Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.06.2025., 16:39   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Izaslani radnik

Da li ovdje tko radi kao izaslani radnik u državi EU?

Dobio sam ponudu zaposliti se kod Švedske tvrtke koja ima podružnicu u Hrv. i oni bi me zaposlili a onda slali da radim u Švedskoj. Švedska tvrtka je u rangu Končara, postoji preko 30 godina, sakle legit je a podružnicu u Hrv su osnovcana tek nešto više od godinu dana.

Kakva su vam iskustva s takvim načinom rada? Koje su mane takvog načina rada? Na što bih trebao paziti?

Shvaćam da postoji mogućnost da ako nas više neće trebati i samo zatvore hrv podružnicu, gubim posao i nemam ga u Švedskoj više.
Staro 04.06.2025., 18:02   #2
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisam nikad radio van RH, ali imam iskustva sa izaslanim radnicima.
Izaslanje je prije svega formalno-pravni status, to samo znači da iako radiš vani za nekog, na tebe se primijenjuju zakoni RH što se tiče rada, ugovora itd.
Šveđani to rade iz razloga što je tako puno jeftinije, naravno.
Što se gubitka posla tiče, mislim da se to može uvijek dogoditi, zatvarali oni poslovnicu ili ne
Na ono što moraš paziti je da izaslanje ne može trajati duže od 24 mjeseca. Ako će trajati duže, onda HZMO mora dati posebno odobrenje koje u praksi i ne daje jer ovisi o dogovoru Švedske i Hrvatske ili se radi pauza od 2 mjeseca. Alternativno, nakon 2 godine ideš pod socijalno osiguranje Švedske ali to će poslodavac vrlo vjerojatno htjeti izbjeći

Što se mana tiče, obrati pažnju kod dogovora za plaću kako oni to misle isplaćivati jer im izaslanje pruža mogućnost da dosta toga isplate neoporezivo što za tebe konkretno znači da će doprinosi za neku buduću penziju (ako ti je to bitno) biti manji nego da su dio bruto plaće. Obično se tako radi
Ali to je stvar dogovora naravno tebe i poslodavca. Inače imaš prava kao i svaki drugi radnik u HR.

Kad te pošalju na izaslanje dobit ćeš jedan obrazac koji se zove A1 i koji moraš uvijek imati sa sobom, na njemu će pisati tvoji podaci, za kog radiš u HR, gdje si poslan na rad u Švedsku, adresa boravka u Švedskoj itd.
Po meni izaslanje nije neki problem ako je tvrtka korektna.
Exy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2025., 08:54   #3
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Exy, hvala na info

mene muči sigurnost posla jer tehnički gledano ne radim za tu Švedsku firmu već za Hrvatsku prema kojoj ova Švedska nema nikakve pravne obaveze, dakle ako nešto krene po krivu ili dobijem otkaz, ja se sudim sa Hrvatskom firmom koja se može sutra zatvoriti.

Također ovo što kažeš za neoporezivo mi je zanimljivo jer da, može ispasti da oni nude dobru plaću a gdje ja moram platiti dopinose i time ne zaradim nešto više nego sam radio u Hrv.

Treća stvar koja me muči je što ovi u Hrv. mi daju plaću a ne Švedska, dakle može biti da Švedi traže radnika i spremni su dati tipa 6000€ i to znaju ovi u Hrv. firmi, a ja prihvatim da ću raditi za 4000€ jer ne znam koliko su Švedi spremni platiti, i ovi u Hrv. firmi onda sebi uzimaju razliku od 2000€ kao proviziju... i ako im postanem preskup mi jednostavno više ne daju ugovore sa Švedima i ostanem na Hrv. plaći koja može biti kikiriki. Još ne znam dal je ugovor na neodređeno u Hrv a sumnjam da jest
Staro 05.06.2025., 11:06   #4
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Zvuči kao jako primamljiva ponuda
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 11:24   #5
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Ne vidim kakve ti imaš veze s neoporezivim plaćanjem. Ako si ti zaposlenik tvrtke i s njom si ugovorio plaću, briga te onda koliko su oni naplatili tvoj rad.

Ugovori 4000 eur neto ako te veseli, što te briga da li su oni dobili 6000?
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 13:17   #6
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Radim za hr firmu i primam hr placu, ali me rentaju Svedima. Hr firma im salje racun, Svedi plate, ja dobijem placu. Jedino sto dogovaram sa hr firmom su godisnji, bolovanja, sve vezano o placi i putne troskove kad idem u Svedsku. Kod mene je radno mjesto i dalje u hr pa nisam izaslani radnik.

Ono sto hocu reci je da ce ta hr firma sigurno zaradjivati na tebi, o tome se ne bi zamarao koliko su oni u plusu. Par stvari koje bi me brinule su: sigurnost posla/ugovora te koje su opcije da te prebace na drugo radno mjesto (po mogucnosti u Svedskoj) ako dodje do promjene, napredovanje/povisice, koliki ekstra iznos isplacuju na placu zbog rada i zivota u Svedskoj i hoce li ga prikazivati kao placu ili karikiram davati na ruke (zbog doprinosa), zdravstveno i sve sto uz to ide (ako imas neke dijagnoze nije lose pripremiti se na te stvari), odvojen zivot od obitelji... Pretpostavljam, a to isto nije lose unaprijed provjeriti, da ce ugovor glasiti na hr firmu i da nece koristiti posrednike tipa Dekra i sl. Meni su u pocetku bili ugovori preko Dekre, a kad su me prebacili na hr firmu onda sam dobio i neke benefite koje prije nisam imao (neke bonuse, mogucnost kupovine dionica i tome sl.)

Najvise bi me brinula reputacija novootvorene firme i sto su prekratko na sceni. Ako je to podruznica svedske firme i rade samo s njima, onda bi to trebalo biti ok sve dok je to radno mjesto trazeno u i Svedskoj. Ako je to eksperiment, onda je malo skakljivo.

Moje trenutno radno mjesto je bilo u jednu ruku eksperiment i ispalo je da su Svedi na kraju prezadovoljni tom idejom. Meni isto super, a ispalo je i da hr firma voli takav tip ugovora (pitam se zasto ) pa nas je sve vise na takvom obliku rada. Dodatnu sigurnost mi daje i to sto me hr firma moze prebaciti na drugo radno mjesto unutar sebe ako ikad ovaj ugovor dodje kraju.

Da odem ziviti u Svedsku i traziti to isto radno mjesto, cak su mi i otvoreno Svedi rekli, tesko bi ga dobio. Jedno vrijeme smo zena i ja brijali da se odselimo pa sam se raspitivao.

Ako je placa dobra da te moze pokriti za rad i zivot u Svedskoj i ako te posao zanima, go for it. Meni bi dealbreaker bio samo odvojen zivot zbog familije i ta sigurnost sto bi bilo da se radno mjesto ugasi u kratkom vremenu, ako postoji taj rizik zbog dosta mlade firme i samog projekta.

Kad smo kod mladih firmi, da sam onomad prihvatio ponudu CEO-a Infobipa i poceo raditi za njih dok ih je bilo manje od 5-10 zaposlenih i tek dosli na trziste, mozda bi danas i ja bio neki executive tamo Ali ja sam mislio da oni salju shady spam sms-ove i odbio ponudu.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 05.06.2025. u 13:23.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 20:22   #7
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
Exy, hvala na info

mene muči sigurnost posla jer tehnički gledano ne radim za tu Švedsku firmu već za Hrvatsku prema kojoj ova Švedska nema nikakve pravne obaveze, dakle ako nešto krene po krivu ili dobijem otkaz, ja se sudim sa Hrvatskom firmom koja se može sutra zatvoriti.
Tu ti nemam neki pametni savjet za dati, na svakom poslu postoji rizik da ćeš dobit otkaz ili će nešto krenut po zlu. Ne znam kakvo ti je trenutno radno mjesto pa si možda zato zabrinut? Tu mi se čini da je stvar tvoje specifične situacije i moraš odlučit privatno što ćeš.

Citiraj:
Također ovo što kažeš za neoporezivo mi je zanimljivo jer da, može ispasti da oni nude dobru plaću a gdje ja moram platiti dopinose i time ne zaradim nešto više nego sam radio u Hrv.
Nisam ja rekao da ti moraš platiti doprinose, nego da se često događa da oni za tebe plaćaju manje doprinose jer ti dio plaće isplaćuju kao neoporezive dodatke, ti ćeš na tekući dobit isto ali uplate za penziju će bit manje. Ovo je sve hipotetički naravno, ja ne mogu znat kakav će bit vaš dogovor, možda ti ponude 7000 bruto i sl.

Citiraj:
Treća stvar koja me muči je što ovi u Hrv. mi daju plaću a ne Švedska, dakle može biti da Švedi traže radnika i spremni su dati tipa 6000€ i to znaju ovi u Hrv. firmi, a ja prihvatim da ću raditi za 4000€ jer ne znam koliko su Švedi spremni platiti, i ovi u Hrv. firmi onda sebi uzimaju razliku od 2000€ kao proviziju... i ako im postanem preskup mi jednostavno više ne daju ugovore sa Švedima i ostanem na Hrv. plaći koja može biti kikiriki. Još ne znam dal je ugovor na neodređeno u Hrv a sumnjam da jest
To je jedna od stvari koja te ne treba mučit, kako su i kolege rekle. Ako dogovoriš uvjete koji ti pašu što te briga koliko Švedska njima za tebe plaća, to je nebitno.
Ovo što govoriš su sve hipotetske situacije, što ako, iz čega proizlazi da ti prema toj firmi i nemaš nekog povjerenja. Morat ćeš odvagnut pa odlučit. Teško ti njima možeš postat preskup, valjda oni imaju neku svoju računicu
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2025., 08:43   #8
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

xlr, hvala na infu

točno si ubo što me muči: opcije da me prebace na drugo radno mjesto (po mogucnosti u Svedskoj) ako dodje do promjene, što mislim da nije moguće

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Tu ti nemam neki pametni savjet za dati, na svakom poslu postoji rizik da ćeš dobit otkaz ili će nešto krenut po zlu. Ne znam kakvo ti je trenutno radno mjesto pa si možda zato zabrinut? Tu mi se čini da je stvar tvoje specifične situacije i moraš odlučit privatno što ćeš.
...
Ovo što govoriš su sve hipotetske situacije, što ako, iz čega proizlazi da ti prema toj firmi i nemaš nekog povjerenja. Morat ćeš odvagnut pa odlučit. Teško ti njima možeš postat preskup, valjda oni imaju neku svoju računicu

mene muči upravo sigurnost posla jer trenutno imam super siguran i vrlo dobar posao u Hrv, i za ovo mi su motiv novci. Djeluju mi kao tvrtka koja upravo ne želi imati veće veze s radnicima neg moraju imati. U švedskoj imaju svega 200 radnika, a u hrv. oko 20, dakle podružnice im očito služe samo kao bazen za radnu snagu bez da njima opterećuju centralu i švedski sustav. Inače krovna kompanija iznad te tvrtke je neka Indijska super-građevinska tvrtka koja radi svugdje po svijetu

Glede plaćanja, jbg, nisam nikad radio takav tip posla u struci i ne znam kolike su cijene a ovi iz Hrv su me pitali koliko bih želio da mi je plaća u Hrv dok sam na čeanju, a koliko kad bih išao tamo raditi i mislim da im se nije svidjelo koliko bih tražio za hrv jer to ide njima na trošak...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno