|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Gradnja mreže
pa na Fortigate (security)--> ADSL router. -->
Pozdrav !
Dosta dugo nisam bio na pc ekspertu, trebam savjet nekoga tko ima iskustva s wireless mrežom unutar zgrade. Situacija je slijedeća. Zgrada ima 2 etaže, te dvije bočne lokacije od te dvije etaže, koje su do 100 m udaljenosti od centralne komunikacijske točke, ADSL-a. Svaka etaža ima hodnike u četverokutu, pravilnog rasporeda, dužine 25 m po hodniku. Unutar hodnika su uredi desno i lijevo do 4 m od svakog hodnika. Izdvojene lokacije su kako sam rekao do 100 m od centralne točke. Moj plan je da svaku etažu pokrijem sa 4 wireless routera /AP-a, po svakom kutu hodnika, tako da se vide optički i u wds/bridge modu. Na 1. od njih bi s adsl-a došao cat 5 e kablom, na 2 etaži sve isto, na istim mjestima točke, s time da bi 1. u redu na 2. etaži komunicirao s onim ispod sebe na 1. etaži u wds/bridge modu. Moje je pitanje, ako bi svaki slijedeći do onog zadnjeg u redu 8. bio spojen u wds/bridge mode, koliko bi ukupno pala brzina ? Izgubi li se na svakome slijedećem po 50 % brzine ili padne na 33 % ako mora komunicirati s 2 susjedna, osim zadnjeg ? Odnosno koje je rješenje najbolje, za spajanje ovih wireless točki međusobno. Ove 2 izdvojene točke bi došao sa kabelom, a svi bi kablovi završili u switchu ---> pa na Fortigate (security)--> ADSL router.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Posavjetuj se malo sa članom Mortal jer je on imao sličnu situaciju gdje je morao umrežiti 3 zgrade, svaka po 3 etaže, a na svakoj etaži 2-3 apartmana. Doduše, one su dosta blizu jedna drugoj pa je imao lakši posao od tebe.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Provuci kabel, wireless što manje guraj firmama jer ćeš više vremena provesti tamo objašnjavajući kako i šta, zašto se netko neće spojiti, kako konfigurirati 100 programa i slično, a da o sigurnosti ne pričamo uopće. Neka te ne sekira brzina wirelessa, već stabilnost. Sporo je kako god okreneš. Ako već želiš wireless i to si prodao nekome priču da je to super, onda prvo sjedni, nacrtaj što želiš, testiraj sa opremom koju imaš. Posudi/kupi/iznajmi neki malo bolju antenu koju ćeš staviti na pošten AP i njega stavi na centar hodnika, 25m x(pretpostavljam)25m nije neka površina gdje ti trebaju 4 AP koji će imati svaki svoju minijaturnu antenicu i opet nisi ništa dobio. Pogledaj malo kakvi su zidovi, koliko ih je, koliko singala imaš u uredima sa svojom opremom. I opet ćeš doći do problema da imaš računala koja ne love taj wireless pa moraš ljude uvjetovat da investiraju u dodatnu opremu i slično. A ljudi koji su ti platili nijh neće zanimati zašto ne radi, nego te zvati da dođeš i riješiš problem. U cijenu uračunaj: osam (8) AP, ostalu opremu, svoj rad ali i računaj da ćeš provodit vremena kod njih više nego u krevetu jer si dao jamstvo na svoj rad. I da napomenem, nemoj opremu kupovati u protisu, nego gledaj da bude od firme koja se bavi time, kojoj nije problem dati savjet i koja ti može uzeti natrag robu kad shvatiš da si fulao tip antene, tip routera itd. To znači više nego 10% razlike u cijeni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Nov 2011
|
Iskreno po meni je to previše komplikacija što si ti naveo. Sličan projekt sam radio prije par godina i riješeno je najjednostavnijom solucijom. Na krovu zgrade kvalitetna omnica i stvar riješena. Običan USB Wlan sa antenicom lovi u krugu 300m signal. Testirano sa 18dbi usmjerenom i hvata signal na preko 1km zračne udaljenosti sa preprekama od 4 reda kuća. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
U svim prostorijama je signal dobar, nigdje ne pada ispod 65%, a kvaliteta linka je 60-90% ovisno o lokaciji. Antena se nalazi na jednoj zgradi i ostale dvije su oko nje i radi bez greške evo treću godinu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Daj link na antenu koja je stavljena tamo. Meni se čini da je to malo prenategnuto. U jednoj situaciji sam morao dosta se pomučiti da riješim problem antene na krovu, ni sektor antene od 16db nisu mogle dati signal u donji dio zgrade, pogotovo ne na prostorije u sredini. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
|
|