako "seljački" debugiraš switcheve i mrežne znat ćeš da li imaš problema sa hardwerom (nekompaktibilnost) ili imaš problem u krimpanim kablovima. Ne znam da li si krimpao klještima ili je radio šerafciger.... al testiraj kompaktibilnost ovak kak sam ti napiso. Petljanje ručni ip ili dhcp itd ti neće puno napravit na brzini spajanja. Podesi ručni IP jer si onda siguran da će se spojit 2 računala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
znaci upisem pod tcp/ip v4 adrese (jel bilo koje brojeve na kraju stavim, samo da je 192.168.1. ... ?) i onda u switch ubacim lan kablove od ta 2 kompa i to je to? nisam tako spajao nikad 2 kompa, prije sam spajao crossover kabelom koji sam sam napravio. btw, testirao sam internet vezu, samo kompjuter 2 mi moze ostvariti 9 i nesto, prakticki 10mbps ako se nalazi na svom mjestu u shemi, a moze i ako ga prebacim na mjesto kompa 1, onda takodjer ostvaruje tu brzinu. komp 1 ni na svom mjestu ni na mjestu od kompa 2 ne moze ostvariti tu brzinu, dapace, brzina mu je na oba mjesta 0,5mbps! a ne znam zasto jer njega sam prvog ukljucio kad mi je dosao novi net, dok jos ostali kompovi nisu bili ukljuceni i imao je brzinu 10 (na svom mjestu u shemi). probao sam ga onda sad spojiti direktno na modem originalnim kablom (znaci samo modem+komp 1) i dalje ima brzinu 0,5! Zadnje izmijenjeno od: faal. 18.10.2012. u 23:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Gle ako imaš 10 max brzinu onda ti je 5 50% toga i postizat 9/10 je jako teško tj. mora bit čisto, drugim rječima nategnuto jer je to 90%. Prvo i osnovno bi ti trebalo biti da postigneš na svima 100 Mbit/s. Šta se tiče spajanja cross ti se koristi za spajanje dva kompa. Kada kompove spajaš u switch koriste se straight cablovi odnosno obični LAN kablovi. Kod adresa ti je bitno da imaš 192.168.1.X i masku 255.255.255.0. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
0,5 je samo 5%, a ne 50%. sutra isprobam switchewe pa javim |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Jel ja ovo dobro vidim na slikama gore, pin 1 je plava ?? Ako je cvikaj to sve i skrimpaj po standardu > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=128323 Kad skrimpaš isključivo i točno po TIA-568B onda možeš drugdje tražiti grešku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
dobro vidis, ali problem je da ja u kabelu nemam ove prugaste boje. kabel je plosnati i boje tocno ovim redoslijedom izlaze pa sam tako i ostavio |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2011
|
Citiraj:
Najlakše otići do neke od trgovina i kupiti kabele. Komad po 10ak kuna. Kažeš da si spajao kompove cross kabelom, jel pisalo da rade na 100 ili 10 Mbit? Ako su radili na 100 onda su te dvije mrežne ispravne. Po specifikacijama switchevi su 10/100 Mbit i moralo bi sve raditi.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." A.E. Zadnje izmijenjeno od: vision19. 19.10.2012. u 01:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
aha, ok, znaci u principu prvo moram po nove kablove... btw, za koje se stvari onda koristi taj rollover kabel? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jan 2011
|
Za spajanje kompa i routera preko konzolnog porta u nekim situacijama. Pa s čime su ti pospajani uređaji sada? Imaš 6 kabela u mreži, mora biti 2 straight kabela. EDIT: Vidim da taj tvoj 'modem' ima 4 Ethernet porta, zašto uopće ideš onda na switcheve pa tek onda na računala? Zbog kabela i rasporeda ili šta?
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." A.E. Zadnje izmijenjeno od: vision19. 19.10.2012. u 01:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Neka na njima piše Cat5e ili Cat6, ništa ovi tel, isdn igrokazi. Lan kabel Cat5e ili Cat6 obavezno ima i boje žica po standardu. Kreni po redu, prvo ovi modem - switch a potom prema svakom pc - ju. Imaš opciju kupovine gotovih Lan kabela potrebne dužine pojedine dionice, ili provlačenje "golog" Lan kabela + da sam krimpaš po navedenom standardu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
odgovor na zadnja 2 posta + neki rezultati(!) i molim konacno misljenje jer trebam stvarno hrpu kabela, pa mi to nije mala investicija, htio bi biti 100% siguran da ce onda raditi. sad su mi svi kompjuteri povezani sa switchevima s tim bijelim (rollover) kabelom. switch 1 je s modemom spojen s cat5e kabelom, a switch 2 je spojen s telefonskim kabelom koji sam prepravio u lan kabel (znaci, cetverozilni je). modem od starog operatera je imao 4mbps, a mrezne kartice su bile na 10 full duplex i tako je funkcioniralo, ako stavim na 100 na nekom kompjuteru, na tom kompjuteru pisalo je cable unplugged. i modem je imao 2 izlaza (ostala 2 nisu funkcionirala, pa sam morao koristiti switcheve, medju ostalim i zato jer nisam mogao kroz cijeli zid od kuce s tavana do podruma provesti 2 kabla nego jedan i staviti ga na switch 2. u principu s novim modemom mogao bi jedino izbaciti switch 1 iz sheme i prva 2 kompjutera spojiti direktno u modem. rezultati nekih testova (kompjuter+brzina mrezne kartice+ip adresa+kabel): komp1 + 100 + kratki cat5e + automatski = >12mbps (radi) komp1 + 100 + kratki cat5e + rucni ip = unidentified network komp1 + 10 + kratki cat5e + automatski = 0,5mbps komp1 + 100 + kratki rollover + automatski = >12mbps (radi!) komp1 + 100 + switch 1 + kratki rollover + automatski= >12mbps (radi!) komp1 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged komp1 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 0,5mbps komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 10mbps komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + rucni ip = unindentified network komp2 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged komp1 + wireless = >12mbps komp2 + wireless = >12 mbps kompjutere 3 i 4 ne mogu testirati jer su to bas kompjuteri (a ovo laptopi) i ne mogu ih premjestati. samo me brine da ne uzmem sve cat5e kabele pa da mi onda ne radi, jer sad radi s kratkim rollover kabelom (ali moram imati dugi s kojim ne radi), pa se bojim da ne bude ista situacija s dugim cat5e kabelom. i ne mogu objasniti zato jedan kompjuter na brzini 10mbpsa i dugim rollover kabelom moze ostvariti 10mbps brzinu interneta, dok drugi moze samo 0,5. nakon svega ovog konacno pitanje: 100% onda novi kabeli? (i samo informativno me zanima: koja je razlika izmedju rollover i cat5e kabla, pa zar zice nisu iste unutra? drugaciji materijal? kvaliteta izrade? ok, izlazi su obrnuti, ali ja kod rollovera samo skrimpam na drugu stranu, pa su izlazi isti) Zadnje izmijenjeno od: faal. 19.10.2012. u 11:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Meni samo nije jasno zašto 2 switcha i zašto uopće switchevi. Malo preciznije nacrtaj (u paintu) raspored soba i kompova, da vidimo što je gdje. Ja imam 2 laptopa i 2 desktopa spojene na jedan jedini switch. Koristim switch samo zbog toga što imam maxtv pa nemam mjesta za sve na ruteru. Provukao sam osamdesetak metara kabla po kući i sve radi k'o cager. Kablovi se ne vide (skriveni u kanalicama, malim) i svi su na 100Mbita. Pravilno skrimpani mrežni kablovi su bitna stavka koja fali u tvojoj priči. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
evo i te slike ![]() duzine kablova koje znam: switch 1 - komp 1 = 15m (mozda 20m) switch 2 - komp3/4 = 4m (minimalna duzina koja mi je potrebna) a switch 1 s modemom je spojen originalnim kabelom cat5e koji dobijes uz modem iz razloga jer su jedno pored drugog ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
1 - zar nije jednostavnije spustit modem na 2. kat, produžiš adsl / tel kabel(e) 2 - nigdje u mreži nemoj koristiti kabele koji nisu Cat5e ili Cat6 specifikacije / oznake 3 - u mrežnim kabelima nema "rollover" kabela nego straight-through ili crossover kabeli 4 - tebi svi kabeli trebaju biti straight-through tipa |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
1-nema mjesta di bi se nalazio 2-ok 3-rollover, odn taj "plosnati" kabel koji je krimpan na straight-through 4-jesu, ali su napravljeni od rollover kabela. ok. sutra idem kupiti cat5e kabel 20m izmedju switcha 1 i kompjutera 1, pa javim jel radi. ako ce raditi, onda je to to i onda moram ostale kabele promijeniti |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
A zašto jednostavno nisi probao switch spojit sa 2 kompa da vidiš da li se spajaju sa 100? I otkud ti taj "rollover" kabl? S obzirom na svoju plosnatost vuče mi prema telefonskom ili ISDN kablu ... ali ti ne bi imali 8 žica ili bi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
A da probaš spojiti 1, 2 i 3 direkt u modem/ruter bez switcheva? Možda te switchevi zezaju. Ne bi bilo prvi put da nekom switch rikava ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
red drum
Datum registracije: Aug 2008
|
Prije bilo kakve velike investicije odi i kupi jedan jedini CAT5e ili CAT6 kabel i spoji direktno laptop u router i to u sve portove,nakon toga istestiraj oba switcha tako da spojiš samo laptope u njega i testiraj sve portove i tek onda kupi ostatak kabela da nebi došao u situaciju da imaš hrpu kabela i da si istresao lovu za njih a recimo switchevi te maltretiraju ![]()
![]() |
#26 |
Registered User
|
valjda radi na 100, napisao sam koji post ispred sta sam sve istestirao, radi internet na 100mb preko switcha, ali samo s cat5e kabelom (kojeg nemam dovoljno dugackog) i s ovim plosnatim/rollover koji je krimpan na straight-through ako je kratak. ako je dugacak (ovaj koji imam) ne radi na 100 niti preko switcha niti preko modema (unplugged), niti ne radi na 10 (brzina 5% potebne) svejedno, kupit cu 1 dugacki cat5 kabel, pa javim kako radi pa cemo vidjet dalje. nadam se da ce radit |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
UTP kabel se zove UTP jer su parice umotane, iliti "unshielded twisted pair". Parice se umataju kako bi se neutralizirale međusobne indukcije, a svaka parica u kablu je umotana sa drugim radijusom (gustoćom ili kak bi se već reklo) umatanja kako bi se izbjegla međudjelovanja jedne parice na drugu. To na malim duljinama ne dolazi tolko do izražaja koliko na većim. Isto tako na malim brzinama radi dok na većim ne. Općenito je manje gušenje signala na manjim frekvencijama. Ovo "unshielded" znači da kabel nije zaštićen od vanjskih elektromagnetskih utjecaja tako da ga nemoj polagati u blizini sturjnih kabela ili uređaja koji imaju EM zračenje jer će se signal izobličiti i opet neće radit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
|
kupio od switcha 1 do kompjutera 1 20m cat5 kabla. RADI! 100mb mreza, 12+mbps internet. krimpao sarafcigerom. jos uvijek ne mogu vjerovati. HVALA svima na pomoci! u ducanu su me cudno gledali kad sam im pokazivao cat5 i onaj kabel koji sam imao i trazio bas cat5, i OPET su mi rekli da su to isti kablovi, da oba dva imaju 8 zila i isti presjek. ali ocito nisu. ovako u rukama vidim da cat5 ima jacu i cvrscu izloaciju na tim malim zilama, ali i lakse malo puca kod savijanja. sad jos trebam za ostale kompjtere pokupovati, valjda nece biti problema dalje Zadnje izmijenjeno od: faal. 20.10.2012. u 13:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
Samo pazi kad krimpaš šerafcigerom da su sve žice na mjestu ![]() ![]() 8 žila flat i 8 žila upleteno nije ni blizu slično (kako je njuskalo ljepo objasnio ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|