|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
(riješeno) Toshiba Satellite - kvar u napajanju
Dobio sam navedeni prenosnik, koji je neispravan već 2 god. Strujni adapter ispravan, baterija ne pokazuje ništa, kao ni laptop. Otvorio ga i vidim da nedostaje jedan tranzistor. Isti se nalazi u redu (sve ispravno) +19V-osigurač 7A-dioda-otpor male vrijednosti-tranzistor koji nedostaje. Pitanje glasi da li obično bude isti tranzistor kao onaj drugi (vezan sa + baterije laptopa), ili ne mora značiti. Onaj što je ostao je FDD6685 P tip MOSFET. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ne mora značit da je isti. Daj malo više informacija....napiši model laptopa i oznaku ploče |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#6 |
Premium
|
A ups....ovo što sam ja gledao je intel, tvoja je amd Vjerovatno ista stvar Prvi ti "otvara" kad je uključen adapter, drugi je zatvoren Kad se isključi adapter drugi "otvara" daje napon na ploču preko baterije prvi zatvara Probaj nać ovog trećeg http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...IMD2AT110.html Vidi da nije probio... Pravi mali ups:-) Po ovome što si ti napisao to bi moralo na bateriju radit, si probao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Izgleda da sam naišao na profesionalaca (Alvin). Malo sam mjerio i s druge strane naišao neispravan Pq3 (kratak spoj one dvije nožice što nisu na hladnjaku). Onaj dual tranzistor što spominješ je u blizini i ako je u kućištu sa šest nožica, djeluje ispravno. Ovaj Pq3 je nešto manji od 19 i 20. Baterija je stajala 2 god, vjerovatno ću je morati rastaviti da uspijem direktno probati da je probudim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Molim Alvina, ako ima podatak da mi da oznaku tranzistora Pq3 (Pq2), jako su sitna slova na njemu pa nisam siguran u oznaku. Ja ću sutra istom dignuti nožicu da vidim def. je li rika, pa bih se dao u nabavku istih. Hvala na dosadašnjoj pomoći... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ne znam tačno kud vodi. Na njega dolazi 19V preko diode na onaj konektor što je i hladnjak. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Premium
|
Aha evo: Pq20 FDD6685 Adapter Pq19 FDD6685 Baterije Pq9 IMD2AT108 Drajva Pq20 i pq4 Pq4 DMN601K-7 drajva pq19 Pq3 DMN601K-7 main on signal, nema veze s ovim sklopom Pišem tebi to i radim toshibu u405, skužim da je ista ploča ko i tvoja na m305d Skoro pa za nevjerovat Zadnje izmijenjeno od: Alvin. 13.12.2011. u 23:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Pronašao sličnu šemu, pa sam "progledao". Krivo sam pročitao PQ3 je u stvari Pd3 tj zener dioda ona je ok. Imam kratak spoj prema masi napona Vin. Pretpostavljam da je neki od kondenzatora probijen. Pitanje za Alvina, ima li neki način da se isti pronađe, ili ih moram skidati redom dok ne pronađem neispravni? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Skinuo tri kondenzatora i "bingo". Jedan oznake C136 bio u kratkom spoju. Linija Vin pokauje normalno. Ukoliko za nekoliko dana ne pronađem org. tranzistor, prebacujem onaj iz baterijskog dijela i sastavljam lap. Ukoliko neko ima FDD6685 neka se javi radi dogovora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Danas napokon sastavio lap. Kolega mi prije par dana prebacio tranz. iz baterijskog dijela puhalicom. Neispravni kondic nisam ni stavio. Upalio i nakon neke zvucne poruke normalno upalio na adapter. Instalirana Vista, upavo se javljam sa njega ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|