|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2010
|
Test - Xtreamer Sidewinder 2
Evo, obećao sam da ću dati rezultate testiranja, pa izvršavam obećanje. ![]() Izgled i konektori Već na prvi pogled moglo bi se reći da su u Xtreameru uzeli stari Sidewinder, pobrojali želje korisnika i onda dodali iste. Možda to nisu stvarno napravili, ali čini mi se kao da su mi osobne molitve uslišane. ![]() Daljinski upravljač je veći od onog starog, ima više tipki koje su ugodne na dodir, makar sam nije nešto vizualno atraktivan ("daljinski k'o daljinski", bio bi najbolji opis). Na njemu se nalaze i tipke za IPod, preuzete s jačeg uređaja, a na Sidewinderu nemaju neku pametnu svrhu, ali što sad, od viška glava ne boli, vjerujem da će u nekom od idućih firmwarea ili dodataka netko naći neku namjenu za njih, vjerojatno neki od nervoznijih korisnika koji ne mogu podnijeti da imaju nešto što im ničemu ne služi. U paketu dolazi uređaj, neveliki adapter za struju, daljinski upravljač, dvije AAA baterije, kompozitni kabel i USB kabel za spajanje s računalom. Početak korištenja Uključivanjem se zavrti uvodna animacija koja se može i isključiti ako nekome ide na živce. Dizanje sustava traje nekih 15-20 sekundi i unutra smo. Sučelje je izgledom i organizacijski sasvim u redu. Vjerujem da nitko neće pasti na dupe, ali neće se ni žaliti na izgled istog (vidjeh kod nekih playera tako ružna sučelja da i ja koji nemam smisao za vizualno s gađenjem sam se pitao tko je to radio - vjerojatno sami programeri jer dizajneri se nekad puuuno, puuuuuno više cijene dok se programere plaća sitniš jer često u očima neukog korisnika ispada da samo nešto čačkaju, a nikakvog vidljivog rezultata - nebitno za ovu priču). Uglavnom, sučelje je ugodno. Poučen nekim ranim recenzijama koje sam pročitao o ovom uređaju, nisam htio gubiti vrijeme na igranje s tvorničkom verzijom firmwarea nego sam odmah instalirao zadnji dostupni (3.0.11). Instalacija firmwarea je vrlo jednostavna - postoji opcija Firmware Upgrade koja omogućuje vrlo jednostavnu online nadogradnju. Oni koji nemaju spoj na internet mogu to učiniti i uz pomoć USB sticka, ali konekcija na internet je za ovaj uređaj nešto što mu znatno povećava vrijednost, vidjet ćemo kasnije. Za samu nadogradnju potrebna je neka vrsta storagea, bilo kao vanjski USB stick, ili ugrađeni unutrašnji. Unutra sam stavio jedan prilično fragmentirani 2.5" 320 GB disk na 5400 okretaja i sve je proteklo u redu. Upgrade firmwarea traje nekih 4-5 minuta. Nakon upgradea ne vidi se da je išta značajno promijenjeno. Sučelje je i dalje lijepo i to je to, promjene koje se dobivaju nadogradnjom su više vezane uz funkcionalnost i stabilnost uređaja. Kretanje po menijima je ok. Nije suludo brzo (oko pola sekunde mu treba da odreagira na pojedini pritisak tipke), ali korektno je. Ovdje bih odmah stavio jednu napomenu koja je vezana uz novost na novom Sidewinderu, a tiče se brzine korištenja. Sidewinder 2 ima mogućnost indeksiranja sadržaja, te samim time i pretrage. Ovo je dobrodošla novost, ali za inicijalni početak indeksiranje može ponešto usporiti rad, pogotovo ako na ugrađenom disku ima jako puno sadržaja, kao u mom slučaju. Nakon što se indeksiranje obavi, brzina korištenja se poveća, ali na prvi dojam može se činiti (bez isključenja ove opcije), da je uređaj spor. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto su neke od recenzija tvrdile da se radi o sporom uređaju. Ova tvrdnja je u svjetlu ranije navedenog razloga stoga i točna i netočna. U svakom slučaju, indeksiranje je dobrodošla stvar i kad korisnik kod prve kupovine playera poželi svoju glazbenu kolekciju (one su posebno problematične zato jer datoteka može biti puno, malene su) prebaciti nabrzaka, onda se često zagubi gdje mu je što, ako mu je ta kolekcija malo razbacana. Čak i kasnije, kad se radi o diskografijama, ponekad može biti problem pronaći baš ono što se traži, tako da je to veliki palac gore za novi Sidewinder. Uglavnom, spojio sam Sidewinder 2 na Full HD 94cm LG-ovu telku, i optičkim audio izlazom na Yamahino pojačalo i krenuo u istraživanje. Praksa Uređaj sam pokušao spojiti mrežu najprije wirelessom i naletio na jednu teškoću. 99.9% korisnika vjerojatno doma koristi DHCP, a određeni broj korisnika ima svoje razloge zašto koristi fiksne IP adrese. Nažalost, ja sam jedan od tih korisnika. Malo glupo, ali Sidewinder 2 ne podržava wireless spajanje bez DHCP-a. Nadam se da će to riješiti u nekom od idućih verzija firmwarea jer stvar kod žičane veze radi dobro. Probno spajanje wirelessa s uključenim DHCP-om i WPA2 enkripcijom je uspješno prošlo, ali neću rearanžirati čitavu mrežu zbog jednog uređaja, tako da ovaj dio testiranja nije izveden dalje od spajanja, pogotovo što doma imam klasičan G router dok Sidewinder podržava i novi N standard - rezultat bi ionako bio orednji zbog moje opreme. Umjesto toga, spojio sam uređaj žicom i na tome izveo testiranje. Reprodukcija Reprodukcija datoteka radi solidno. Za pokretanje filma treba mu mrvicu više vremena nego Xtreameru Pro, vjerojatno zbog zahtjevnijeg firmwarea, jer Sidewinder 2 je sa strane čipseta jači uređaj no nakon toga sve radi korektno bez obzira na format zapisa. S obzirom da se o ovom ne može bog-zna-što pametno reći, pokušao sam reprodukciju preko mreže. Konkretno, streamao sam razne formate i pokazalo se da ni s tim nema problema. Kao host je poslužio stari Xtreamer Pro, moj vjerni izigravatelj kućnog NAS-a. Vrhunac je mrežna reprodukcija 3D BluRay ISO-a od 49 GB (Avatar 3D) koja je prošla bez ikakvih problema. Doduše, Sidewinder prikazuje 2D sliku, ali bitrate ISO-a od 49 GB nije tako malen i lijepo je vidjeti da stvar radi kako spada, pogotovo kad se ljudi žale na nekim playerima da im ovo ne radi. NAS mogućnost Na uređaj se uredno može spojiti računalom, bilo FTP-om, HTTP-om, ili kao običnom NAS-u. Brzina prijenosa podataka varira od broja i veličine datoteka, fragmentiranosti diska i sličnom, a ja sam izmjerio brzinu od nekih 5.5 MB po sekundi za prijenos filma preko 100 megabitne mreže (prastari Siemens SE 555). Na gigabitnoj mreži bi se vjerojatno dobio koji megabajt više, ali ovo nisam provjerio u praksi. U svakom slučaju, NAS je stabilan i uređaj može poslužiti kao manji kućni NAS. Kažem "manji" jer mogu se ugraditi samo 2.5" diskovi koji nemaju neki strašan kapacitet (do 1 TB). Dobra je stvar što se i priključeni USB vanjski diskovi bilo kojeg formata i datotečnog sustava automatski uključuju u NAS sustav tako da netko može iskoristiti i ovo za proširenje NAS mogućnosti. Internetske mogućnosti Ovdje dolazimo do prave moći Sidewindera 2, ali velikim dijelom i ostalih Xtreamer uređaja. Kupovina Sidewindera 2 kao samostalnog uređaja bez konekcije na internet bila bi prava šteta jer su internetske mogućnosti goleme. Uređaj ima web browser koji, doduše, nije na razini onog na samostalnom računalu, ali sasvim lijepo može poslužiti za povremeno surfanje kad nam se ne da ustati iz naslonjača, a poželimo vidjeti što ima na Fejsu, primjerice. Radi solidno i radi ok brzinom. Podržava i Flash te DHTML menije (prema nekim informacijama radi se o Operi i DHTML menije spominjem kao interesantnu stvar zato jer, primjerice, DHTML meni kreiran CofeeCupom na Operi za prava računala se ne prikazuje, ali ovdje radi korektno). Surfanje daljinskim upravljačem nema smisla i teško je, ali zato je tu mogućnost spajanja bilo kakve tipkovnice i bilo kakvog miša (spojih za test tipkovnicu i miša koji su došli uz HP stolno računalo). Tipkovnica zahtijeva malo navikavanja jer raspored tipki nije moguće podesiti po hrvatskom standardu i neke tipke imaju različite lokacije, ali sve u svemu, stvar je izuzetno upotrebljiva. Uz neku minijaturnu bežičnu tipkovnicu sve skupa bi bila čista petica. Naravno, tu je i pristup nezaobilaznom Youtubeu, Picassi, i ostalim internetskim servisima, poput internetskog radija i sličnog. Osim toga, podržan je i pristup raznoraznim televizijama kojih zaista ima puno tako da u jednom uređaju imamo i offline player i internet streamer, i praktički centar kućne zabave. Sidewinder 2 dijeli još jednu jako dobru stvar s ostalim Xtreamer proizvodima, a to je DynDNS mogućnost koja mu dalje omogućuje dijeljenje sadržaja s internetom. Konkretno, uz poznavanje lozinke bilo koji internetski korisnik može pristupiti Sidewinderu 2 (pomoću web sučelja) i pokupiti s njega sadržaj ili ga čak i samo streamati sadržaj. Naravno, ovo daje mogućnost i samom vlasniku da ima svoj kućni disk bilo gdje na svijetu gdje postoji veza na internet. Predobro, pogotovo što, kao i kod NAS-a, ne samo da dijeli svoj lokalni disk, nego omogućuje pristup i ostalim dijeljenim uređajima u mreži, sve preko jednog sučelja. Zaključak Sve u svemu, jedan fin uređaj. Dobio sam ga na testiranje s kašnjenjem uvoznika (daleka je ta Azija) i bio sam jako dosadan u pitanjima "kad će, kad će". Naravno, pokušat ću ga zadržati koliko god je moguće, na "produljenom testiranju", a kad ne bude to dalje išlo, skrpat ću tih 899 kn koliko košta i uzeti ga, isplati se. ![]()
![]() |
#2 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Problem s DHCPom preko wlana se na nekim routerima može riješiti tako da router zapamti uređaj po MAC adresi i uvijek mu dodijeli istu. Možda pomogne dok čekaš novi firmware :-) .
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Eto nabavio i ja ovaj novi uređaj. Odmah sam ga nadogradio na najnoviji software. Za razliku od kolege koji je svog dobio na recenziju ja sam svog sam platio. To će mi pomoći da budem ipak objektivniji. Počnimo s onim što će većina imati u rukama a to je daljinski upravljač. Ovaj je dosta velik i blago rečeno je grozan. Tipke su mu gumenaste, nisu nažalost osvijetljene i zbog toga je nemoguće locirati ih ako gledate nešto u mraku. Odaziv uređaja na komandu daljinskog je posebna priča. Nisam odavno vidio tako neresponsiv uređaj. A opet se ponekad dešava da preskače opcije. Uglavnom gnjavaža totalna. Prije ovog uređaja sam imao LG DP1 koji je imao fenomenalan daljinski i trenutni odaziv uređaja. Poslije toga sam koristio WD live koji ima lošiji daljinski i malo je sporiji u odazivu ali su oba šampioni brzine prema ovom uređaju. Uređaje je inače krcat mogućnostima što je za pohvalu ali većina je na rubu upotrebljivosti zbog sporosti uređaja ili zbog konstantnog blokiranja uređaja (Youtube). A sad malo o dobrim stranama. Slika koju daje je savršena, veličina i oblik fontova je ok. Malo živcira to kaj svaki put moram uključivati subtitlove. Ja ne mogu naći tu opciju da mi se automatski pokrenu titlovi ili je uopće nema. To bi bilo uglavnom to. Za očekivati je da će se neki problemi riješiti sofverskim nadogradnjama pa tko doživi... ali naravno s ovakvim daljinskim ćemo živjeti i dalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Premium
Datum registracije: Nov 2010
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Par pitanja... Kako vam se uređaj čini nakon proteka nekog vremena? Ima li podršku za naša (š,ž...) slova u titlovima? Može li poslužiti kao torrent uređaj, tj. ima li kakav torrent klijent za njega? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Itko? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Problemi koje sam opisao gore su ostali. Nikakva nadogradnja koja bi poboljšala uređaj se nije pojavila. Nema torrent klijenta niti će ga biti. Navodno je firma odustala od podrške za uređaj, kao neka greška u čipsetu. Više na svom sajtu ne oglašavaju uređaj, nude nešto što će "časna riječ biti puno bolje". Možeš misliti. A ovaj je uređaj trenutno na rasprodaji kod uvoznika. Pitam se zašto?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Citiraj:
eto - i onda me popljuju kad ja velim da hrpa tih vulgaris marki koja se ovdje spominje nije pouzdana i da nemaju podršku...i na kraju napraviš zajeb ako to kupiš... ![]() i dalje je WD live za tu cijenu najisplativiji...ima i skuplje i komfornije, ali kod jeftinjara samo problemi sa ovim ili onim... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|