|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2012
|
Prodaja polovnog laptopa
Hello! Molim pomoć, trebala bih prodati laptop ali se apsolutno ne kužim u te stvari ![]() me zanima koja je procedura, osim što trebam prebacit sve svoje doc? Kako da budem sigurna da sam obrisala sve svoje podatke, što bih uopće još trebala i kako?? (Sorry ako postoji slična tema, nisam je uspjela naći.) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bliss_zg - take, muljanje na tržnici
Datum registracije: Oct 2011
|
Trebala bi formatirati disk, iako ti ni to nije sigurnost da ce nestati svi fileovi, postoje razni programi da se vrate datoteke i nakon toga. U principu nema najucinkovitijeg rjesavanja datoteka, osim stavljanja novog diska. Sad zavisi koliko imas vaznih podataka zapisanih na taj hard disk. Za formatiranje diska pogledaj na google-u. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Citiraj:
2. instaliras Ubuntu, tijekom instalacije formatiras disk 3. napunis disk do vrha sa velikim fileovima (brdo mp3ova, 720p/1080p filmovi, itd), obrises ih kad je disk pun 4. 5. profit.
![]() |
![]() |
#5 |
MiningMod
Datum registracije: Jun 2005
|
Darik's Boot and Nuke ("DBAN") Skines, instaliras na cd...i nakon sto si sve sačuvala si. pokrenes cd iz dosa (moras u biosu postaviti frst boot device --cd rom) i onda ostavis oko 24h da taj program radi i on ce ti izbrisati totalno hard i tesko da ce se moci povratiti nesto sa njega... OT - jel se to men cini ili forumski sat dobro ne radi? pište 06:35 a kod mene je 08:35 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
formatiras hard i vozi... sigurno neradis u nasa-i da bi imala osjetljive podatke a tvoje slikice i videose 99,9999999% ljudi nezanima plus sansa da prodas laptop nekome tko ce izvlaciti podatke se mogu mjeriti u promilima.
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Ima na hirens boot cdu sigurno nekih alata za brisanje diska di u nekoliko passova ispiše 0 i 1 po disku i nema neke šanse da kasnije netko izvuče podatke. Iako kao što codiac kaže, obični format je dovoljan za 99,99999% ljudi, čisto sumnjam da će netko ko kupi hard prvo ić trošit dane na data recovery da bi vidio dal imaš koju golu sliku na disku... Nisi Severina ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2012
|
Hvala na slikovitim objašnjenjima, mene ne brinu toliko moje stvari na lapu, možda sam se krivo izrazila u 1. postu, samo me zanima što je potrebno napraviti. Možda je to Vama nemoguće razumjeti al ja neznam ni šta je bios ni DOS... i ne da mi se guglat 3 dana da bi to riješila pa sam se ponadala nekom jednostavnom objašnjenju...no dobro, saznala sam da treba formatirati hard, što god to značilo, upućena sam na google.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Guglaj kako se ulazi u bios na tom laptopu i tamo nades opcije za boot devices di im mijenjas redosljed i stavi si prvo da ti bude cd-rom. Onda fino ubaciš cd od bilo kojih windowsa/ubuntu-a ili hirens boot cd (to googlaj) i kad se računalo digne s tog cd-a odeš formatirat disk (s windows cd-om tamo kad odaberes instalaciju samo ides na delete partition i pobrises sve te onda create partition i format i oznacis full format (tj maknes quick format). Isti princip preko cega god da radis, samo moras nac di su ti alati za mrdanje po disku (kreiranje particija, brisanje, formatiranje)... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|