|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
(riješeno) Compaq nx9010 radi ne prihvaća instalaciju Windowsa, a Linux ide
Prijatelj mi ima laptop Compaq nx9010, P4, 1Gb, 80 GB hard, pokušao instalirati novi XP, jer se stari nakupio smeća ali ne ide. Instalacija počne pa se pojavi BSOD. Probali skupa i opet isto, butali sa Hirensom, testirali memoriju i hard - sve OK! Imao sam pri ruci Knoppix Linux DVD, butali sa njega sve radi mogli smo otvoriti sve dokumente, slike, muziku itd. Pošto nam je obojici prvi put da radimo sa linuxom, jedino smo zaključili da je većina uređaja na lapu OK. Zna li netko šta napraviti da ipak instaliramo XP, radi programa itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Koji BSOD (oznaka) ? U kom dijelu / momentu installa se javlja ? Probao neki drugi install cd ? U kakvom je stanju cd rom i kako čita cd - ove ? Kako se radi o lap verziji lako je doći do leće > probaj je očistit. @nino Nebih rekao da je ovdje igrokaz sa sata, specifikacije: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...ctID=c00348514 IDE hdd Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.03.2012. u 21:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Sorry zbog nepreciznog objašnjenja. BSOD se javlja kad se učitaju instalacijski fajlovi i drajveri i pojavi se "Setup is starting Windows". Na BSOD piše IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL zatim uobičajeno o drajverima , f8 i safe modu, a na kraju "STOP: 0X0000000A" a koji put i "STOP: 0X0000007E". Kad sam ovo gornje ubacio u Google dobio sam 416000 stranica sa tim pojmom i površnim pregledom zaključio da može biti hardverski i softweski problem. Još da dodam da kada butam sa Burt XP sve učita i kad počne da vrti XP logo par sekundi i opet BSOD. Smatram da je DVD pogon dobar jer sa Linux DVD-a digne kompletan OS i može se normalno raditi na lapu. Što je najgore u cijeloj priči isti sam problem imao prije 5-6 godina i nekako ga rješio ali sam zaboravio kako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Istestiraj hard. Uzmeš Hiren's Boot CD i na njemu nađeš tvornički alat za hard pa udariš testiranje (onaj duži, a ne quick).
![]() |
#7 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
najvjerovatnije memorija, ili hard disk. mooooozda IDE kanal zeza, ali teze. inace i meni je znao linux prolaziti na instalacijama, dok win zeza........ ispostavi se da je ili jedna plocica memorije bugovita/neispravna, ili hdd ima bad sectora negdje na prvih ~10GB prostora. najbolje - testirati hard na kompu negdje. jedino sto trebas nekakvu konekciju, ili preko 2.5" -> 3-5" IDE adaptera ili preko USB-a (sto znaci da treba to imati). ili pokusati samo s jednom plocicom rama, ako ih ima vise....... kombinacije, dok ne prode instalacija. hirens isto moze, no meni je ljepse na drugom kompu probavati dijelove s problematicnog, jer znam da mi komp - sljaka 5/5.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
"IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL", "STOP: 0X0000000A" > vrlo često ram, kolega opisao postupak. Probaj u Biosu pogasit nepotrebno dok prođe install, npr. usb, serial, audio i sl. a kasnije upališ. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Zahvaljujem kolegama na detaljnim objašnjenjima, probati ću sve navedeno, nadam se da će proraditi i Windovsi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Probali smo navedeno, isključivali uređaje softverski u BIOSU i hardverski (čupali kablove) i uvik isto. Digli smo ruke od tog laptopa, i onda iz dosade (nije bilo sporta na TV) odlučim promjeniti procesor. To su oni P 4 od 2 - 3 GHz, što se prodaju za 30 - 50 kuna sa velikim hladnjakom i, na moje iznenađenje, sve proradi bez greške. Nije mi jasno kako je stari procesor diza Linux, Hirens i još neke programe za testiranje a u XP mi stalno javlja gore navedenu grešku, a ovaj "novi" radi bezprijekorno. Uglavnom laptop već nekoliko dana uredno radi kod frenda, a možda će ovo iskustvo nekome pomoći. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Ha, vrag će ga znati. Možda je stvarno prethodni cpu sa kakvom greškom a možda je sama skini - stavi procedura (čitaj kontakti) riješila stvar. Ipak je to lap sa x godina iza sebe. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|