|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2012
|
Gigabyte 870-ud3
Pozdrav, molio bih malu pomoc. Prvi puta sam slagao sam pc pa me zanimaju neke stvari. CPU:Amd x3 450 gigabyte GA-970-ud3 RAM: 4 GB, G.SKILL Ripjaws series F3-10666CL9S-4GBRL, DDR3 1333MHz Coolermaster Hyper 212 evo 1.Pokusavao sam otkljucati 4 jezgru i uspio bez problema, ali kad je uključim takt procesora je 800mhz (i pod testovima opterećenja) Iskljućio sam i cool and quiet ubiosu i c1e control. Ali i dalje radi na 800mhz. Bios sam updatao na verziju f4. Vratio sam ga na 3 jezgre i radi normalno na 3.2ghz, ima li itko takvih iskustava? 2. Zanima me da li se dio na slici inace toiliko jako zagrijava, mislim da je to northbridge. Jako je vruc kada se popipa. ![]() Hvala unaprijed Zadnje izmijenjeno od: Branko13. 29.03.2012. u 11:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
OC addict
Datum registracije: Apr 2009
|
Jako vruc da se nemoze drzat prst duze od 5 sec ili ? ako je samo jako topal/vruc, dakle ako se moze drzat prst onda nije nista strasno. ![]() Skini CPU-Z program i pokreni neki stress test (npr. Prime95, OCCT,Linx itd) i pogledaj jel sigurno ostaje na 800mhz. Ako ostaje na 800mhz pod opterecenjem onda vidi u biosu na koliko bude mnozitelj (multiplier) proca kad je X4, ako je stock frekva 3.2ghz onda mora biti na 16x ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
OK znaci za nortbridge se ne moram brinuti kad je tako i tebi vruc ![]() Takt sam gledao sa cpuz, OCCT i jos nekim programima i na svima je 800mhz pod full opterecenjem (odnosi se kad je 4 jezgra otkljucana) mnozitelj mu je tada x4. Sa potpuno istim postavkama u biosu na 3 jezgre mnozitelj se mjenja i radi normalno. Jedino da probam ponovno otkljucat 4 jezgru i namjestiti u biosu da je mnozitelj cijelo vrijeme na x16, al to opet znaci da stalno radi na full. Jel to pametno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
OC addict
|
Meni stalno radi na 3.8Ghz (stock voltaza) i ti se brines za to sto ce radit stalno na 3.2? ![]() Ta funkcija smanjivanja frekvencije kad nije pod opterecenjem je tu radi smanjivanja potrosnje i zagrijavanja, al naravno da ce proc najnormalnije radit i kad je stalno na "punom" taktu. ![]() Recimo ja imam AC Freezer 64Pro (ti imas jos bolji hladnjak), proc stalno na 3.8Ghz i 1.40v (u loadu 1.408v) i temperatura u idleu bude oko 32-33C tak da nemas brige, load mi je oko 50C. Ako imas srece mozda imas primjerak koji se moze undervoltat kad je X4, recimo moj kada je na stock frekvenciji (3.2GHZ) moze radit na 1.21v (3.0Ghz = 1.17v) , nemoram ti onda pricat koliko niske temperature budu i koliko se potrosnja smanji. Probaj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Otkljucana 4 jezgra: Iskljucen cool and quiet, cie support. i mnozitelj stavljen na x16 Volataza na: Auto Edit: Probao voltazu na manual isti rezultat, drzi multiplier na x4 i voltaza nije na 1.4 Rezultat isti ![]() Ima li jos neki savjet? Zadnje izmijenjeno od: Branko13. 28.03.2012. u 22:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
OC addict
|
Mozda se ploca zblesirala, probaj napraviti Clear CMOS, mozda pomogne. ![]() Jesi probao mnozitelj stavit na nesto drugo osim x16? Probaj stavit na x15 ili x17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Zadnji bios na ploči? Pazi na reviziju ploče, pogledaj koja revizija je tvoja ploča i za tu skini bios. http://www.gigabyte.us/products/prod...px?pid=3423#ov ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Mala greska u postu, ploca je ga-970a-ud3 mada mislim da to ne igra neku ulogu, probao sam i beta bios sve isto. Drzi taj multiplier tvrdoglavo na4, ponekad ga na sekundu prebaci na 16, ali ne pod opterecenjem. MOzda je ta 4 jezgra sblesirana, na x3 drzi lijepo 3.2 gigaherca i mjenja multiplier. Sto se tice voltaze ona je na isla 1.433 na auto postavkama za x3 450 pa sam undervoltao to, i sada je na 1.408 Cinilo mi se prejaka voltaza, za default postavke biosa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
A minimum i maksimum procesor state u power managementu je na koliko % ? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
E to ne razumijem sto pitas fang, mozes li malo pojasniti bolje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
OC addict
|
Control panel -> Hardware and sound -> Power Options -> Change power-saving settings -> desno od trenutnog power plana -> Change plan settings -> Change advanced power settings -> Processor power management Ajd probaj stavit u biosu da bude ukljucena jezgra 0,2 i 3 da vidim jel mu smeta quad ili je jezgra zblesirana. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Proc stat: min=5% mx=100% Probao ukljucit jezgre: 0-1-3 2 sam iskljucio i opet multiplier na x4 Izgleda da je ta 4 jezgra losa. Extreme ako nije problem, prema tvojim iskustvima jel se isplati clockat taj procesor na 3 jezgre, posto imam taj cooler vec. trenutno stanje je ovakvo: ![]() Voltaza je na 1.408 pošto sam u biosu smanjio za 0.025, znaci sa auto postavkama biosa je na 1,433 Matična ploča GIGABYTE GA-970A-UD3 Procesor AMD Athlon II X3 450 Cooler COOLERMASTER Hyper 212 EVO Tvrdi disk 320.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar Blue Memorija PC-10666, 4 GB, G.SKILL Ripjaws series, F3-10666CL9S-4GBRL, DDR3 1333MHz Kućište COOLERMASTER Elite 310 RC-310-BKPK-GP, MIDI, crno-plavo, 460W Grafička kartica PCI-E GIGABYTE AMD RADEON HD 6670, 1GB DDR3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
OC addict
|
Da, grafa ti je preslaba za taj proc tak da se ne isplati clockat. ![]() Kad nabavis nesto jace (barem nesto u klasi HD4870/5770/GTX260/GTX550Ti) onda ces osjetit overclock. Inace taj proc bi na toj ploci morao ic barem na 3.7-3.8Ghz u najgorem slucaju, jer vecinom idu na 4.0Ghz bez problema. Recimo moj radi stabilno na 4.1Ghz al nema potrebe za tolko i ne zelim bas tolko silovat plocu jer za tu frekvu treba dosta voltaze (1.52v) dok na 3.8Ghz radi stabilno na 1.408v ![]() P.S. Kad sam tek kupio svoj proc stavio sam ga na 4ghz i isprobavao igre na X1,X2,X3,X4 (govorim o jezgrama) i vise se osjeti razilka X2 vs X3 nego X3 vs X4, recimo da bi tvoj X3 na 3.8-4.0Ghz bio tu negdje sa X4 na stock 3.2Ghz. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Ok Hvala vam svima, iako nemam 4 jezgru, bar sam siguran da ce sa ovom maticnom i coolerom sve raditi ko po spagi. A jednog dana kada ce bit novaca mozda dode i nova grafa pa i proc nikad se ne zna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Vrag mi nije dao mira pa sam se poceo igrat po biosu, i nasao u cemu je bila kvaka, znaci pod postvkama PC health status, ima opcija nHardware thermal control, koja smanjuje mnozitelj i voltazu ako se cpu pregrijava, a po mome kada se otkljuca 4 jezgra temp svake jezgre su 70, te je zato radio na 800 mhz. Dok je cpu temp 30. Tako da sada imam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
Ma jeste, neg dok sam uploadao zaboravio u windowsu pod onaj boot promjenit. http://i41.tinypic.com/icjonn.png |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|