|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Zašto kreirati particije na modernim diskovima?
Bok, naručio sam PC sa 120GB SSD-a i 2tb za pohranu. SSD je sistemski, a ovaj od 2 tb, planiram podjeliti na 2 particije. Zanima me što je poželjno? Prije je važilo pravilo da se disk na više particija razbije zbog pristupa podataka. Da li je i danas tako? Znam da za neki drugi OS je potrebna zasebna particija, ali mislim imati minimalni broj jer bi spoio još neki disk na komp, tako da ću imati dovoljno "particija" fizički odvojenih.
Microsoft Windows Vista Ultimate x64, SP1 MATIČNA: Gigabyte GA-EP45-DS3 PROC: Intel Core 2 Duo E8400 RAM: 4096 MB GRAF: ATI Radeon HD 4870 HDD: WD6400AAKS (596GB) MON1: Lenovo L220xwC [22" LCD] MON2: Acer X203W [20" LCD] |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Misljenja sam da ti ove dvije particije nisu potrebne na storage disku, jednostavno slozis sve po folderima i tako ne ograničavaš veličinu za pojedini folder. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Microsoft Windows Vista Ultimate x64, SP1 MATIČNA: Gigabyte GA-EP45-DS3 PROC: Intel Core 2 Duo E8400 RAM: 4096 MB GRAF: ATI Radeon HD 4870 HDD: WD6400AAKS (596GB) MON1: Lenovo L220xwC [22" LCD] MON2: Acer X203W [20" LCD] |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
nemoj si komplicirati život nepotrebno. To što imaš je idealna kombinacija, na SSD pukneš windowse, programe i sve ostalo, ovaj od 2TB ostavi u komadu za podatke i bok. Pobrini se za backup onoga što ti je bitno i to je to. Jedino važno u cijeloj priči je da su ti windowsi odvojeni od podataka i u slučaju bilo čega - jednostavno ubaciš DVD u optiku, formatiraš win particiju/disk bez da brineš o tome ima li gore podataka koji su ti bitni ili ne. Sve ovo o kreiranju posebne particije za audio video, posebne za slike itd. je po meni čista glupost i nepotrebna komplikacija. Jedino nekakava hajdana particija na drugom disku koja bi služila kao backup OS-a (kreirana od strane nekih od alata za backup, kojoj se pristupa prije podizanja windowsa i omogućava vračanje sistemske particije u stanje kada je napravljen backup itd.) no to je već sasvim drugi par opanaka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Ja danas korisim 3 particije (volume rasporedjena na 2 diska), sistemska, data (video, audio, dokumenti, slike) i backup, jednostavno nemam potrebe za cetvrtom. Da bas imam neki "proces" koji zelim odvojiti od ovoga svega onda bi napravio i cetvrtu. Data disk mi je kako je vec receno organiziran u direktorije i pod direktorije. Ovo sve se odnosi na home komp, u firmi znamo imati 5-10 volumea ovisno o namjeni, diskovima, poljima koji su iza samoga volume-a. Zadnje izmijenjeno od: mann. 14.06.2012. u 10:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2010
|
ja već jako dugo koristim sistem sa tri particije C je radni, na kojima su Windowsi i avast kao antivirus D je rezervni na kojima su isto Windowsi, ali neki drugi antivirus (momentalno Avira, a nekad je i neki drugi) E su podaci Sa vremena na vrijeme, sa D particije čistim C i ne znam kad sam zadnji put imao potrebe reinstalirati C particiju .... od kad sam stavio novi disk, a ima tome, najmanje 5 godina - ni ne sjećam se, morao bi račun potražiti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Ovo ce mozda zvucat bahato ali trebale su mi godine da dojdem do ovakve konfiguracije. Prvi disk SSD 120 GB, OS + programi + koja igra. Drugi disk 500 GB Samsung F3, manje koristeni programi i igre. Treci disk 2 Tb Samsung F4 ecogreen, skladiste. Cetvrti disk 160 Gb, temp disk, unrar peri deri, scratch disk. Ni jedan disk mi nije particioniran, tj jedna particija velicine diska po disku (tkz. diskoooo ![]() ps- da nisam ima srece prije poskupljenja HDD-ova ova kombinacija bi malo drukcije izgledala.
MSI Z77 MPower Intel i5 3570K @4,2GHz, NOCTUA NH-U12S Gigabyte GTX 1070 DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance Carbide Series Air 540, Corsair RM750i CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud DELL U2515H Synology DS413 Zadnje izmijenjeno od: ante2. 20.06.2012. u 15:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
![]() Ako mislis na buku od HDD-ova to u mom kucisu ne postoji (aOpen H700 citog lima cca 15kg) ![]() ![]() Nego odlutasmo sa teme, lega @ervol kako ja vidim stanje danas, bolje ti je ne particionirat disk ako bas ne trebas, novi OS-ovi podrzavaju velike diskove (maticne isto) tako da bas ako ne treba ne radi particije. ![]()
MSI Z77 MPower Intel i5 3570K @4,2GHz, NOCTUA NH-U12S Gigabyte GTX 1070 DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance Carbide Series Air 540, Corsair RM750i CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud DELL U2515H Synology DS413 Zadnje izmijenjeno od: ante2. 16.06.2012. u 14:03. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|